Moneda unică europeană s-a depreciat în raport cu dolarul, săptămâna trecută, pe pieţele externe, consemnând cea mai importantă scădere din ultimele trei luni, în condiţiile în care investitorii se tem că liderii zonei euro nu vor fi capabili să rezolve problema datoriilor suverane.
Euro a pierdut 2,5% în intervalul 12-16 decembrie, ajungând, vineri, la 1,3046 dolari pe piaţa SUA. Această scădere săptămânală a fost cea mai mare din nouă septembrie până la momentul actual. În 14 decembrie, moneda unică a coborât până la 1,2946 dolari, cel mai redus curs al ultimelor 11 luni.
Tot săptămâna trecută, francul elveţian a urcat până la nivelul maxim al ultimelor cinci săptămâni faţă de euro, după ce banca centrală a Elveţiei a menţinut limita minimă pentru moneda naţională (1,20 franci/euro). Totodată, banca centrală elveţiană a decis să menţină dobânda de referinţă la zero.
Francul s-a apreciat cu 1,2%, săptămâna trecută, la 1,2210 unităţi/euro. Vineri, moneda elveţiană a atins 1,2204 unităţi/euro, cel mai ridicat curs din şapte noiembrie până în prezent.
Cotaţia petrolului, în cea mai mare scădere din septembrie
Preţul petrolului brut a scăzut, săptămâna trecută, înregistrând cel mai important declin din septembrie până la momentul actual, pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei europene, care va afecta cererea de energie.
Cotaţia petrolului brut cu livrare în ianuarie a scăzut cu 34 de cenţi (0,4%), vineri, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 93,53 dolari/baril. Acesta a fost cel mai mic preţ de închidere consemnat după data de două noiembrie. Săptămâna trecută, preţul ţiţeiului a pierdut 5,9% pe piaţa SUA, scăderea fiind cea mai importantă din 23 septembrie până în prezent. De la începutul anului, cotaţia ţiţeiului a urcat cu 2,4%, după un avans de 15% în 2010.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în februare a scăzut cu 25 de cenţi (0,2%), vineri, la 103,35 dolari/baril.