"JPMorgan Chase & Co.", cea mai mare bancă din SUA (după valoarea activelor), a încheiat o înţelegere în valoare de 13 miliarde de dolari cu Departamentul de Justiţie din SUA şi cu autorităţile de reglementare, pentru pierderile cauzate de titlurile bazate pe ipoteci pe care le-a vândut în mod necorespunzător, inducând în eroare investitorii în timpul crizei financiare globale.
Acordul este cel mai mare dintre Guvernul SUA şi o companie. Totuşi, conducerea "JP Morgan" susţine că banca nu a încălcat legislaţia SUA.
Din suma menţionată, aproximativ patru miliarde de dolari vor ajunge la proprietarii de case care au fost afectaţi de practicile "JP Morgan". Alte şapte miliarde de dolari vor fi plătite pentru a pune capăt acuzaţiilor privind practicile incorecte legate de vânzarea titlurilor de valoare bazate pe ipoteci, care le-au provocat pierderi masive investitorilor. Restul de două miliarde de dolari reprezintă amenda ce va fi plătită către Guvernul SUA.
Preşedintele băncii, Jamie Dimon, a declarat că "JPMorgan" este mulţumită că a încheiat acest acord care acoperă o parte însemnată din problemele legate de ipoteci.
Luna trecută, Comisia de Reglementare a Tranzacţiilor Futures din SUA a anunţat că "JPMorgan" va plăti o amendă de 100 de milioane de dolari pentru închiderea investigaţiilor legate de scandalul "Balena de la Londra". Banca a înregistrat anul trecut pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari în urma tranzacţiilor cu derivate financiare efectuate la biroul din Londra.
"JPMorgan" a avut pierderi de 380 milioane de dolari în trimestrul al doilea din 2013, faţă de un profit de 5,7 miliarde dolari în perioada similară din 2012, din cauza costurilor legale a căror valoare totală se ridică la 9,2 miliarde de dolari.