CEO-UL BVB, SURPRINS SĂ FIE INTEROGAT, LA AGA Sobolewski a coborât, în sfârşit, printre noi

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2014

Sobolewski a coborât, în sfârşit, printre noi

Întrebările din ziarul BURSA, reluate în AGA BVB

Acţionarii BVB au respins achiziţia unui nou soft la Depozitar

Aberaţia votului pe liste pentru conducerea Depozitarului, respinsă

Obişnuit cu temenelele cu care fusese primit la noi, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, trebuie să fi avut un şoc, vineri, la Adunarea Generală, când comunitatea pieţei, pe care o ştia căzută în genunchi de admiraţie în faţa performanţelor sale din Polonia, l-a primit cu rafale de întrebări, sub care se ghicea revolta faţă de infatuarea sa, dar şi pentru că unii acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti consideră că manifestă lipsă de respect faţă de normele pieţei noastre şi că ignoră cultura instituţională şi pe cea de piaţă.

Interesant este ca întrebări puse în ziarul BURSA au fost reluate în AGA, constituind punctul de maximă tensiune a reuniunii.

Ziarul BURSA a publicat, pe 8 aprilie, o scrisoare deschisă către Ludwik Sobolewski, prin care îi cerea să dea publicităţii contractul de management şi să dezvăluie performanţele în baza cărora a primit un bonus, la finalul anului trecut (vezi scrisoarea deschisă la https://www.bursa.ro/?s=piata_de_capital&articol=234357).

Aceste teme au fost abordate şi de acţionarul Lucian Dobre, care a transmis către BVB, în scris, o listă cu 32 de întrebări punctuale, aşa cum recomanda convocatorul pentru AGA BVB din 24/25 aprilie. Însă, tot prin convocator, conducerea BVB promitea răspunsuri, în scris, până pe 18 aprilie. Cu o întârziere de o săptămână, BVB a afişat , între prima şi a doua convocare AGA, un document, prin care expediază toate întrebările lui Lucian Dobre, invocând confidenţialitatea sau faptul că problemele nu s-ar încadra în informaţiile care trebuie divulgate acţionarilor (vezi scrisoarea lui Lucian Dobre la https://www.bursa.ro/raspunzand-actionarilor-cu-o-intarziere-de-8-zile-sobolewski-gandeste-incet-235731&s=piata_de_capital&articol=235731&editie_precedenta=2014-04-25.html).

La fel s-a comportat conducerea Bursei şi în şedinţa de aproximativ 9 ore, de vineri. Întrebările acţionarilor au fost pasate, în marea lor majoritare, către Ludwik Sobolewski, chiar dacă unele erau adresate direct Consiliului de Administraţie.

Unii au comentat că preşedintele Lucian Anghel s-a menţinut în linia unui discurs siropos despre "cât de bine este că avem un CEO precum Ludwik Sobolewski şi că trebuie să îl ţinem aproape".

Multe dintre răspunsurile la întrebări au fost neclare, consideră unii dintre acţionari, care au rămas cu impresia că şefii Bursei au ceva de ascuns.

Remuneraţia directorului general, primele încasate de acesta şi criteriile pe care au fost date au rămas un mister, deşi au fost adresate insistent.

"Dacă li se pare că aceste remuneraţii sunt corecte, atunci de ce le ascund?", s-a întrebat un acţionar, care a precizat că sumele nu sunt contestate, ci doreşte să ştie criteriile de acordare.

Conducerea BVB a invocat confidenţialitatea contractului pentru a evita aceste întrebări.

Dar, răspunsul l-a aruncat pe Sobolewski într-o altă capcană: câţiva acţionari au arătat că, în conformitate cu normele în vigoare, dacă Ludwik Sobolewski nu face parte din personalul BVB, aşa cum susţine, atunci ar trebui să îşi publice contractul, în cazul în care depăşeşte 50.000 de euro.

Sobolewski nu a clarificat nici dacă are sau nu alte angajamente în Polonia.

