CELE TREI COMPANII CARE VOR INTRA îN FTSE "Preţuri mici, câştiguri mari"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 octombrie 2019

"Preţuri mici, câştiguri mari"

Anca Păltineanu, Tradeville: "Banca Transilvania are un indicator Price to Earnings Ratio mult mai mic decât băncile listate din regiunea noastră, îndeosebi faţă de cele din Polonia"

Dragoş Cabat: "Din perspectiva Price to Book Value, probabil că băncile de la noi sunt uşor supraevaluate"

Aurelian Dochia: "Indicatorii arată că sistemul bancar din ţara noastră funcţionează sub potenţial"

Preţurile acţiunilor Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Romgaz (SNG), cei trei emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ce vor intra în componenţa indicilor FTSE Russell, începând cu toamna anului viitor, sunt mici pentru câştigurile pe care le oferă în prezent aceste societăţi, sunt de părere analiştii contactaţi de Ziarul BURSA.

Este o opinie ce vine în condiţiile în care, cele trei companii ce au facilitat trecerea pieţei noastre de capital de la statutul de frontieră la cel de piaţă emergentă secundară, din septembrie 2020, au un nivel al indicatorului Price to Earnings Ratio (P/E) sub cel al companiilor asemănătoare din Europa Centrală şi de Est, conform datelor pe care ni le-a furnizat casa de brokeraj Tradeville, la finele săptămânii trecute (Vezi tabele).

Price to Earnings Ratio, unul dintre cei mai populari indicatori de analiză fundamentală, ilustrează raportul dintre preţul de piaţă al unei acţiuni şi câştigul pe acţiune obţinut de compania emitentă, iar datele prezentate de Tradeville iau în calcul câştigurile realizate de societăţi în perioada iunie 2018 - iunie 2019 şi cotaţia bursieră din data de 24 octombrie.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj, ne-a semnalat că Banca Transilvania are un indicator Price to Earnings Ratio mult mai mic decât băncile listate din regiunea noastră, în special faţă de cele din Polonia (n.r. de pildă BGZ BNP Paribas, ING Bank Slaski sau mBank), TLV având un raport P/E pentru ultimele douăsprezece luni de 9,35, în timp ce mediana companiilor din Europa Centrală şi de Est este de 13,64.

"Comparativ cu băncile ce au o capitalizare bursieră similară ca mărime din restul Europei, Banca Transilvania se situează cam la acelaşi nivel, băncile din Vestul Europei înregistrând un P/E de 9,87 (n.r. valoare mediană). În cazul BRD, indicatorul PER este de doar 6,31, semnificativ mai mic atât faţă de cel al băncilor din regiune, cât şi al celor din restul Europei", ne-a spus analistul de la Tradeville.

Şi pentru Romgaz întâlnim o situaţie oarecum asemănătoare, în condiţiile în care, raportat la companiile din Europa ce derulează o activitate similară şi au o capitalizare bursieră situată relativ la acelaşi nivel, indicele PER de 9,47 este semnificativ mai mic decât mediana de 14,08, a punctat Anca Păltineanu.

În acest context, Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a declarat: "Un raport al indicatorului P/E mai mic decât cel al societăţilor asemănătoare din alte ţări indică, în general, că preţurile actuale sunt mici pentru câştigurile pe care le oferă companiile. Dar, în cazul băncilor, mai relevant este indicatorul Price to Book Ratio (P/B), pentru că ia în calcul activele, iar activele pe care le au băncile din România sunt mai reduse faţă de cele ale băncilor cu care se face comparaţia, astfel încât multiplii sunt ceva mai mari".

"Probabil că, privite din punctul de vedere al acestui indicator, băncile de la noi sunt uşor supraevaluate".

Price to Book Value reprezintă raportul dintre cotaţia din piaţă a acţiunii şi valoarea contabilă a titlului, sau capitalizarea societăţii raportată la activele nete, iar tabloul prezentat de Tradeville ilustrează, pentru cele trei companii de la BVB, valori mai ridicate decât cele din regiunea noastră sau din Europa. Practic, cu un raport P/B de 1,31, BRD - Groupe Societe Generale se apropie mai mult de valoarea mediană din regiunea Europei Centrale şi de Est, de 1,25, în timp ce faţă de băncile din Europa, atât TLV cât şi BRD înregistrează un P/B mai mult decât dublu (n.r. faţă de mediană)", a subliniat Anca Păltineanu, care a adăugat: "Romgaz înregistrază un P/B de 1,91, nivel mai ridicat decât valoarea mediană pentru companii similare".

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că, din punctul de vedere al investitorilor, atât Price to Earnings Ratio cât şi Price to Book Value sunt importanţi şi, mai mult decât atât, ambii indicatori transmit mesajul că sistemul bancar din ţara noastră func­ţionează sub potenţial, existând posibilitatea de creştere, de îmbunătăţire a performanţei.

Analistul de detaliat: "Din punctul meu de vedere, faptul că raportul Price to Book Value este mai mare (n.r. decât cel al companiilor din Europa) arată că băncile de la noi au rezerve care nu sunt folosite. Raportul dintre credite şi depozite este de circa 70%, deci băncile au rezerve suficiente de capital pentru a creşte creditarea în cazul în care apare cerere suplimentară în piaţă".

Aurelian Dochia a adăugat: "Iar Price to Earnings Ratio, care ia în calcul câştigurile, arată, iarăşi, că există spaţiu de creştere în raport cu băncile din zonă. Că preţurile acţiunilor sunt mici, în raport cu rentabilitatea companiilor. La fel şi în cazul Romgaz".

Analistul economic a punctat că, probabil, situaţia prezentă va atrage anumiţi investitori spre achiziţii de acţiuni ale celor trei companii de la BVB, ţinând cont de faptul că piaţa noastră de capital urmează să fie promovată în categoria celor emergente.

"În mod normal, odată ce capitaluri suplimentare vor fi investite în emitenţi listaţi la bursa noastră, ar trebui să aibă loc o creştere a preţurilor. Până acum, foarte mulţi investitori instituţionali nu aveau voie să investească în pieţe de frontieră, fie din cauza reglementărilor din ţara de origine, fie a reglementărilor interne ale fondului", a spus Aurelian Dochia.

Totuşi, cel puţin pe termen mediu, se pare că sumele care vor fi direcţionate de fondurile de investiţii către acţiuni listate la bursa noastră nu sunt prea mari, în condiţiile în care piaţa noastră de capital va avea ponderi reduse în indicii FTSE Russell.

O estimare în acest sens a venit de la Chris Woods, Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell, care a precizat recent pentru Ziarul BURSA că investiţiile fondurilor administrate pasiv în acţiunile listate la BVB care vor fi incluse în indicii agenţiei de evaluare se vor situa între 100 şi 200 de milioane de dolari.

Însă, oficialul FTSE Russell a subliniat că este vorba despre o subestimare pentru că sunt şi fonduri cu administrare activă care vor include ţara noastră în universul lor investiţional, precum şi alte fonduri care au indicii agenţiei londeze de rating drept benchmark, dar care nu raportează acest lucru.

Şi totuşi, nu totul pare să fie în favoa­rea investitorilor. Creşterea cotaţiilor ca urmare a intrărilor de capital suplimentar în acţunile de la Bursa de Valori Bucureşti este posibil să ducă la reducerea randamentelor dividendelor pe care le plătesc companiile.

Randamentul mediu al dividendelor ce au fost propuse şi ulterior acordate de companiile din BET s-a ridicat la peste 8%, având în vedere preţurile din prima parte a lunii aprilie, probabil printre cele mai mari din lume, în condiţiile în care, conform unui studiu din 2016 al băncii de investiţii Berenberg, principalele companii de la BVB plăteau, la acel moment, dividende cu o rentabilitate medie de 7,9%, cea mai mare în plan mondial.

BET, reperul bursei bucureştene, prezintă un nivel al indicatorului Price Earnings Ratio de 8,3, conform datelor furnizate ieri de Bloomberg, sub cel al indicelui paneuropean STOXX 50, ce are un PER de 18,85 sau a indicilor unor pieţe importante din regiune precum WIG 20 din Polonia, cu un PER de 12,6 şi PX al bursei din Praga, cu un multiplu de piaţă de 11,65.

Note

Price to Earnings Ratio indică preţul pe care trebuie să-l plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul unei companii, în timp ce Price to Book Value poate fi interpretat ca suma pe care ar primi-o acţionarii după plata tuturor datoriilor către entităţi exterioare, în cazul în care compania s-ar închide.

Mediana reprezintă valoarea unui eşantion sau a unei serii ordonate crescător sau descrescător care împarte seria în două segmente (părţi) egale şi nu trebuie confundată cu media, care nivelează valorile eşantionului.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. folosind price/earnings actiunea TLV este subevaluata cu 31% , folosind price/book este supraevaluata cu 32%. daca intrebi piata, ieri facea 2 lei si 44 bani. indicatorii sunt doar motive pentru administratorii de fonduri sa justifice motivul achizitiei sau vinzarii de actiuni si implicit sa poata dormi noaptea. ei sunt acoperiti doar in explicatii cu indicatori indiferent de directia pietei

    1. Faptul ca BRD si TLV au un price/book mai mare nu inseamna ca sunt supraevaluate ci inseamna ca sunt extrem de performante raportat la activele lor. Adica BRD si TLV cu active mai mici reusesc , procentual , sa faca profituri mai mari. Datorita acestui lucru PER este mai mic si P/B este mai mare decat al celorlalte banci.

      Faceti un calcul comparativ si dupa ROA (return on assets) pt BRD, TLV si celelalte din grupul lor si o sa vedeti ca am dreptate, nu sunt supraevaluate si sunt doar foarte performante, au ROA mult mai mare decat celelalte.

      De ce sunt atat de performante (conditii speciale de piata de la noi ) si cat va dura acesta performanta este o alta discutie. Au incercat baietii anul trecut cu oug114 sa le aduca in media grupului , dar uite ca nu le-a iesit :) 

      Price Book Ratio inseamna capitalizare impartit la activ net contabil. profitul nu apare in acest indicator.

      cum ar veni un price/book de 1,2 reflecta un pret mediu pentru banci. unde price/book este peste 1,2 se considera pretul bancii sus, supaevaluat, si unde este sub 1,2 pret mic, subevaluat.

    Acceasi discutie mereu

    Pai si riscul de tara este mai mare, de aia sunt preturile mai mici la actiuni si dobanzile mai mari la credite. Costul de imprumut al Romaniei este mai mare decat al Poloniei, si exemplele pot continua.

    Oricum e bine de cumparat acum tlv,brd,sng ...

    tlv se poate duce usor la 5-7 lei in 1-2 ani .. iar brd la 20-25 lei...

    sng la fel spre 50-70 ron... 

    1. Daca raportezi pretul la aur peste 5 ani poate vei cumpara doar 0.01 grame....intre a se duce pretul la 5 lei pentru tlv si inflatia existenta la acel moment nu vad nici o corelare....deh, eu imbatrinesc repede !

    Pompe, pompe, pompe. Aceleasi pompe dintodeauna.

    1. Cumparati acum ca s subvaluate, SA iasa baieti destepti si le vindeti peste un an, in mijlocul crizei ca SA va bucurati de castiguri negative duble, ca pierderile sunt excluse din noul limbaj financiar

    Oricum am lua-o acțiunile sunt ieftine și sunt companii bune, care dau dividende babane. Pai unde mai vedem noi dividend de 90 la suta cum e la Romgaz sau 80 la suta la BRD și 50 la suta plus gratuite ca la TLV?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb