CENTRALA DE LA CERNAVODĂ: Statul va deţine maximum 49% din societatea de proiect pentru Unităţile 3 şi 4

Companii #Energie / 9 august 2014

Statul va deţine maximum 49% din societatea de proiect pentru Unităţile 3 şi 4

Statul român va deţine maximum 49% din compania ce va fi înfiinţată pentru lucrările la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, conform strategiei pentru continuarea Proiectului privind cele două unităţi, se arată într-un comunicat remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Nuclearelectrica (SNN) convoacă, pe 22 august, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA), pentru a le propune acestora aprobarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nuclearelectrică (CNE) Cernavodă, conform solicitării Departamentului pentru Energie de completare a ordinii de zi a AGEA.

În prima etapă, strategia prevede iniţierea, derularea şi finalizarea de către SNN a unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) în vederea constituirii unei societăţi, respectiv un joint-venture. Societatea va fi constituită între SNN şi unul sau mai mulţi investitori privaţi, valoarea investiţiei SNN în EnergoNuclear (EN) fiind transferată companiei nou-înfiinţate. Societatea este premergătoare unei companii de tip IPP (Producător independent de energie).

Iniţial, noua societate de proiect va fi constituită din aportul exclusiv în numerar al SNN şi al investitorului privat selectat, corespunzător unei cote de 49%, respectiv 51%. Contribuţia în numerar a SNN va fi iniţial de maximum 2 milioane de euro. Capitalul social minim al proiectului va fi dimensionat astfel încât să permită contribuţia integrală în natura a SNN şi a statului român la proiect, plus alte aporturi în numerar iniţiale şi ulterioare, însă contribuţia investitorului privat nu va reprezenta mai puţin de 51%. Statul român deţine dreptul de a contribui în natură şi/sau numerar, cu respectarea procentului minim de deţinere al IP de 51%, se mai arată în comunicat.

"Având în vedere angajamentul asumat de proprietarul de tehnologie nucleară de tip CANDU şi statul român în faţa Comisiei Europene, în timpul analizei Proiectului în baza art. 41 al Tratatului EURATOM, o cerinţă importantă pentru investitori vizează capabilitatea de a asigura construcţia Proiectului utilizând tehnologia CANDU 6 şi de a garanta nivelul de securitate nucleară angajat de către proprietarul tehnologiei CANDU 6 şi de statul român în timpul procesului de obţinere a opiniei Comisiei Europene", relatează sursa citată.

Noua Strategie de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă are în vedere asigurarea obiectivelor energetice strategice pentru România pe termen lung, la cele mai mici costuri pentru consumatori, în condiţiile disponibilităţii tuturor resurselor aferente necesare şi cu respectarea cerinţelor de mediu (ţinta de decarbonizare) stabilite de Comisia Europeană.

"Creşterea capacităţii energetice a centralei de la Cernavodă cu încă două unităţi a fost identificată de statul român ca fiind soluţia optimă de acoperire a deficitului de capacitate după anul 2020, aşadar decizia de dezvoltare a proiectului prin procedura de tip Green/Brown Field are în vedere demararea cu celeritate a acţiunilor prevăzute în Strategie şi reducerea costurilor de investiţie cauzate de întârzierile în procesul de dezvoltare a Proiectului", mai transmite Nuclearelectrica.

Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă va fi pusă la dispoziţia acţionarilor începând cu data de 11 august, pe pagina de Internet a SNN.

Compania Ernst&Young (EY) va acorda consultanţă financiară companiei energetice pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, contractul ridicându-se la 205.000 euro, fără TVA, conform unui anunţ de atribuire postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Pe 4 iulie, ministrul Economiei, Constantin Niţă, declara, într-un interviu pentru Bloomberg, că ţara noastră speră să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding privind construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, cel mai târziu până în primăvara anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb