CEL MAI SEVER DECLIN DIN ULTIMII TREI ANI: Preţul petrolului a pierdut peste 16 dolari într-o săptămână

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2008

Preţul petrolului brut a scăzut vineri, pe pieţele externe, pentru a patra zi consecutiv, înregistrând cel mai puternic declin săptămânal din ultimii trei ani, în condiţiile în care administraţia Bush a decis să participe la negocierile nucleare cu Iranul. Preşedintele George W. Bush l-a delegat pe subsecretarul de stat pe probleme politice William Burns să participe la discuţiile multinaţionale care vor avea loc la Geneva.

Investitorii consideră că aceste discuţii cu Iranul vor înlătura temerile legate de un posibil conflict cu Israelul, care ar pune în pericol livrările de ţiţei din regiune. Iranul se situează pe locul al doilea în lume după rezervele de petrol.

Preţul ţiţeiului a fost influenţat vineri şi de creşterea stocurilor de profil din SUA, care arată o slăbire a cererii, din cauza încetinirii expansiunii economice.

Petrolul brut cu livrare în august a avut un preţ de 128,88 dolari barilul la New York Mercantile Exchange, în scădere cu 41 de cenţi sau 0,3%.

Săptămâna trecută, cotaţia ţiţeiului a pierdut 11% sau 16,20 dolari/baril - cel mai important declin înregistrat după decembrie 2004. La acel moment, preţul petrolului era de 42,54 dolari/baril, adică nici o treime din cel actual. Faţă de anul trecut, cotaţia de vineri este cu 72% mai mare. Amintim că, la data de 11 iulie, preţul petrolului a înregistrat nivelul maxim istoric: 147,27 dolari/baril.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în septembrie a avut, vineri, un preţ de 130,19 dolari/baril, în scădere cu 88 de cenţi sau 0,7%. La data de 11 iulie, preţul petrolului a atins şi la Londra cotaţia maximă a tuturor timpurilor: 147,50 dolari barilul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb