Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a decis emiterea acordului de mediu pentru Centrul de Gospodărire Deşeuri Industriale (CGDI), aflat în proprietatea societăţii "Ecological Center" Năvodari. Aici, vor fi depozitate deşeuri industriale în vederea valorificării sau depozitării definitive pentru protecţia mediului. CGDI este o investiţie de nouă milioane de euro, care va fi realizată în zona industrială a oraşului Năvodari. Termenul de finalizare a lucrărilor este 1 iulie 2010.
Potrivit documentului publicat pe site-ul ANPM, decizia este motivată prin faptul că proiectul de investiţii este prevăzut în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, este o iniţiativă unică la nivel zonal, care va asigura eliminarea deşeurilor industriale generate la nivel local, judeţean şi regional, fără a afecta componentele mediului înconjurător şi sănătatea populaţiei. CGDI este amplasat în aria industrială, departe de zonele locuite, de cursurile de apă şi de zonele protejate.
Conform Agerpres, societatea "Ecological Center" Năvodari şi firma italiană "Estro Ingegneria" au propus crearea acestui centru în vederea îmbunătăţirii practicilor de gestionare a deşeurilor şi a calităţii factorilor de mediu, destinat îmbunătăţirii practicilor actuale de management al deşeurilor. Proiectul CGDI presupune construirea unei instalaţii de inertizare a deşeurilor solide şi nămoluri în matrice de fixare cu lianţi, cu o capacitate de 40 de tone/oră şi 400 de tone/zi, precum şi a unui depozit de deşeuri nepericuloase, cu o capacitate zilnică de 600 de tone.
Suprafaţa totală a amplasamentului este de circa 30 de hectare iar durata de exploatare preconizată este de 20 de ani. Cantitatea de deşeuri ce va fi introdusă în depozit se ridică la 274.200 de tone anual. În apropierea stabilimentului unde va fi ridicat Centrul, nu se află zone locuite sau centre comerciale. Cele mai apropiate localităţi sunt Năvodari (1,5 km în direcţia est - sud-est), Lumina (la 3 km în direcţia sud - vest), Mamaia (la 3 km), Ovidiu (la 6 km în direcţia sud - vest) şi Constanţa (la 20 km, în direcţia sud). Zonele cu valoare arheologică sau localităţile cu monumente istorice sunt situate la o distanţă mai mare de 50 km.