Preţul petrolului brut a urcat cu 3% ieri, la Bursa din New York, consemnând un avans similar şi la Londra, după ce analiştii băncii de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. au estimat că piaţa de profil nu mai este afectată de supraofertă, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, ba chiar luna aceasta asistăm la un deficit din cauza întreruperilor unor livrări la nivel global.
Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a urcat cu 3% la ora 10.37, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 47,59 dolari/baril. Pe piaţa americană, preţul a câştigat peste 75% faţă de nivelul minim al anului.
"Goldman" estimează că preţul petrolului WTI va fi, în medie, de 44,60 dolari/baril anul acesta, faţă de 38,40 dolari/baril, cât estima banca anterior.
Tot ieri, la ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în iulie a crescut cu 2,7%, la 49,10 dolari barilul.
"Reechilibrarea fizică a pieţei petrolului a început, în sfârşit", au declarat, conform Bloomberg, Damien Courvalin şi Jeffrey Currie, analişti la "Goldman". În opinia acestora, piaţa petrolului a trecut pe deficit în luna mai, ca urmare a atacurilor asupra conductelor din Nigeria, care au generat reducerea cu cel puţin 30% a livrărilor de ţiţei din această ţară.
În urma acţiunilor de sabotaj din Nigeria, producţia locală a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele decenii: circa 1,65 milioane de barili pe zi.
Specialiştii "Goldman" sunt de părere că vom asista la o scădere treptată a stocurilor de petrol la nivel mondial, în cea de-a doua jumătate a anului curent, dar în primul trimestru din 2017 va reveni surplusul pe piaţă.
La rândul lor, băncile "Morgan Stanley", "Barclays" Plc şi "Bank of America Merrill Lynch" estimează că piaţa se reechilibrează acum pe fondul diminuării livrărilor.
Conform specialiştilor "Barclays", piaţa ţiţeiului s-a înscris pe un curs de reechilibrare mult mai rapid decât era aşteptat.
Bloomberg scrie că, în SUA, producţia de petrol a scăzut la 8,8 milioane de barili pe zi în aprilie, fiind cu 8,4% sub vârful din 2015. Totodată, în China, producţia s-a diminuat cu 5,6% în aprilie, în ritm anual, la 4,04 milioane de barili pe zi.
În schimb, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a extras 32,44 milioane de barili pe zi în aprilie, cu 188.000 de barili mai mult decât în martie.
Estimările arată că, la nivel mondial, livările de ţiţei s-au redus cu 3,75 milioane de barili pe zi, ceea ce a eliminat supraoferta care a tăiat cu peste 70% preţurile petroliere din 2014 până la începutul lui 2016.
Goldman Sachs: "Piaţa pare că a trecut pe deficit în mai, atât în baza unei cereri solide susţinute, cât şi a declinului producţiei. Piaţa va trece de la un excedent de 2 milioane de barili pe zi în 2015, la un deficit de peste 400 de milioane de barili pe zi în ultimul trimestru din 2016. Însă, în primul trimestru din 2017, piaţa va avea din nou surplus: 258-403 milioane de barili pe zi".