CEL MAI PROBABIL  Din 2006, taxă pe viciu şi pe scaun

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2005

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu: "Modificările Codului Fiscal nu afectează mediul de afaceri"

Firmele fără profit vor plăti impozit pe imobilizările corporale

Dacă în cîteva luni amendarea Codului Fis-cal nu dă rezultate, acesta va fi modificat din nou

Noile modificări ale Codului Fiscal nu vor perturba mediul de afaceri, "cu excepţia cîtorva domenii pe care vreau să le tulbur", a declarat, ieri, Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice.

Există două sisteme de taxe: cele pentru diferite produse (accizele), care vor creşte, şi cele majore, care vor fi menţinute şi care, deci, nu vor afecta mediul de afaceri. Domnia sa a precizat că, dacă în cîteva luni modificările Codului Fiscal nu dau rezultate, va fi schimbat, din nou, însă taxele majore vor rămîne aceleaşi.

"Vrem să asigurăm stabilitate economică, predictibilitate pe perioada definită (anul 2006) şi funcţionalitatea sistemului de asigurări sociale", a declarat Sebastian Vlădescu.

Singura schimbare care ar putea avea un impact asupra mediului de afaceri este impozitul pe imobilizările corporale (0,5% din valoarea imobilizărilor corporale). Sebastian Vlădescu spune că a fost luată această măsură deoarece există numeroase firme care nu fac profit o perioadă îndelungată. Trebuie impozitată o activitate economică existentă, dar împotriva scopului pentru care a fost înfiinţată, respectiv acela să facă profit. În plus, trebuie să contribuie la buget deoarece se foloseşte, totuşi, de serviciile publice, a precizat ministrul Finanţelor. Domnia sa spune că prin această măsură Guvernul încearcă reintroducerea în sistemul economic a activelor care nu sînt utilizate. De asemenea, un număr mare de firme apar şi dispar brusc de pe piaţă şi solicită returnarea de TVA. Domnul Vlădescu spune, însă, că ministerul caută o formulă pentru impozitarea activelor consistente la firmele care nu fac profit, însă aplicarea este dificilă. "Aşteptăm propunerile mediului de afaceri în acest sens", a precizat Sebastian Vlădescu. Majorarea accizelor este conformă calendarului UE. În plus, veniturile suplimentare din majorarea accizelor la tutun sînt de 0,1% din PIB. Astfel, preţul unui pachet de ţigări ar putea să ajungă la doi euro, însă numai dacă va putea fi controlată contrabanda, spune Sebastian Vlădescu.

Începînd cu anul viitor ar putea fi introdusă şi o taxă "pe viciu" (tutun, alcool şi jocurile de noroc), iar banii proveniţi din aceas-tă taxă vor fi destinaţi sănătăţii.

Domnul Vlădescu a precizat că ideea îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, dar că este avută în vedere de Ministerul Finanţelor Publice. "Fie vor fi majorate semnificativ accizele la tutun, alcool şi jocurile de noroc, fie va fi introdusă o nouă taxă, dar nu va purta numele de < taxă pe viciu >", a subliniat ministrul Finanţelor. Sebastian Vlădescu spune că este necesar un echilibru între nevoia de venituri, controlul contrabandei şi elasticitatea pieţei. Totuşi, domnia sa subliniază: "Economia României nu se învîrte în jurul tutunului, alcoolului şi al jocurilor de noroc. Ceea ce contează este evaziunea fiscală".

O altă taxă care ar putea fi introdusă începînd cu 2006 este cea pe scaune (pentru unităţile de alimentaţie publică), dar şi aceasta va purta un alt nume şi se află încă în faza de idee. Vor fi impozitate diferenţiat locuinţele, în funcţie de spaţiul locativ. În principiu, deţinătorii de locuinţe de peste 100 de metri pătraţi vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar, însă cifra nu este definitivă.

S-a renunţat la eliminarea avantajelor fiscale acordate tinerilor informaticieni care ar fi avut drept scop introducerea unui standard egal pentru toţi tinerii, a precizat ministrul Finanţelor.

Veniturile pe tranzacţiile la Bursă vor fi supuse nivelului general de impozitare a veniturilor, de 16%. Sebastian Vlădes-cu a precizat, însă, că "se încearcă o taxare echitabilă", în care să fie impozitate doar creşterile de portofoliu, nu şi scăderile. În acest sens va avea loc o armonizare semestrială, şi apoi lunară.

Proiectul de buget pentru anul viitor va fi făcut public cînd va fi transmis Parlamentului. Sebastian Vlădescu a declarat că bugetul va fi echilibrat; în 2006 deficitul bugetar va fi de 0,5% şi va permite menţinerea stabilităţii macroeconomice, avînd în vedere că deficitul de cont curent este în creştere. Domnia sa a precizat că, începînd cu data de 20 octombrie, o delegaţie a FMI la Bucureşti va discuta reviziile la programul actual. "Sperăm la o concluzie comună pentru continuarea programului pînă la mijlocul anului viitor, cînd relaţia cu FMI va consta numai în consultări anuale".

Ministrul Finanţelor spune că "s-a încercat respectarea priorităţilor pentru 2006", respectiv infrastructură, cercetare, sănătate şi educaţie. Bugetul pentru anul viitor a fost însă constituit astfel încît să permită o absorbţie cît mai bună a fondurilor europene începînd cu 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb