Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au atenuat cu 2,5 miliarde de euro în martie, după declinul semnificativ din primele două luni ale anului, care a sporit temerile privind prăbuşirea sistemului bancar al ţării, transmit Bloomberg şi Reuters.
Valoarea totală a depozitelor a scăzut în martie la aproximativ 145 miliarde de euro (160 miliarde de dolari), de la 147,5 miliarde de euro în februarie, arată datele publicate ieri de Banca Centrală Europeană (BCE).
"Martie a fost o lună mai puţin turbulentă, cei care au vrut să-şi retragă depozitele de la bănci au făcut-o deja în primele două luni ale anului", a declarat analistul Nick Koskoletos de la Eurobank.
Din cauza temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice şi-au retras banii din bănci, înregistrându-se în februarie cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a forţat băncile elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.
BCE a majorat ieri plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni cu 1,4 miliarde de euro. Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 76,9 miliarde de euro. Capitalul-tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă.
La începutul acestui an, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor elene a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.
Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.
• Yanis Varoufakis, atacat de anarhişti la un restaurant din centrul Atenei
Ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis, a fost atacat de un grup de presupuşi anarhişti, care au aruncat cu obiecte de sticlă în direcţia sa, în timp ce lua masa cu soţia şi un prieten la un restaurant din centrul Atenei, relatează Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.
Ministrul a spus că soţia sa s-a interpus între el şi anarhişti pentru a-l apăra de atacatori şi de obiectele lor contondente.
Cuplul tocmai terminase cina într-un cartier al boemei, Exarchia, din centrul Atenei, scena unor proteste frecvente ale forţelor de stânga, când un grup de tineri cu cagule pe cap a intrat în curtea restaurantului, spunându-le în mod provocator să părăsească "teritoriul lor".
Varoufakis a spus că soţia sa a intervenit şi a detensionat situaţia, iar anarhiştii au plecat. "Ei s-au retras din curte continuând să profereze ameninţări şi injurii şi ne-au aşteptat în afara restaurantului", afirmă el, într-un comunicat al Ministerului de Finanţe, citat de mass-media elenă.
Peste 15 minute, când soţii Varoufakis au ieşit din restaurant pentru a urca pe motocicleta lor, grupul de anarhişti a început să profereze din nou insulte. După un dialog tensionat, dar non-violent, conflictul a fost aplanat, iar ministrul elen de finanţe şi soţia sa au putut să plece în siguranţă.
Varoufakis a spus, potrivit Sputnik: "Nu cred că este vorba de un atac organizat. Scopul lor, mi se pare, nu era să ne rănească. Ei ar fi putut s-o facă în cazul în care ar fi vrut să-mi facă rău, având în vedere superioritatea lor numerică. Cred că scopul lor a fost să mă facă să fug".
Miniştrii şi înalţi funcţionari ai guvernului grec au fost deseori ţinta unor atacuri de la începutul crizei economice.