O întrebare inedită a venit din partea lui Marius Plugaru. Acesta a întrebat dacă directorul BVB mai rămâne în funcţie, având în vedere că este candidat favorit pentru conducerea televiziunii de stat poloneze.

La întrebarea domnului Plugaru, Sobolewski a răspuns că a fost propus candidat în Consiliul de Supraveghere al companiei care administrează radioul şi televiziunea publică.

Potrivit domniei sale, procesul de alegere este în derulare. CEO-ul a spus că eventuala sa alegere nu va avea niciun impact asupra activităţii sale la BVB, care e intensă, precizând că munceşte şi în weekend - un răspuns pe care MAKE, preşedintele Grupului de Presă BURSA, l-a comentat ulterior, sarcastic: "Se pare că Sobolewski nu are nevoie de personalul Bursei, de vreme ce o conduce şi în weekend; este o veste bună - practic, ne-a anunţat că BVB este disponibilă la tranzacţionare şi sâmbăta şi duminica".

De asemenea, acţionarii au întrebat ce mandat a avut Directorul General BVB la AGA Depozitarului, de la finalul lunii martie.

Totodată, conducerea BVB a fost întrebată de ce cheltuielile salariale au crescut, în condiţiile reducerii personalului.

Respingerea votului pe liste, palmă pentru Anghel şi Sobolewski

Acţionarii Bursei au spus "nu" iniţiativei lui Sobolewski (susţinută şi de o parte a Consiliul Bursei), ca votul pe liste să fie procedura de desemnare a candidaţilor pentru conducerea societăţilor din grup - Depozitarul Central şi Casa de Compensare Bucureşti, demonstrând că există o limită a aberaţiilor pe care le pot suporta.

Pentru Depozitarul Central, BVB făcuse o listă cu 17 candidaţi, în condiţiile în care boardul are numai 9 locuri, fără să explice care sunt criteriile prin care vor fi stabiliţi administratorii de drept.

Anterior Adunarii Generale, Asociaţia Brokerilor a atras atenţia că această procedură de vot, care nu permite acţionarilor să îi aleagă pe favoriţi şi să îi respingă pe ceilalţi, este nelegală şi că poate duce la contestarea AGA a BVB.

Un semnal de alarmă a venit şi din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a transmis o scrisoare, spre citire în AGA. Fără să se bage în "bucătăria" acţionarilor, ASF le-a atras, totuşi, atenţia asupra neclarităţilor procedurii de vot pe liste, dorind să se asigure că aceştia votează în cunoştinţă de cauză.

La şedinţă, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor (şi vicepreşedinte BVB) şi Lucian Anghel, preşedintele BVB, s-au contrazis pe problema procedurii de vot pentru conducerile societăţilor din grupul BVB.

Anghel a susţinut că actul constitutiv permite votul pe liste, în timp ce Dan Paul a spus că actul constitutiv nu permite decât votul individual, iar "dacă Florin Pogonaru vrea să aibă 2-3 reprezentanţi, este o altă discuţie" (n.r. pe lista de candidaţi se aflau câteva nume considerate apropiaţi ai omului de afaceri Florin Pogonaru).

Unii acţionari consideră că respingerea procedurii de vot propusă de BVB reprezintă o palmă pentru Ludwik Sobolewski şi Lucian Anghel, în special, arătând schimbări în raporturile de forţe la nivelul acţionariatului BVB faţă de momentul alegerilor pentru actualul Consiliu. Potrivit acestora, nu s-a conturat încă o opoziţie, însă este clar că s-a rupt "coaliţia" care a susţinut actuala conducere, fiind deschisă calea pentru noi negocieri.

Referitor la respingerea votului pe liste, Dan Paul s-a exprimat dur: "Este o victorie împotriva nelegalităţii. BVB a cerut vot pe liste, ceea ce nici în Parlament nu mai există, fiind o practică bolşevică".

Patru candidaţi incompatibili, pentru conducerea Depozitarului Central

Chiar şi fără vot pe liste, acţionarii BVB au desemnat printre candidaţii pentru Depozitarul Central patru persoane incompatibile în acest moment - Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, şi administratorii Stere Farmache, Robert Pană şi Adrian Lupşan.

Cumulul de funcţii este interzis printr-o dispunere a CNVM, actualmente Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Deşi Autoritatea are pe masă un proiect care ar putea elimina interdicţiile, unii jurişti consideră că, şi la momentul candidaturilor, respectivii propuşi ar fi trebuit să îndeplinească criteriile de eligibilitate. Având în vedere că ar fi trebuit să depună la dosar declaraţii asupra compatibilităţii, candidaţii au fost întrebaţi în AGA "dacă au transmis falsuri".

Răspunsul lor a fost că au declarat că "vor fi" compatibili la momentul alegerilor pentru Depozitar.

Lucian Anghel a spus în şedinţa AGA că este adevărat că unii candidaţi sunt incompatibili, în acest moment, dar că acest lucru se va schimba.

Referitor la această afirmaţie, preşedintele Grupului de Presă "BURSA", MAKE, a avut un comentariu: "Astfel de < licenţe > legale, în baza unor norme viitoare, ocolindu-le pe cele actuale, deschid drumul spre arbitrar.

În baza acestui precedent, acum, este posibil să decizi orice contra legii, sub promisiunea că vei modifica legea, astfel încât să facă legală decizia nelegală luată astăzi.

Cred că aşa ceva este o batjocorire a principiilor care stau la baza legalităţii.

Dacă asta este cultura pieţei de capital cu care vine Ludwik Sobolewski, atunci prefer ca eu însumi să fiu numit un incult care respectă legea".

Ceilalţi cinci candidaţi ai BVB pentru Depozitar sunt patru dintre actualii administratori - Cecilia Manta, Adrian Simionescu, Dana Mirela Ionescu şi Carmen Dumitrescu, dar şi Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Pentru că a fost propusă şi de BVB şi de SIF Moldova, Cecilia Manta a apărut de două ori pe buletinele de vot, astfel că, în topul voturilor, a ieşit şi pe locul întâi, şi pe locul 18. Eroarea a fost sesizată de preşedintele SIF5 Oltenia, Tudor Ciurezu, care s-a arătat deranjat de lipsa de organizare.

Interesant ar fi fost de văzut cum s-ar fi descurcat BVB dacă Cecilia Manta ieşea de două ori în primele nouă poziţii - ar fi primit două mandate?!

Soft-ul Depozitarului, respins; Agalopol nu a fost primit în AGA BVB

Acţionarii BVB au respins (cu o majoritate de 67,4%) propunerea achiziţiei de către Depozitarul Central a unui nou sistem IT, în limita sumei de 3,86 milioane de euro şi mandatarea DC pentru alegerea furnizorului, punct solicitat de un grup de acţionari.

Această decizie a ajuns în AGA Bursei, după ce acţionarii Depozitarului nu au adoptat o hotărâre pe subiect, la finalul lunii martie, pe fondul unui conflict între CEO-ul BVB şi conducerea DC.

În piaţă, s-a vorbit că, după ce Depozitarul ar fi derulat selecţia pentru un provider de sistem IT, Ludwik Sobolewski ar fi solicitat includerea pe listă a unei alte oferte, respectiv a Nasdaq OMX.

După întreg scandalul, însă, BVB a recomandat acţionarilor dezvoltarea unei soluţii "in-house", pentru aderarea la platforma paneuropeană "Target 2-Securities".

În AGA, Ludwik Sobolewski a susţinut dezvoltarea unui soft "in-house", după cum arăta şi o prezentare a BVB.

Executivul BVB le-a comunicat reprezentanţilor Depozitarului - preşedintele Cristian Agalopol şi directorul general Adriana Tănăsoiu - că nu sunt doriţi ca participanţi la AGA BVB, unde ar fi fost de bun simţ că ar fi trebuit să-şi prezinte varianta.

În foaierul sălii de şedinţă, unii acţionari au apreciat acest act neobişnuit de neprietenos, drept un abuz de poziţie.

În lipsa reprezentanţilor, Adrian Simionescu, administrator al Depozitarului Central, a susţinut, în AGA, punctul de vedere al instituţiei. Domnia sa a spus că achiziţia unui nou soft este un proiect strategic pentru piaţa de capital şi a precizat că suma propusă în AGA pentru achiziţionarea softului Depozitarului a fost stabilită ca să cuprindă toate ofertele din procesul de selecţie, inclusiv a providerului luat în calcul la rugămintea BVB, prin Directorul General Ludwik Sobolewski.

Ulterior anunţării rezultatului votului la acest punct, Adrian Simionescu a cerut punerea la dispoziţia AGA şi renumărarea voturilor, având suspiciuni cu privire la corectitudinea rezultatului votului. După renumărare, votul a fost validat.

Unii participanţi la AGA consideră că nu era justificată o cheltuială atât de mare cu soft-ul Depozitarului, în acest moment, şi apreciază că decizia privind soft-ul este una corectă.

Ludwik Sobolewski nu a lămurit dacă a recomandat sau nu oferta Nasdaq OMX pentru noul soft al Depozitarului, deşi procesul de selecţie se încheiase. Unii se întreabă de ce nu a recomandat de la început oferta BVB, pe care o susţine, ci, abia acum, când oferta Nasdaq OMX a fost retrasă.

În foaier, câţiva acţionari au afirmat că acest conflict în jurul soft-ului este "o luptă pe şpagă", între executivii BVB şi cei ai Depozitarului.

AGA BVB a mai aprobat situaţiile financiare pe 2013 şi distribuirea unui dividend de 1,1777 lei pe acţiune, aferent profitului de 9,48 milioane lei de anul trecut. Astfel, BVB va repartiza 95% din câştigul de 9.484.404 lei, înregistrat anul trecut. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat anul 2013 cu un profit net cu 11% mai mare faţă de 2012, pe fondul unei cifre de afaceri de 24,3 milioane lei, cu 40% peste nivelul înregistrat în anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de companie.

Totodată, acţionarii BVB au aprobat descărcarea de gestiune a administratorilor şi remuneraţiile administratorilor pentru 2014. Aceştia vor primi, în acest an, câte un bonus de 7.400 de lei/membru (cuantumul a două indemnizaţii lunare), iar pentru anul viitor cuantumul este prevăzut la 6 indemnizaţii, respectiv 22.200 de lei/membru. Membrii CA primesc banii cu condiţia să cumpere acţiuni BVB şi să le păstreze pe o perioadă de minim doi ani.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an aprobat în AGA, BVB mizează pe un profit net în urcare cu 5%, la 10 milioane lei, şi pe creşterea transferurilor cu acţiuni pe piaţa reglementată, inclusiv oferte publice, cu 17,6%, la 13,326 miliarde lei.

Pentru conducerea Casei de Compensare Bucureşti, acţionarii BVB au ales următorii candidaţi: Alin Duhnea (preşedinte CA al Casei de Compensare Bucureşti), Marcel Murgoci (director de operaţiuni la Estinvest), Mihai Mureşian (director de tranzacţionare la Intercapital Invest), Cristian Solom (director administrare risc la BCR Pensii) şi Lucian Fulea (director de tranzacţionare la casa de brokeraj Vienna Investment Trust).

Preşedintele şi CEO-ul BVB, mulţumiţi că acţionarii nu au aprobat soft-ul Depozitarului

Lucian Anghel, preşedintele BVB, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, au transmis, printr-un comunicat de presă, că sunt mulţumiţi că acţionarii nu au aprobat, la AGA de vineri, propunerea unui grup de acţionari ca Depozitarul Central să achiziţioneze un nou soft.

Lucian Anghel a declarat: "Am primit cu mare satisfacţie susţinerea acţionarilor cu privire la menţinerea Depozitarului Central ca responsabil faţă de BVB, fapt ce serveşte cel mai bine valorile şi pespectivele acţionarilor pentru dezvoltarea pieţei de capital ca instrument pentru întreaga economie. Sperăm că aceasta va fi în concordanţă cu poziţia tuturor stakeholderilor din piaţa de capital românească".

La rândul său, Ludwik Sobolewski a spus: "Este important sprijinul clar dat de acţionari pentru modernizarea sistemului de depozitare şi decontare, sub responsabilitatea strategică a BVB. Proiectele de dezvoltare importante ale Depozitarului Central, mai ales în această etapă vulnerabilă în evoluţia pieţei de capital, trebuie aliniate cu strategia şi conducerea Bursei de Valori Bucureşti".

Lucian Anghel le-a mulţumit acţionarilor prezenţi la AGA pentru votul pozitiv asupra situaţiilor financiare pentru 2013 şi a bugetului şi planului de afaceri pentru 2014.

Ludwik Sobolewski s-a arătat bucuros că printre acţionarii prezenţi la AGA s-au aflat şi investitori de retail, iar, potrivit domniei sale, Bursa de Valori Bucureşti s-a angajat în ultima perioadă în construirea unei comunităţi mai numeroase de investitori de retail.

CEO-ul a mai spus că este mulţumit de faptul că acţionarii au împărtăşit punctul de vedere al Consiliului şi Executivului BVB cu privire la ceea ce e necesar pentru dezvoltarea dinamică a pieţei de capital - cu accente pe înlăturarea celor 8 bariere şi proiectele de dezvoltare în sfera infrastructurii pieţei de capital, marketingului şi achiziţiilor.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Stimate domnule director al Consiliului de Supraveghere,

    va multumesc pentru declaratia incontestabila relativa la aplicarea principiilor de guvernanta corporatista. " Lucian Anghel a spus în şedinţa AGA că este adevărat că unii candidaţi sunt incompatibili, în acest moment, dar că acest lucru se va schimba." Presupun ca acelasi motiv il veti invoca si in momentul in care veti fi intrebat de ce nu respectati regulamentul UE 1606/2002, regulament care a fost implementat si in legislatia romaneasca in anul 2006 prin ordinul 1121. Sper ca nu aveti nevoie de o solicitare scrisa pentru a analiza aceasta situatie, asa cum nici domnul Ursache nu a avut nevoie in anul 2009 pentru a documenta cererea domnului Treichl de a amana listarea BCR, desi in anul precedent avusese un profit al capitalului propriu de 53,4%. (ZF. 27.02.2009""SIF-urile nu prea sunt interesate ca listarea sa aiba loc in conditiile actuale de pe bursa si nici nu cred ca AVAS ar forta sa se intimple ceva ce actionarii BCR nu doresc pentru ca ar fi un gest nebunesc", a spus Treichl." Concluzia care o putem trage este ca AVAS la vremea respectiva a fost un finutz. Singura intrebare care se pune este urmatoare: nu stia domnul Treichl ca cei din est sunt invatati cu brutalitatea in anul 2009 , sau a asteptat pana cand domnul Basescu a declarat ca vrem sa intram in zona Euro .... 

    1. Tic, tac, ce poti sa faci? ... sa taci. 

      Incontestabilul nu poate fi relative; este incontestabil pur si simplu.  

      Poate ai vrut sa zici ...referitoare la.....ceea ce este cu totul altceva.

      Capisci? 

      Nu te mai lega de Treihl! este unul dintre cei mai buni strategi din domeniu. Desi a tropat-o cu BCR (el sustine ca isi vor reveni) retragerea strategica din Ucraina a fost de nota 10! ce prapad ar fi fost pe ERSTE cu situatia de acum din Ucraina.

