• Ioan Crehul, preşedinte-director general: "Proiectele imobiliare demarate de Guvern vor produce efecte abia în toamna lui 2010-începutul lui 2011"
Producătorul de materiale de construcţii "Cemacon" Zalău (simbol CEON) poartă mai multe discuţii cu societăţi din afară ca să intre pe piaţa ucraineană, a spus, pentru ziarul BURSA, Ioan Crehul, preşedintele-director general al companiei. În prezent, firma produce doar pentru piaţa internă, dar a avut câteva contracte şi pentru pieţele extrene, precum Polonia.
"Estimez că anul acesta vom reuşi să intrăm pe piaţa ucraineană", ne-a spus Ioan Crehul, adăugând: "Am avut mai multe contacte în acest sens, dar, deocamdată, nu s-a concretizat nimic. Ne interesează să exportăm, însă vrem să ne limităm la pieţele limitrofe României din cauza dificultăţilor de transport".
Anul trecut, "Cemacon" a avut un profit de 1,83 milioane de lei, cu 68,72% mai mic faţă de 2008, pe fondul scăderii pieţei de construcţii. Pentru 2010, compania se aşteaptă la o creştere cu 30% a producţiei de blocuri ceramice.
"Din cauza scăderii preţului la materialele de construcţii, estimăm că majorarea producţiei în 2010 nu se va reflecta în mod proporţional în cifra de afaceri. Deocamdată, aşteptăm dezgheţarea pieţei construcţiilor, amâ-nată şi de faptul că nu am ieşit încă din iarnă, aceasta prelungindu-se foarte mult. Consider că proiectele imobiliare demarate de Guvern precum Prima Casă sau casele ANL la centrele de comune vor avea un impact pozitiv asupra pieţei construcţiilor, însă nu mai devreme de toamna acestui an sau începutul lui 2011", ne-a mai spus preşedintele "Cemacon".
În afara scăderii pieţei construcţiilor, "Cemacon" s-a mai confruntat cu riscul să nu îşi mai încaseze banii de la o serie de clienţi care au intrat în incapacitate de plată.
Preşedintele "Cemacon" ne-a spus: "Cea mai importantă provocare în această perioadă este să supravieţuieşti. De exemplu, anumiţi clienţi ai noştri au intrat în incapacitate de plată şi am întâmpinat dificultăţi în a ne primi banii, dar, deocamdată, aceste lucruri nu ne-au afectat foarte mult. Este, însă, un risc pe care nu îl putem elimina".
Conducerea companiei este optimistă că va reuşi să finalizeze, până la vară, construcţia unei fabrici de blocuri ceramice, investiţie estimată la 27 de milioane de euro.
"Este vorba despre o investiţie greenfield într-o fabrică la 14 kilometri de Zalău, pornită din 2008 şi finanţată parţial din credite, parţial din dis-ponibilităţi proprii. Este o investiţie pentru mărirea capacităţii de producţie, vom inaugura o linie nouă", a adăugat Ioan Crehul.
"Cemacon" Zalău (simbol CEON) are o capitalizare bursieră de 20,16 milioane de lei, potrivit preţului de 0,0870 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. "Broker" Cluj are o participaţie de 11,21% din companie, iar societatea de investiţii financiare "Muntenia" deţine 5% din acţiuni.
Acţiunile CEON s-au apreciat cu 6%, de la începutul anului. Lichiditatea titlurilor CEON a sporit, în ultimele luni, în special pe fondul vânzărilor făcute de City Financial SRL (aproximativ 0,5% din companie) şi "Ceramica" Iaşi (0,59% din acţiuni), ambele fiind raportate ca vânzări ale persoanelor iniţiate.
1. desteptii pamantului
(mesaj trimis de zoli în data de 12.03.2010, 00:20)
ceramica iasi a vandut actiuni cemacon?stefania...esti blonda?ceramica e una din multele capuse ale cemacon.curios e ca acum vand baietii ceva ce acum ceva vreme era foarte bine tinut la secret...oare vinde si tender?
1.1. gresit (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de marius în data de 12.03.2010, 09:17)
Draga zoli, uitate pe ultimele raportari si ai sa vezi ca ceramica SA a vandut cemacon....ceramica sa a intrat in actionariatul ceon in 2007....
Ceramica are mari probleme cu cashul, si lichideaza tot.....asta e, criza!
1.2. GRESIT ESTI TU (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de ZOLI în data de 12.03.2010, 10:09)
ceramica, care vinde e o firma din zalau nu din iasi.pune mana si studiaza