Românii nu au încredere în politică şi o evită, dar 73% cred în Biserică, iar 82% consideră că această instituţie nu ar trebui să se implice în treburile politice, rezultă din studiul "Implicarea Bisericii în politică", lansat, ieri, de Fundaţia Soros.
Din studiu rezultă că opt la sută dintre cetăţeni au încredere în partide politice, alţi opt la sută în Parlament, 10 la sută în Guvern şi 14 la sută în Preşedinţie.
"Doar 19% dintre români spun că se simt apropiaţi de o formaţiune politică şi numai 29% mai sunt interesaţi de politică în general. Este adevărat că niciodată aceşti indicatori nu au fost foarte buni, dar sunt cele mai scăzute procente înregistrate în ultimii 15 ani de seriile de sondaje ale Fundaţiei Soros România", se arată în studiu, citat de Mediafax.
Iniţiatorii studiului precizează că Biserica rămâne pe primul loc într-un top ad-hoc al încrederii în instituţii, dar şi în acest caz procentul este mai mic comparativ cu anii anteriori (de la 85 la 73 la sută). Astfel, 90 la sută dintre români spun că merg la Biserică măcar la sărbătorile importante, 70 la sută contribuie cu bani la Biserică, iar pentru 61 la sută rugăciunea face parte din viaţa de zi cu zi.
La nivel simbolic, şeful statului se bucură de încrederea a doar 11 la sută dintre cetăţeni, faţă de 84 la sută care nu au încredere în Traian Băsescu, iar în guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, au încredere 30% dintre români, în timp ce în liderul celei mai importante confesiuni, Patriarhul Daniel, au încredere 39% (ultimii doi având o notorietate vădit mai scăzută).
Studiul a fost realizat în perioada 1 - 21 iunie 2011, pe un eşantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9 la sută la un nivel de încredere de 95%.