Preţul petrolului brut a scăzut vineri, pe pieţele externe, pentru a patra zi consecutiv, înregistrând cel mai puternic declin săptămânal din ultimii trei ani, în condiţiile în care administraţia Bush a decis să participe la negocierile nucleare cu Iranul. Preşedintele George W. Bush l-a delegat pe subsecretarul de stat pe probleme politice William Burns să participe la discuţiile multinaţionale care vor avea loc la Geneva.
Investitorii consideră că aceste discuţii cu Iranul vor înlătura temerile legate de un posibil conflict cu Israelul, care ar pune în pericol livrările de ţiţei din regiune. Iranul se situează pe locul al doilea în lume după rezervele de petrol.
Preţul ţiţeiului a fost influenţat vineri şi de creşterea stocurilor de profil din SUA, care arată o slăbire a cererii, din cauza încetinirii expansiunii economice.
Petrolul brut cu livrare în august a avut un preţ de 128,88 dolari barilul la New York Mercantile Exchange, în scădere cu 41 de cenţi sau 0,3%.
Săptămâna trecută, cotaţia ţiţeiului a pierdut 11% sau 16,20 dolari/baril - cel mai important declin înregistrat după decembrie 2004. La acel moment, preţul petrolului era de 42,54 dolari/baril, adică nici o treime din cel actual. Faţă de anul trecut, cotaţia de vineri este cu 72% mai mare. Amintim că, la data de 11 iulie, preţul petrolului a înregistrat nivelul maxim istoric: 147,27 dolari/baril.
La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în septembrie a avut, vineri, un preţ de 130,19 dolari/baril, în scădere cu 88 de cenţi sau 0,7%. La data de 11 iulie, preţul petrolului a atins şi la Londra cotaţia maximă a tuturor timpurilor: 147,50 dolari barilul.