CEREMONIA DE ÎNVESTITURĂ A ŞEFULUI SMG Iohannis: "Nu voi accepta ca, în viitor, guvernul să nu respecte finanţarea pentru armată"

A.C.
Politică #Apărare / 6 ianuarie 2015

Actualizare 15:54 Ponta:"Ideea unei finanţări adecvate pentru apărare este corectă, securitatea nu este pe gratis"

Ideea asigurării unei finanţări adecvate pentru apărare, evocată de către preşedintele Klaus Iohannis, este extrem de corectă, fiind obligaţia tuturor factorilor decidenţi să înţeleagă că securitatea nu este realizată pe gratis, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Mă bucur că şi preşedintele Iohannis face din aceasta o prioritate absolută", a spus Ponta, prezent la ceremonia de predare-primire a funcţiei de şef al Statului Major General, alături de preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a cerut, în discursul susţinut la acest eveniment, suplimentarea bugetului armatei până la 2% din PIB cel târziu până în 2017 şi menţinerea acestui plafon de finanţare pentru minimum zece ani.

Premierul a prezentat şi un grafic din care rezulta că sumele alocate apărării au fost diminuate de fostul guvern în intervalul 2009-2011 şi a precizat că speră în continuare ca oficialii Comisiei Europene să permită României să acorde armatei încă 0,3% din PIB, echivalent a 500 milioane euro, suplimentar alocării bugetare.

În luna decembrie, Guvernul şi Comisia Europeană nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat că nu are mandat pentru o decizie care trebuie luată doar de către Consiliul European.

Ponta a precizat atunci că a avut deja o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca România să solicite în următorul Consiliu European, din decembrie, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzătoare a deficitului bugetar, şi a arătat că, dacă avizul nu va putea fi obţinut la această reuniune, atunci va discuta şi cu viitorul preşedinte, Klaus Iohannis.

Ponta şi-a început discursul la ceremonia de predare-primire a funcţiei de şef al SMG amintindu-şi de preşedintele Băsescu şi de faptul că atmosfera a fost "rece" când a participat cu acesta la bilanţul MApN, remarcând că acum, în prezenţa lui Iohannis, lucrurile sunt "mult mai călduroase"

"Ultima dată când ne-am văzut aici cu reprezentanţii tuturor armelor era o atmosferă mult mai rece din toate punctele de vedere. Mă bucur că, azi, lucrurile sunt mult mai călduroase", a spus Ponta.

În luna martie a anului trecut, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au participat la bilanţul activităţii pe anul precedent a Ministerului Apărării Naţionale.

-----------

Preşedintele Klaus Iohannis nu va accepta ca, în viitor, guvernul, "indiferent de cine-l conduce, să nu respecte finanţarea pentru armată", potrivit declaraţiilor acestuia în cadrul unei ceremonii de învestitură a general-locotenentului Nicolae-Ionel Ciucă în funcţia de şef al Statului Major General.

"Domnilor generali, transformările recente ale contextului geopolitic subliniază fragilitatea sistemului regional de securitate. Instituţia militară trebuie consilidată pentru a ne menţine credibilitatea în angajamentele asumate. Una din priorităţile mele e găsirea soluţiilor pentru creşterea bugetului Apărării. Voi începe consultări cu partidele pentru un prag minimal de 2% din 2017", a declarat Preşedintele ţării.

Acesta propune "tuturor factorilor politici" să-şi asume clar menţinerea acestui obiectiv pentru cel puţin zece ani.

"Împreună cu ceilalţi factori de decizie şi cu partenerii externi voi face tot posibilul pentru găsirea de soluţii realiste. Nici un aliat nu ne va putea garanta vreodată securitatea dacă noi singuri nu o facem. Trebuie să fim un generator de securitate regională, nu doar un beneficiar al alianţelor. Sînt adeptul principiului consecvenţei în politică externă. Apartenenţa la UE şi NATO sînt definitorii. Parteneriatul strategic cu SUA are o însemnătate deosebită din punct de vedere militar şi sper la o îmbunătăţire semnificativă pe latura economică pentru că, la rândul ei, bunăstarea economică generează securitate", a mai precizat Iohannis.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Klaus, te tii de glume! Asigurind 2% din PIB pentru Armata, crezi ca vom deveni "un generator de securitate regională"?

    1. Elvetia are 0.76% din PIB ca buget pentru aparare. Nu este chiar generator de securitate ci mai degraba calmant.

      Ar putea genera totusi niste crestere economica daca ai putea disloca acele fonduri de la ceva mai putin ajutator (cum ar fi plata dobanzilor la datoria externa).

      Trebuie totusi inteles si mesajul lui Johannis. Este unul de trecere a timpului. In Wales, la Summit, nu s-a stabilit nicio data pentru revenirea la 2% din PIB pentru aparare (media UE este de 1.5%). Asa ca polilticienii doar isi racesc gura de pomana fiindca "in viitor" din exprimarea presedintelui poate fi si peste 10 ani. Ar fi stupid sa il vad pe Johannis sau PNL ca ataca PSD-ul pe tema asta - ca guvernul nu are 2%. Iresponsabil si demagogic. 

      Chiar n-am studiat niciodata finantarea armatelor. Datele pe care le prezinti sunt surprinzatoare, pentru mine, dar pe undeva le intuiam.

      Lumea, din nefericire, cere arme. A gindi ca "astia" vor revigora industria de armament a Romaniei este o gindire optimista. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb