CEM KARSAN, KAI VOLATILITY ADVISORS: "Piaţa bursieră americană se confruntă cu probleme majore din punctul de vedere al fluxurilor macro"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2022

"Piaţa bursieră americană se confruntă cu probleme majore din punctul de vedere al fluxurilor macro"

"China va invada cel mai probabil Taiwanul în următorul an, iar rezultatul unui asemenea eveniment va fi o rupere a economiei globale"

Piaţa bursieră americană se confruntă cu probleme majore din punctul de vedere al fluxurilor macro de capital, consideră Cem Karsan, fost market-maker şi fondator al fondului Kai Volatility Advisors specializat în opţiuni. Acesta arată într-un interviu pentru 42Macro.com că cel cele mai mari riscuri pentru piaţă sunt inflaţia şi invazia Taiwanului de către China. "Rezultatul unui asemenea eveniment va fi o rupere a economiei globale. Marjele s-ar prăbuşi, lanţurile de aprovizionare ar dispărea, iar inflaţia ar fi pretutindeni", arată Karsan, cu privire la o invazie chineză în Taiwan.

Potrivit acestuia, cel mai dureros scenariu pentru piaţa americană este ca aceasta să nu aibă nicio direcţie clară timp de o perioadă de 10-15 ani, iar în termeni reali să-şi piardă o mare parte din valoare. Acesta compară perioada actuală şi cea viitoare cu perioada 1968-1982, când piaţa bursieră americană a avut o evoluţie în mare parte laterală, cu scăderi periodice de câte 30% şi creşteri de 50-60%.

Cem Karsan precizează: "Acum tindem să ne uităm la unde vom fi în viitor, pentru că trebuie să ne gândim şi într-un context al timpului. Evenimente, post-evenimente, contextul acelor evenimente, fluxurile acelor evenimente şi ce este de aşteptat să se întâmple. (...) Până acum am fost destul de vocali şi am vorbit despre o creştere a inflaţiei înainte să înceapă puseul inflaţionist, provocat de răspunsului fiscal (la criza Covid-19), iar noi consideram deja de anul trecut că acest puseu inflaţionist are caracter secular indiferent de ce se întâmpla pe scena globală. Şi este destul de evident acum că vom avea o inflaţie majoră (în perioada următoare). Cei care nu iau în considerare acest scenariu nu văd pădurea din cauza copacilor. Cel mai important element în această dinamică este China. Dacă să faci un pas în spate şi te gândeşti la ce contează în prezent, 2 lucruri ies în evidenţă şi anume: 1. deglobalizarea şi potenţiala bifurcaţie a economiei globale, iar 2. politica fiscală şi rolul populismului în contextul politicii fiscale. Sunt 2 lucruri la care trebuie să te uiţi foarte atent dacă încerci să găseşti perspectiva pe termen mediu şi lung, ca să poţi lua decizii cu bătaie multianuală. Noi credem că şansele sunt în continuă creştere - foarte ridicate - să ne îndreptăm către o bifurcaţie a economiei globale. Este un lucru important. Nu este doar ceva inflaţionist, nu este doar răspunsul politicii fiscale, este ceva hiperinflaţionist. Nu era ceva ce în mod special era aşteptat să se întâmple, cel puţin nu atât de rapid, era o tendinţă despre care s-a mai vorbit pe un termen de decenii, dar sunt acţiuni pe care le iau anumiţi actori şi informaţii care ne împing să credem că China va invada cel mai probabil Taiwanul în următorul an. Rezultatul unui asemenea eveniment va fi o rupere a economiei globale. Până nu vor fi dovezi care să indice contrariul, având în vedere riscurile din piaţă şi evaluările, este o piaţă în care este greu să iţi pui banii din punct de vedere macro. Adaugi politica fiscală şi probabilitatea în creştere, ironic, ca politica fiscală să fie şi mai expansionistă, şi ajungi la concluzia că piaţa se confruntă cu probleme majore".

Potrivit acestuia, invadarea Taiwanului de către China ar fi un şoc puternic stagflaţionist.

"Marjele s-ar prăbuşi, lanţurile de aprovizionare ar dispărea, iar inflaţia ar fi pretutindeni", punctează Karsan, care subliniază de asemenea relaţiile comerciale extrem de strânse între SUA şi Europa şi China.

Karsan este «bearish» pe termen mediu şi lung cu privire la piaţa americană, iar ca să-şi schimbe opinia spune că ar fi nevoie de anumite semnale mai clare din partea Chinei cu privire la revenirea la o abordare serioasă de cooperare internaţională. "Această bifurcaţie a economiei globale este o chestiune serioasă", spune investitorul.

Acesta arată că, anul acesta, aşa-numita strategie «sell in may and go away» s-ar putea să fie cea mai potrivită, mai ales dacă există un raliu pe termen scurt până spre debutul verii. Însă, pe termen lung, cea mai dureroasă cale de urmat de către piaţă este ca, în termeni nominali, pieţele să nu aibă nicio direcţie reală timp de 10-15 ani.

"Sus, apoi jos, iar în termeni reali să piardă 70% sau 75% din valoare. La fel şi pe cash. (...) Este pur şi simplu o taxă şi acesta este cel mai probabil scenariu, iar factorii de decizie, atât de pe partea monetară, cât şi de pe cea fiscală, vor construi probabil politici care vor rezolva problemele pe termen scurt, dar le vor înrăutăţi pe termen lung. Asta fac deobicei", precizează Cem Karsan.

Karsan consideră că marjele companiilor listate din SUA vor începe să se contracte în perioada următoare şi vor rămâne o problemă în anii următori.

"Cred că vom începe să auzim mult mai multe lucruri de la companii despre asta în următorul ciclu de raportări. Multe proiecţii pentru creşterile de venituri şi profituri au ipoteze greşite de pornire şi cred că vom vedea evaluări price/sales care se vor îmbunătăţi. Evaluările P/E se vor ajusta însă şi cred că aceasta este o temă macro la care trebuie să fii atent, asta se întâmplă deobicei în aceste perioade inflaţioniste", arată directorul Kai Volatility Advisors.

Cu privire la direcţia pieţei americane în următoarele luni, Karsan afirmă: "Suntem în prezent într-o situaţie în care am văzut multă expunere short, pe alţi indicatori am văzut subinvestiţii pe anumite nivele şi în ciuda acestui lucru am văzut un declin continuu (de la începutul anului). Asta este deobicei o combinaţie periculoasă. Când fluxurile macro şi cei care chiar mişcă piaţa încearcă să iasă (din piaţă) şi continuă să iasă, în context de subinvestiţie, aceasta este probabil cea mai proastă combinaţie cu care te poţi întâlni într-o piaţă. Asta înseamnă în general că piaţa va continua să meargă în jos. Deci noi ne uităm la această combinaţie de factori, inclusiv în termeni de poziţionare în anumite perioade când piaţa ar trebui să crească (ca urmare a sezonalităţii pozitive)".

Potrivit acestuia, guvernul american va oferi garanţii pentru investiţii în ofertă în anii următori, mai ales pe partea de energie, iar pe partea de cerere vor exista noi măsuri fiscale care să stimuleze economia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. e plina planeta de pareri. gamblerii fara bani sunt analisti

    1. criza economica = energie,materii prime,inflatie,datorii publice imense

      + bursele = in mod zombi 

      bine ma saracule

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb