Centrele de Cultură din subordinea Ministerului Culturii ar putea găzdui artişti în rezidenţă

Ziarul BURSA #Cultură / 25 iulie 2005

Întîlnirea de lucru a secretarului de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Virgil Niţulescu, cu directorii Centrelor de Cultură din subordinea MCC, la care a participat şi vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, Petre Străchineanu, desfăşurată, la sfîrşitul săptămînii trecute, a avut drept scop găsirea de soluţii pentru încheierea unui acord de parteneriat între MCC şi Ministerul pentru Ştiinţă, Cercetare şi Artă din Landul Baden - Wurttemberg din Germania, prin care să se facă schimb de rezidenţe pentru artiştii români, dar şi organizarea de rezidenţe în alte ţări europene, precum şi în România.

În opinia lui Virgil Niţulescu, artiştii români pot intra într-un circuit internaţional de recunoaştere a valorilor, în urma unui acord special de colaborare între MCC şi Academia Scloss Solitude din Germania pentru cooperarea în domeniul rezidenţelor pentru artişti.

Deputatul PD Petre Străchinaru a declarat pentru Rompres că în România lipsesc centrele de rezidenţă artistică, iar conducerea MCC are o largă deschidere către "alinierea la reţeaua existentă în Uniunea Europeană". "Este o practică în Europa ca artiştilor să li se creeze < un cocon > în care să se simtă în siguranţă, pentru creaţie, cercetare şi producţie", a spus Petre Străchinaru, adăugînd că în 1990 în România erau 12 Centre de Cultură, dintre care au rămas astăzi patru în subordinea MCC, iar acestea au toate condiţiile să găzduiască artişti în rezidenţă.

"Au toate condiţiile materiale, financiare şi logistice ca să organizeze rezidenţe artistice, dar MCC ar trebui, după părerea, să impună statutul de Centre de rezidenţă artistică, pentru că în felul acesta ar exista siguranţa rezolvării financiare", a precizat Petre Străchinaru. Deputatul PD a specificat faptul că sînt şi proiecte deja în derulare. "La Centrul de Cultură Arcuş, din judeţul Covasna, problema Centrelor de Cultură s-a dezbătut cu doi ani în urmă. Atunci am invitat posibili parteneri pentru rezidenţă artistică şi am discutat condiţiile şi posibilităţile de organizare în România a unor asemenea centre. În acest an, cu sprijinul Programului cultural elveţian pentru România, am avut o întîlnire şi o dezbatere cu directorii actualelor Centre de Cultură din subordinea MCC şi s-a promis sprijin în organizarea acestor centre", a precizat Petre Străchinaru, care a adăugat că ar fi vorba de un program finanţat de Guvernul elveţian prin care, timp de trei ani, România să poată să-şi asigure echipele, logistica, dotările şi fiecare din cele patru centre să aibă cel puţin două rezidenţe asigurate din punct de vedere financiar. Cele patru centre din subordinea MCC sînt Centrul de Cultură Arcuş, Centrul "George Apostu" din Bacău, Centrul European de Cultură din Sinaia şi Centrul de Cultură de la Tescani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb