CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9-16 MARTIE 2016 "Oltchim", în fruntea creşterilor după ce a atras investitorii cu un puternic caracter speculativ

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 martie 2016

"Oltchim", în fruntea creşterilor după ce a atras investitorii cu un puternic caracter speculativ

Acţiunile "Oltchim" (OLT) au înregistrat cea mai mare creştere de la Bursa de Valori Bucureşti, de 22,99%, în perioada 9-16 martie 2016, declasând titlurile "Turbomecanica", liderul clasamentelor din săptămânile trecute.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" ne-a declarat că evoluţia Oltchim din ultimele zile este consecinţă interpretării comunicatelor privind achiziţia activelor Oltchim de către Chimcomplex Borzeşti.

"În continuare, titlurile Oltchim sunt sensibile la aceste ştiri, reacţiile din piaţă fiind deseori accentuate de investitorii cu un puternic caracter speculativ", ne-a mai spus domnul Tihon.

De aceeaşi părere este şi Alexandru Chiriluş, broker la SSIF Intercapital Invest, care ne-a declarat: "Creşterea acţiunilor s-a datorat votului dat de către actionarii Chimcomplex Borzeşti (CHOB) pentru a participa la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim (OLT), proces ce nu fost oficial anunţat de către acţionarul majoritar al firmei, Ministerul Economiei. Însă, dacă achiziţia va fi un succes, acest lucru va reprezenta un câştig semnificativ pentru acţionarii Olthim, deoarece o fuziune este concepută pentru a creşte randamentele investitorilor printr-o combinarea a business-urilor competitive şi o reducere a costurilor".

Potrivit domniei sale, preţul actual al barilului poate reprezenta încă un punct pozitiv pentru costurile celor două companii.

Domnul Chiriluş ne-a explicat: "Evoluţia emitentului din ultima săptămână a fost una foarte bună dacă luăm în considerare fundamentele actuale ale companiei, fundamente care au dus la prăbuşirea acţiunilor în ultimii ani. În continuare, datoriile imense ale emitentului reprezintă cel mai mare impas pentru o revenire a companiei spre normalitate fundamentală, respectiv un total al capitalurilor proprii pozitiv".

OLT a înregistrat, în ianuarie, un profit total de 589 mii de euro, profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a ridicat la suma de 1,5 milioane de euro, iar cifra de afaceri a ajuns la 12,2 milioane de euro, acestea fiind cele mai bune rezultate economico-financiare lunare înregistrate de către Oltchim după intrarea în procedura de insolvenţă, potrivit unui raport al companiei.

Locul al doilea în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit titlurilor "Turbomecanica", cu un plus de 17,7%, acestea fiind urmate de "Sinteza" Oradea (+16,1%).

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a crescut cu 0,39%, raportat la euro, iar indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 0,3%, tras în sus de semnificativa apreciere a titlurilor "S.S.I.F. Broker" (+5,87%).

BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,03%,

În cadrul BET, cel mai mult au crescut acţiunile "Bursa de Valori Bucureşti" (+1,55%), iar acţiunile "SIF Oltenia" au înregistrat cel mai mare avans din BET-FI, de 1,98%.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile "BT Index Austria ATX" au reprezentat cel mai bun plasament, cu o apreciere de 3,1%, raportată la euro. Topul fondurilor a fost completat de "Active Dinamic" (+0,99%) şi "Certinvest BET-FI Index" (+0,86%).

În intervalul 9-16 martie, leul s-a depreciat cu 0,33% faţă de euro, iar cotaţia aurului a coborât cu 3%, la cursul BNR.

Tradiţionaliştii, care ar fi preferat să îşi ţină banii la bancă, în perioada analizată, ar fi obţinut cele mai bune rezultate la Bancpost, atât pentru sumele în lei, cât şi pentru cele în euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Dar cum comenteaza domnii brokeri faptul ca firma cumparatoare, Chimcomplex Borzesti, este la un pret si o capitalizare de toata jena? De ce trebuie sa creasca actiunile Oltchim si nu si cele ale Chimcomplex? Stiut fiind faptul ca firma care cumpara, Chimcomplex, are o capitalizare de sub 20 milioane euro.

    Oare nu comportamentul actionarului majoritar al Chimcomplex, Vuza Stefan, face ca actiunile Chimcomplex pe bursa sa fie intr-un con de umbra? Prin faptul ca nu da dovada de transparenta sa publice rezultatele financiare trimestriale in timp util sau sa dea dividende? Vuza a scos bani din Chimcomplex prin contractele incheiate de firmele din grupul SCR, prin suveici sau contractele juridice, a capusat Chimcomplexul. Acum, se cer 1.26 lei pe o actiune pentru majorare de capital social in situatia cand o actiune valoreaza in piata undeva la 0.6 lei.  

    Vai de Oltchim daca intra pe mana lui Vuza, la cum a procedat cu alte firme luate de la stat!

    1. E clar ca d-=ta ai ceva cu Vuza. De ce crezi ca ar da Vuza atatia bani pe Oltchim, ca sa-l distruga?Daca ar fi fost vorba de chinezi ori de alti straini, care ar dori sa cumpere combinatul, ai fi apaudat. De ce crezi ca noi romanii nu putem face lucruri bune in aceasta tara. Eu am incredere in Vuza si timpul o va demonstra ca am dreptate.

      Nu am nimic cu Vuza. Pur si simplu, Chimcomplex nu are forta financiara sa cumpere Oltchim. Asta e realitatea. La Oltchim e nevoie de investitii serioase. Mai mult decat atat, Oltchim, din pacate, nu va mai fi ce a fost candva, datorita faptului ca este inchis Arpechim. Vuza o sa cumpere tot Oltchim sau o parte din active si ca pune in functiune anumite instalatii, nu toate. Asta nu se intelege, ca Vuza nu intentioneaza sa foloseasca Oltchimul la intregul lui potential (pentru ca nu are cum!). De aceea se cerea un investitor puternic, precum Socar, de exemplu, care putea sa cumpere si Arpechim, sa vina si cu materia prima, sa asigure necesarul de finantare pentru modernizare sau investitii.

      Iar legat de Vuza, trebuie vazut ce s-a intamplat cu Somes Dej sau alte firme luate de la stat si care au fost inchise. Au fost luate de la stat pentru active, nu pentru a fi functionale. In plus, modul ascuns si hraparet al lui Vuza de a face o afacere, e cunoscut. De vazut la Chimcomplex, perla grupului SCR, cum e sufocata de imprumuturi acordare la firmele din grup SCR sau se scot bani din firma prin tot felul de contracte incheiate sau prin contracte de asistenta juridice cu Vuza, in anii anteriori. Practic, Vuza nu a dat dividende niciodata dar el si-a scos banii din Chimcomplex. Imi doresc ca Oltchimul sa functioneze, dar nu cu jumatati de masura, cu anumite instalatii in functiune, pe motiv ca "investitorul" Vuza nu are bani de materie prima, investitii etc

      Si normal mi se pare sa se dea posibilitatea si altor investitori sa participe la achizitonarea Oltchim. Nu vii dumneata si depui oferta. Cu Vuza la Oltchim, oamenii vor fi pe drumuri. Pana acum, statul a protejat salariatii de la Oltchim, asa cum a putut, poate si din motive electorale. Nu e momentul vanzarii Oltchim acum. Putin cate putin, Oltchim isi revine si se vor obtine mai multi bani pe el cand se vor vedea rezultate mai bune. 

      E clar ca d-=ta ai ceva cu Vuza. De ce crezi ca ar da Vuza atatia bani pe Oltchim, ca sa-l distruga?Daca ar fi fost vorba de chinezi ori de alti straini, care ar dori sa cumpere combinatul, ai fi apaudat. De ce crezi ca noi romanii nu putem face lucruri bune in aceasta tara. Eu am incredere in Vuza si timpul o va demonstra ca am dreptate.

      Aduceti-l pe Dan Diaconescu, investitor adevarat, cunoscator, cu relatii internationale....

      Dar OMV cum a cumparat Petrom-ul romanesc? Si ce diferente uriase erau in acel moment....

