CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 OCTOMBRIE Creştere de 2,33% pentru Purcari Wineries

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 octombrie 2019

Creştere de 2,33% pentru Purcari Wineries

Susţinute parţial de programul de răscumpărări derulat de companie, acţiunile Purcari Wineries (WINE), ultima companie listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au bifat o apreciere de 2,33%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 octombrie, marcând astfel cea mai bun randament din cadrul indicelui BET, a cărui cotaţie a coborât cu 0,08%, în perioada avută în vedere.

Este o evoluţie ce face parte dintr-o mişcare de recuperare pe care o schiţează cotaţia WINE după căderea de 6,93% a preţului acţiunii din data de 2 octombrie, depreciere apărută în condiţiile în care, cu o zi înainte, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, Lorimer Ventures şi-a anunţat intenţia de ieşi din acţionariatul producătorului de vinuri din Republica Moldova, operaţiune ce a fost înregistrată a două zi în sistemul bursei, la un preţ de 20 lei/acţiune, cu circa 7% mai mic decât cel de închidere din ziua anterioară.

În prezent, Purcari derulează un program de răscumpărăre de acţiuni proprii, operaţiune menită să susţină cotaţia din piaţă, iar conform ultimei raportări, între 9 şi 11 octombrie, producătorul de vinuri a achiziţionat un număr de 9.103 de acţiuni WINE, echivalentul a 35% din rulajul total din cele trei zile de tranzacţionare.

Pe de altă parte, parcursul acţiunii WINE din perioada 9 - 16 octombrie s-a derulat în mare parte pe fondul unui volum redus, în cinci din cele şase şedinţe bursiere din intervalul menţionat rulajul situându-se sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce arată interesul relativ redus al participanţilor pieţei pentru titlurile producătorului de vinuri, în intervalul avut în vedere.

După primul semestru al acestui an, Purcari Wineries şi-a majorat veniturile cu 25%, până la 87,79 milioane lei, de la 69,96 milioane lei, în perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul net a crescut cu 7%, la 17,12 milioane lei, de la 15,97 milioane de lei.

Cu o deţinere de 25,03%, Victor Bostan, fondatorul Purcari este cel mai mare acţionar al companiei.

Alţi acţionari importanţi ai societăţii sunt Franklin Templeton Investments, Magna Umbrella Fund PLC, SEB SICAV 2 şi IFC (International Financial Corporation).

Raportată la ultima cotaţie din piaţă din data de 16 octombrie, de 21,3 lei, valoarea de piaţă a companiei din Republica Moldova la BVB este de 426 milioane de lei.

Ponderea acţiunilor WINE în indicele BET este de numai 0,66%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a coborât cu 0,12%, în intervalul 9 - 16 septembrie.

Cu o creştere de 0,99%, în perioada avută în vedere, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Ponderea acţiunilor SIF3 în indicele BET-FI este de 8,69%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră s-a depreciat cu 0,12%, în perioada avută în vedere.

Titlurile Cemacon (CEON), ce au marcat un avans de 3,46%, în raport cu moneda euro, în perioada 9 - 16, sunt acţiunile cu cel mai ridicat randament din cadrul indicelui extins.

Ponderea titlurilor producătorului de materiale de construcţii în indicele BET-XT, este de numai 0,05%.

Cu o creştere de 7,31%, acţiunile Erste Group Bank (EBS) se situează pe prima poziţia în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti, în perioda 9 - 16 octombrie.

Pe treapta a doua a acestui clasament se află acţiunile Transilvania Broker de Asigurare (TBK) a căror cotaţie a urcat cu 3,8%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, podiumul fiind completat de titlurile Cemacon (CEON), a căror apreciere a fost de 3,46%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 8 - 15 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 3,44%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze, al cărei indice de referinţă ATX a crescut cu 3,79%, în perioada avută în vedere.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Active Dinamic, cu o creştere de 1,46%, în timp ce titlurile Raiffeisen Benefit, care s-au apreciat cu 1,33%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,73%, în intervalul 9 - 16 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,05%, în acelaşi interval de timp. Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,02%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 7,79%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.025 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 144,44 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb