Un vin alb, înrudit cu Tămâioasa Românească, urmează să fie lansat pe piaţă în trei săptămâni. Licoarea bahică a fost produsă la Staţiunea de Cercetare Pietroasele şi a obţinut deja un premiu important la un concurs internaţional.
Soiul de struguri, omologat în urmă cu două decenii
S-au lucrat mai bine de 20 de ani pentru a obţine un vin de excepţie, iar în câteva zile, cercetătorii de la Staţiunea Pietroasele sunt pregătiţi să uimească industria vinurilor. Vinul alb sec provine dintr-un soi de struguri alb aromat şi după mai multe testări făcute timp de 21 de ani, s-a obţinut un un vin cu o aromă florară, exotică potrivit pentru măcărurile uşoare.
"Este un vin alb sec, sau destinat în mod special pentru a obţine vinurile albe seci. Are o aromă destul de pronunţată, florară, exotică. Este un vin relativ uşor, care se potriveşte mâncărurilor uşoare: paşte , preparatelor din pui , peşte-nu foarte gras. Este destul de bun şi pentru cunoscătorii care preferă vinurile mai corpolente, mai extractive dar şi pentru cei care doresc să consume un vin uşor. Este un vin relativ echlibrat", a spus Cornel Baniţă, oenolog la Staţiunea de Cercetare Pietroasele.
Vinul la care s-a lucrat încă din 1999 când, cercetătorii au omologat soiul de struguri, a fost degustat pentru prima dată de un public specializat abia în acest an. Verdictul a fost clar: licoara înrudită cu Tămâioasa Românească a obţinut medalia de aur şi are un potenţial uriaş.
" A fost omologat la Staţiunea Pietroasele în 1999 şi cei care l-au descoperit spun că ar avea unul dintre părinţi pe soiul Tămâioasa Românească. Este un vin nou şi pentru noi fiindcă în ultimii ani l-am vinificat doar în sectorul de microvinificaţie, am tot experimentat diferite tehnologii, iar anul trecut, a fost prima dată când a ajuns în linia noastră de vinificaţie, ca şi soi şi rezultatele de vedem acum. A obţinut medalia de aur la Concursul Internaţional de Vinuri de la Bucureşti, fiind şi primul concurs la care a participat", a explicat Cornel Baniţă
Prima sticlă de vin va fi îmbuletiată în câteva zile, iar marea lansare va avea loc în trei săptămâni. Vinul va putea fi găsit în toate magazinele Staţiunii de Cercetare de la Pietroasele dar şi în cele ale colaboratorilor din toată ţara. În plus, cercetătorii sunt în discuţii avansate cu un retail pentru introducerea noului sortiment într-un program de promovare a vinurilor româneşti. O sticlă de "Alb Aromat" va costa la crama din podgorie 22 de lei şi va avea pe etichetă imprimată medalia de aur.
Alte două medalii pentru vinurile Pietroasele
La aceeaşi competiţie, cercetătorii buzoieni au mai obţinut încă două rezultate remarcabile. Este vorba despre o medalie de aur dar şi despre marea medalie de aur pentru secţiune vinuri de vinotecă.
"Am mai obţinut o medalie de aur cu Tămâioasa românească din 2016 .Este un vin foarte corpolent cu aromă specifică de Tămâioasa de Pietroasa. Este un vin de desert, dulce potrivit pentru plăcintă cu brânză făcută în casă. Avem şi o a treia medalie, cea mai importantă - Marea Medalie de Aur cu Tămâioasa românească din 1983. Acest vin poate fi incadrat la o experienţă rară, unică în viaţă", a spus Cornel Baniţă.
În total, Staţiunea de Cercetare are în palmares peste 200 de medalii, aur şi argint.