    Incerc sa interpretez cuv speculativ. Banuiesc ca cineva doreste sa faca un profit pe termen scurt iar pe termen lung esti investitor. Cam asta ar fi ce deduc eu din articol in cazul Oltchim. Eu nu sunt de acord. Ca sa fi speculativ tb sa nu ai o baza fundamentala ci numai un zvon, o incertitudine. Eu nu pot sa-i zic zvon faptului ca OLT are rezultate mult mai bune decat inainte, cel putin asa ne-a informat presa si conducerea OLT sau poate ca ei declara ceva dar in realitate este altceva! Eu nu consider ca este un zvon faptul ca Chimcomplex a finalizat auditul pentru preluarea OLT si urmeaza sa depuna o oferta, asta e realitate iar faptul ca OLT poate sa dispara din mainile statului incapabil in mainile unuia care a reusit ceva in domeniul chimiei mie mi se pare un lucru f pozitiv. Cu siguranta Chimcomplex nu e cel mai bun investitor ce vine la OLT insa e mai mult decat insolventa din 2013. Deci cresterea actiunilor OLT se face pe o baza fundamentata nu pe zvon.

    1. De acord cu dvs. Oltchim merge din ce in ce mai bine, iar Vuza are cele mai bune intentii in ceea ce priveste procesul de achizitionare a actiunilor detinute de stat la Oltchim. Faptul ca in AGEA de la Chimcomplex s-a hotarat imprumutarea sumei de 98 milioane euro PENTRU A COMPLETA suma necesara achizitionarii Oltchim, demonstreaza va Vuza este hotarat sa plateasca un pret care sa se apropie de cel cerut de AAAS (307 milioane euro).

      In curand la Oltchim urmeaza sa fie repuse in functiune si alte capacitati de productie care au fost modernizate, ceea ce va conduce la profituri ca in anii de glorie ai societatii.Infiintarea Companiei Romane de Chimie de catre grupul de firme detinut de Vuza, dupa achizitionarea Oltchim va face din aceasta noua entitate varful de lance al chimiei si petrochimiei din Europa.  

      Nu se apropie deloc de pretul cerut de stat. Altfel, Vuza nu mai facea un audit la Oltchim ca sa evalueze societatea. Vuza se grabeste, forteaza achizitionarea desi Oltchim nu e anuntat de stat ca se vinde acum, nu s-a anuntat sau organizat vreo licitatie dar Vuza face publicitate,bate toba ca el a facut evaluare, va depune oferta etc ca sa bage statul intr-o postura proasta, ca nu vrea vanda cu adevarat. Iar daca timpul trece si nu se vinde acum, indicatorii financiari ai Oltchim se vor imbunatati si o sa valoreze mai mult, ceea ce nu e in interesul lui Vuza, care vrea sa plateasca cat mai putin. Oltchim e un concurent pentru Chimcomplex. Vor fi mentinute doar anumite capacitati iar oamenii vor fi dati afara.

      de jos in sus, de la dreapta la stanga sau pe diagonala de ti a iesit ca merge bine?

      Esti selectiv in citire? Uite iti dau ...mura-n gura : "cel putin asa ne-a informat presa si conducerea OLT"

      Multumes Raudemare, vroiam Sa fiu sigur de expresie. Trebuie Sa Te luam in echipa de rating alaturi de Cristi C. Te pup

      Noi suntem mici pe langa minister si PCC nici 13%. OLT este o companie de viitor. Pe termen lung vom castiga. Produsele sunt foarte cautate in vremurile noastre. Brokerii si cei care comentati mai sus nu vedeti padurea de copaci! Prea va legati de unul sau de altul. Inca nu a avut loc privatizarea. Daca va avea loc privatizarea actiunile vor creste foaete mult. Sa nu uitam ca nu cu multi ani in urma actiunile au trecut de 2 RON. Daca avem rabdare o sa fie bine si e posibil sa treaca si de 10 RON. Am dreptul sa sper!

      Stiu ca cele mai frumose momente in viata sunt cele cand visam insa 2Ron vei vedea numai daca toate astrele sunt aliniate pt OLT adica acceptarea ajutorului de stat de catre CE fara transf lui in actiuni, sa nu mai apara nu stiu ce alt act aditional din partea statului cu nu stiu ce terenuri sau alte conditii care fac diminuarea cs OLT, privatizare adevarata nu cu Chimcomplex care recunosc este mult mai buna decat ramanerea la stat. In ceea ce priveste 10Ron e pur si simplu fabulatie. Eu zic sa iei ca referinta de cat are nevoie PCC sa iasa din afacere si asta o vezi prin cat a investit. Aprox 0.75Ron. Mai bine putin dar adevarat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb