Cercetătorii au lansat săptămâna trecută un vast proiect pentru cartografierea codului genetic pentru toate cele 1,5 milioane de specii de viaţă complexă de pe Pământ care sunt cunoscute, cu intenţia de a finaliza această operaţiune în următorii zece ani.
Oamenii de ştiinţă au descris Earth BioGenome Project - EBP (Proiectul BioGenomului Pământului) drept "următoarea aselenizare pentru biologie" după Human Genome Project (Proiectul Genomului Uman), un demers de 3 miliarde de dolari, care s-a desfăşurat pe parcursul a 13 ani, pentru cartografierea ADN-ului uman, finalizat în 2003. Conform news.ro, costul estimat al EBP este de 4,7 miliarde de dolari, proiectul "urmând să creeze o nouă bază pentru biologie, pentru identificarea de soluţii care să menţină biodiversitatea şi să susţină societăţile umane", a spus Harris Lewin, profesor la University of California şi preşedinte al EBP. Acesta a mai adăugat: "Dacă vom avea harta, planul... va fi o resursă extraordinară pentru noi descoperiri, înţelegerea regulilor vieţii, modul de funcţionare a evoluţiei, noile abordări pentru conservarea unor specii rare, în pericol de dispariţie şi... noi resurse pentru cercetătorii în domeniul agriculturii şi cel al medicinei". Acest plan va implica eforturi majore în domeniul cercetării la nivel mondial, inclusiv un proiect coordonat de Statele Unite pentru identificarea secvenţelor codului genetic pentru toate cele 66.000 de vertebrate, un proiect chinez pentru secvenţele a 10.000 de genomuri ale plantelor şi Global Ant Genomes Alliance, care are rolul să determine secvenţele a 200 de genomuri de furnici.
În Marea Britanie, secvenţele genoamelor pentru veveriţele roşii şi gri, măcăleandrul european, păianjănul plutitor european şi pentru mure vor fi adăugate unei vaste baze de date. Volumul de date biologice care vor fi colectate este estimat că va depăşi datele acumulate de Twitter, YouTube sau întreaga astronomie. Jim Smith, director ştiinţific la organizaţia de caritate în domeniul sănătăţii Wellcome Trust, a spus că proiectul va fi "o inspiraţie la nivel internaţional" şi, la fel ca în cazul Proiectului Genomului Uman, are potenţialul să transforme activităţile de cercetare referitoare la sănătate şi boli.