Camera Consultanţilor Fiscali cere clarificări privind aplicarea impozitului pe construcţii

M.B.
Miscellanea / 4 martie

Camera Consultanţilor Fiscali cere clarificări privind aplicarea impozitului pe construcţii

Impozitul pe construcţii introdus prin OUG 156/2024, cunoscut şi sub denumirea de "taxa pe stâlp", necesită clarificări în ceea ce priveşte baza de impozitare şi categoriile de construcţii pentru care se aplică, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) a transmis o solicitare oficială Ministerului Finanţelor pentru lămuriri privind modul de aplicare a acestei taxe, în special în cazul serelor, solariilor şi silozurilor.

CCF subliniază că legislaţia este interpretabilă în ceea ce priveşte valoarea luată în calcul pentru determinarea impozitului. Construcţiile pot avea mai multe valori de referinţă, precum valoarea de achiziţie, valoarea rămasă neamortizată, valoarea de piaţă sau valoarea reevaluată. În lipsa unei clarificări, contribuabilii întâmpină dificultăţi în stabilirea corectă a bazei de impozitare.

"Este dificil pentru contribuabili să determine baza de impozitare când aceasta nu este clar definită în legislaţie. De asemenea, se pune problema sursei oficiale de informaţii care trebuie utilizată pentru stabilirea acestei valori", a declarat Doru Dudaş, director executiv al Camerei Consultanţilor Fiscali, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

O altă problemă semnalată este situaţia contribuabililor care încetează să existe în cursul anului. Potrivit CCF, legislaţia actuală nu prevede un mecanism clar pentru ajustarea impozitului în cazul firmelor care îşi încetează activitatea înainte de sfârşitul anului fiscal.

"Deşi impozitul se calculează pe baza valorilor din contabilitate la 31 decembrie 2024, el nu poate fi considerat aferent anului 2024, întrucât legea nu era în vigoare atunci. Nu putem pretinde unui contribuabil radiat să plătească anticipat un impozit pentru o perioadă în care nu mai există, deoarece nu mai avem un subiect al impunerii", a precizat Duduş, conform comunicatului transmis redacţiei.

O altă incertitudine vizează construcţiile utilizate în agricultură, cum sunt serele, solariile şi silozurile. OUG 156/2024 stabileşte că impozitul se aplică asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie a anului precedent, exceptând clădirile pentru care se plăteşte impozitul pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal. Totuşi, acest titlu menţionează şi anumite scutiri de impozit pentru clădirile utilizate ca sere, solarii, răsadniţe, ciupercării, silozuri pentru furaje şi depozitarea cerealelor.

"Dacă interpretăm legea strict, se poate ajunge la concluzia că aceste construcţii sunt scutite de impozitul pe clădiri, dar ar putea fi impozitate conform OUG 156/2024. Cu toate acestea, o astfel de interpretare ar anula efectul politicilor publice prin care statul a oferit scutiri pentru acest tip de construcţii", a declarat Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

CCF subliniază că este necesară o clarificare oficială pentru a se evita interpretările contradictorii şi aplicarea inechitabilă a impozitului.

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb