Acţiunile producătorului orădean de componente indus-triale "UAMT", tranzacţionate la a doua categorie a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul UAM, s-au dovedit a fi ieri cel mai bun plasament financiar realizat în urmă cu o lună. Aceste titluri au avut, în perioa-da 28 aprilie - 30 mai, un cîştig raportat la euro de 17,09%. Preţul de închidere al acţiunilor "UAMT" a fost ieri de 0,68 RON/titlu, în scădere cu -2,9% faţă de şedinţa precedentă.
Ieri, BET-FI, care reflectă evoluţia de ansamblu a preţurilor fondurilor de investiţii tranzacţionate la BVB, a avut cea mai mare deprciere faţă de sesiunea anterioară, de -2,80%, raportat la euro. În utima lună însă, indicele s-a diminuat cu -15,46% raportat la moneda europeană, în timp ce BET a scăzut cu -8,39%. Ieri, niciunul din fondurile de investiţii nu a adus cîştiguri investitorilor săi. Cu toate acestea, cei care, pe 28 aprilie, şi-au investit resursele băneşti în unităţi ale fondului "FDI Europa Obligaţiuni" (cu un portofoliu constituit majoritar din obligaţiuni de stat) nu au înregistrat pierderi, întrucît randamentul lunar a fost de 0%, raportat la moneda europeană.
Moneda naţională s-a depreciat ieri, BNR fixînd cursul de referinţă la 3,5305 RON pentru un euro. Persoanele care, pe 28 aprilie, au ales să îşi utilizeze economiile pentru constituirea de depozite bancare în lei, ar fi înregistrat ieri un randament negativ de -0,98%. Cea mai mică pierdere la depozitele în lei ar fi fost însă raportată de clienţii "Băncii Transilvania" şi de cei ai "Băncii Comerciale Carpatica". În acelaşi timp, cei care şi-au constituit depozite bancare în euro în urmă cu o lună ar fi avut marţi un cîştig maxim de 0,29% din sumă, la Libra Bank. Păstrarea banilor ""la ciorap"" s-a dovedit a fi ieri o alegere nu foarte inspirată. Persoanele care, în ultima lună, nu şi-au utilizat resursele băneşti au pierdut marţi -1,59% din sumă, raportat la euro.