      Ca esti invidios pe el, asta se accepta, dar spune-ne cu ce te-ai ars. 

      draga Corector,

      atunci vei observa ca IN ESENTA IDENTIC este o exprimare foarte buna. Incontestabilul relativ este antidotul pentru identitatea esentialului :-). Daca vrei sa prinzi experienta citeste si decizia tribunalului in speta in care Maestrul a fost obligat sa nu mai spuna miniciuni, desi ele sunte adevarate :-) Comprendere campaniero :-) 

      aici vezi ca nu mai ai niciun raspuns. Candva singur domnia sa s-a caracterizat drept o bruta. Intrebarea este cine va castiga: Brutalität versus Bestialität :-):-):-)---17.03.2007 Boerse-Express !"Man kauft nicht zwölf Banken von Serbien bis in die Ukraine, wenn man wie die Mutter Teresa agiert. Wir sind ziemlich brutale Geschäftsleute" Cineva nu cumpara 12 banci din Serbia pana in Ucraina si apoi sa se comporte ca Mama Teresa. Noi suntem intr-adevar oameni de afaceri brutali" De ce sa fiu invidios pe un personaj care se lauda cu brutalitatea. Acum intelegi expresia "cei din est sunt invatati cu brutalitatea". Andreas e prietenul meu, deoarece in comparatie cu Victor Viorel nu am nevoie sa am dusmani ca apoi sa ma imprietenesc cu cineva....Cat despre BCR la orice ora din ceas si din noapte as cumpara actiuni , insa nu prea sunt de gasit ...Deocamdata.Ich brauche din Ursache zu untersuchen....Sper ca ramane prieteni, totusi incearca sa spellezi corect numele prietenului Andreas. treiChl cu C de la Cezar :-)

      Este clar! de la letopiseturi ti se trage; inca nu ai ajuns in realitate.

      La chestia cu Treichl n-ai gasit nimic prin letopiseturi?.dascalul probabil asteapta sa-i raspunzi. 

      doar am scris la 1.4 draga Corector. Nu am spus nimic despre procesul cu ucrainienii , deoarece banuiesc sa fi fost informati de avocat :-) Ai dreptate suntem inca un pic defazati, dar usor usor ajungem in actualitate. Ia exemplu pana in 2012 nu se auzise mai nimic de 1121/2006, acum toata lumea stie de 1286/2013. E totusi un progres. Seara buna tie, Stefan al Moldovei...

    Dividendul actiunilor BVB publicat atat vineri cat si astazi este gresit. Va rog sa corectati. Pe de alta parte as fi fost foarte bucuros ca si domnul Farmache sa aiba parte de acelasi tratament ca si directorul actual. Am mai spus-o, sunteti slabi.

    1. Fii mai explicit. Sincer sa Fiu nu inteleg pe cine reprezinta persoana in cauza. Eu, as murii de rusine in locul lui.

      Mulţumim pentru sesizare, am corectat.

    Polonezul este bun. L-am vazut cat de relaxat a aruncat poanta aia cu weekendul, sigur ca are de-a face cu niste fraieri. Ceea ce se justifica daca privim fetele celor din CA, care i-au semnat salariul si bonusurile confidentiale.

    1. Asa este. La fel de bun este si lucian. Merita un loc in ca. Din pacate insa oameni ca el, sunt f f rari. Lucian sunt mandru de tine. Ce ar face taranoiul de alexandria daca te ar vedea oare?

      Pretul actiunilor este cu peste 50% mai mare acum fata de momentul venirii lui in Romania. Pentru cine are actiuni BVB polonezul este foarte bun. Restul e zgomot creat de cei care fac bani mai ales pe insider information si au nevoie de functii in depozitar pentru a le obtine. Un exemplu ar fi marele broker Simionescu.

      Care-i legatura ?

      Cred ca singuru lui merit in cresterea pretului actiunilor este intelegerea cu CA sa rascumpere actiuni ale BVB asa mai pe langa lege si secretomanie paguboasa pentru o societate listata care ar trebui sa fie etalon de transparenta si guvernanta corporatista !

      De cand a venit la BVB a crescut si pretul cartofilor in piata cu 100%. 

      Legatura este ca atunci cand s-a anuntat venirea lui actiunile erau 17 lei iar acum sunt 28. La cartofi nu ma pricep. Poate imi spui tu de ce a crescut pretul.

      Iar s-a spart teava la postaci nerusinati. Astia sunt ai lui Pogonaru si Voicu, pregatindu-si rasucirea degetelelor in buzunarele noastre, pe baza obrazniciei Sobolanului.

      Domnul anonim daca nu sunteti multumit va rog sa vindeti actiunile pe care le aveti desi ma indoiesc ca aveti , doar va place sa va bagati in seama. Exista bid in piata.

      actiunie aveau pretul de 17 ron deoarece nu erau sigure listarile companiilor de stat si nici nu exista vreo perspectiva la BVB

      intre timp au fost doua mari listari, urmeaza alte 3 mari listari si poate trecerea la piata emergenta 

      e vorba de perspective, iar de randamentul la dividend nu cred ca se poate plange cineva, atata timp cat este mai bun decat sa stai cu banii la banca

      cel putin la BVB se stie sigur ca da dividende an de an 

      este corect ce scrii si asa gandeam si eu. problema mea este ca bvb se dovedeste incapabila sa converteasca ipo-urile in turnover zilnic. si din pacate dupa inca 3-4 listari nu mai avem companii de stat de adus la bursa

      deocamdata marii investitori straini ne cam ocolesc, dar e posibil dupa inca o listare la Londra sa se schimbe lucrurile

      nu degeaba a fost lansat proiectul cu cele 8 bariere 

      in plus, suntem piata de frontiera, cand BVB primeste invitatia sa adere la emergente atunci marii investitori vor ataca si piata noastra 

      cresterea rulajelor se va produce foarte rapid cand apar cativa jucatori mari

      deasemenea, daca FP vinde o parte din SNP o sa creasca lichiditatea 

      ce gluma buna. bvb si-a bugetat anul asta o crestere modesta a lichiditatii, ceea ce arata ca nici ei nu cred in viitor. si asta in conditiile in care vanzarile fp si ipo electrica inseamna peste 750 mil euro

      Ne bucuram ca acum este 28??? Consiliul bvb e foarte slab cu un presedinte papitoi in frunte.

      Ai dreptate a fost minim conjuctural pe piata, un dinte de fierastrau cand se vehicula venirea lui la BVB iar acum pretul este de cand cumpara el aproape de 30.

      Totusi cand a fost DG(angajat) V.Ionescu. si sa raportat FT cu 5% venit la BVB actiunile au plecat din 25 si au ajuns la 45 parca. Cred ca investitorii sau uitat la ele la inceputul verii trecute si si-au spus ca daca tot a terminat Intercapitalul de vanzare si inca cativa disperati e loc si de revenire cu o capitalizare asa mica pentru ca stii daca o actiune scade cu 50% pentru a-si reveni trebuie sa creasca 100%. 

      Nu ma pricep asa bine la actiuni ca tine dar am observat ca actiunile seamana foarte mult cu cartofii "cu cat sunt mai multi cumparatori(cererea) creste pretul" . 

      Valul a urcat mai multe actiuni in piata . 

      Ma duc sa bilonez cartofii .

       

    Venit la conducerea BVB cu surle si trambite, cu aura unui salvator al pietei de capital din Romania, "calare pe un cal alb" si cu tolba plina de sageti miraculoase ca ale lui Cupidon pentru bolile cronice ale institutiilor din Romania, in nici un an de zile polonezul si-a aratat adevarata fata de muritor avand mai multe griji si eforturi pentru propriul buzunar si viitor ceva in genul contractului de antrenor al lui Piturca adica ne-am procopsit cu el pe cap si a fost foarte scump iar acum nu putem sa scapam de el pentru ca este si mai scump !

    "Felicitari" CA BVB pentru " inspiratie", "competenta" si 'transparenta" in timp ce actionarii au parte numai de transpiratie vazand ca intre o un model de conducere unitara sau duala BVB a descoperit un al treilea model experimentat cu mare succes la sif-uri, cu secrete bine pazite si praf cu sare in ochii actionarilor. 

    Foarte buna intrebarea domnului Plugaru pentru ca a scos la iveala un Sobolewski care nu este in stare sa-si organizeze nici macar weekendul iar daca se afla in Romania inseamna ca munceste 24 de ore din 24, sapte zile din sapte pe saptamana si asta nu ca ar avea ceva special de facut ci doar sa justifice solda cu care a fost "angajat" sau nu, nu angajat ci platit de catre CA din banii actionarilor. 

    Ce realizari are pana acum domnul Sobolewski in madatul de la BVB ? 

    Sincer nu gasesc nici macar una desi se induce ideea ca ar fi facut si ceva pentru piata de capital din Romania . 

    Pe baronii de la SIF-uri nu ia deranjat deloc, mai mult a luat ca exemplu secretomania si abuzurile conducerilor de la sifuri. 

    Buboiul Harinvest sa spart in mandatul sau iar FCI va plati pentru hoti prin incompetenta BVB, DC si ASF . 

    Sarada asta cu softul asta de milioane de euro probabil cu spaga pe masura si solutiile abuzive si ilegale pentru alegerea CA de la DC arata ce sfori se trag in spatele cortinei si care este rolul mercenarului. 

    Rascumpararile de actiuni proprii ale BVB de catre mercenar pentru propriul buzunar la ordinul conducatorilor si cu banii BVB urmata de secretomania exagerata ma face sa ma intreb daca nu a colaborat cumva cu securitatea ? 

    Oare nu ar trebui ca cei care au sustinut alte solutii decat cele aprobate de AGA sa-si dea demisia saptamana aceasta ??? 

    PS. 

    Saptamana asta sigur se va sesiza ITM pentru exploatarea "angajatilor" de catre BVB si in weekend !

    1. poate nu vezi tu ce a facut, la bursa nu e ca la strung, sa numeri la sfarsitul zilei cate piese ai facut

      aici sunt lucruri strategice care iau timp, dar este important sa sti ce e de facut 

      eu nu am vazut pana acum de cand e BVB sa fi avut un plan pentru a promova la piata emergenta, habar nu aveam ce trebuie facut, credeam ca totul se rezolva cu doua listari 

      Sobolewski a venit si a facut o lista cu ce e de facut, deciziile sunt inclusiv la parlament si guvern 

      tot el s-a luptat si a gestionat bine listarea Romgaz sa avem aici cat mai multe actiuni, nu la Londra 

      la promovare a facut mult, a participat si a vorbit de BVB la multe conferinte,  

      se implica in reforma de la Depozitar 

      a incercat si in parte a reusit sa formeze o comunitate bursiera, prin dialog cu investitorii si factorii de decizie 

      sunt foarte multe care pot fi spuse, sunt lucruri pe care poate nu vrem sa le vedem 

      multe schimbari tehnice la BVB, inclusiv programul, noile reguli care se aplica din 5 mai, etc etc 

      poate si altii faceau, dar deocamdata trebuie sa avem rabdare 

      in Polonia au trecut mai multi ani pana s-a format o piata puternica si acolo statul a avut un rol deciziv, ceea ce la noi e mai dificil 

      vedem ca senatul si-a luat vacanta, iar amendamentele din comisia buget finante stau nevotate  

      Soboleski e de vina ca la noi se voteaza cu asa mare interziere legile ? 

      el este de vina ca Hidroelectrica a reintrat in insolventa si se intarzie listarea ? 

      El e de vina pentru Harinvest unde neregulile se pare ca au inceput cu un an in urma, iar la 2 luni dupa ce a venit a cazut pe el problema ?  

      El e de vina ca la BVB nu se poate strange cvorum de minim 50% din cauza legilor care stabilesc prag de 5% ?  

      nici eu nu sunt de acord cu secretomania din jurul salariului, dar nu putem spune ca nu a facut nimic

      Ha, ha!

      Unde-i strategia?! 

      Strategia este secreta.

      Isi joaca bine rolul ....si atat!

      Au facut si altii. Si? Vin si pleaca. Sunt mituibili. De cand este societatea, salariatii au fost hartuiti. Cel putin in vremea paiatei si a mumiei.

      lucreaza la Mitsui, sau ce vrei sa spui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb