Ceremonie comună de începere a debitării şi punere a chilei pentru Nava Multifuncţională a Marinei Portugheze, la Şantierul Naval Damen Galaţi

R.S.
Companii / 3 octombrie

Ceremonie comună de începere a debitării şi punere a chilei pentru Nava Multifuncţională a Marinei Portugheze, la Şantierul Naval Damen Galaţi

Grupul Damen Shipyards a organizat o ceremonie comună de începere oficială a debitării şi punere a chilei la Şantierul Naval Damen Galaţi. Evenimentul a marcat simultan două etape semnificative în construcţia unei nave multifuncţionale pentru Marina Portugheză, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Evenimentul a fost găzduit de Jan-Wim Dekker, Directorul Comercial al Grupului Damen, şi a avut ca invitaţi de onoare pe Ministrul portughez al apărării naţionale, Nuno Melo, şi pe şeful Statului Major al Marinei Portugheze, amiralul Gouveia e Melo. Invitaţii de onoare au asistat la debitarea şi punerea chilei navei.

Contractul pentru navă a fost semnat de cele două părţi în noiembrie anul trecut, în urma unui proces de licitaţie. Proiectul este finanţat de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (RRF) a Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU (pachetul de redresare economică pentru sprijinirea statelor membre UE afectate de pandemia de COVID-19), conform comunicatului.

Amiralul Gouveia e Melo a declarat: "Această navă, cu un concept inovator dezvoltat de Marina Portugheză, este multifuncţională şi integrează componente aeriene, de suprafaţă şi subacvatice. Este capabilă să îndeplinească o gamă largă de misiuni, inclusiv cercetare şi experimentare ştiinţifică în domeniul dronelor şi roboticii, precum şi asistenţă în cazuri de urgenţă şi dezastre. "

Nava multifuncţională face parte din gama de nave de tip suport a Grupului Damen. Gama, cuprinsă între 7000-9000 de tone, aplică soluţii standard testate acolo unde este posibil pentru a asigura o construcţie rapidă, fiabilă şi rentabilă.

Luând în considerare conceptul prezentat de Marina Portugheză, Damen a cooperat îndeaproape cu aceasta în dezvoltarea unei nave care să îndeplinească cerinţele specifice. Nava, NRP Dom Joăo II, oferă o versatilitate de neegalat, cu capabilităţi care includ cercetare ştiinţifică şi tehnologică, căutare şi salvare, ajutor de urgenţă, precum şi siguranţă maritimă şi monitorizare a mediului şi a condiţiilor meteorologice.

Având în vedere importanţa tot mai mare a dronelor şi tehnologiei autonome în ajutorul de urgenţă şi supraveghere, nava multifuncţională este capabilă să transporte şi să lanseze Vehicule Subacvatice Fără Pilot (UUV), Vehicule de Suprafaţă Fără Pilot (USV) şi Vehicule Aeriene Fără Pilot (UAV). Pentru acestea din urmă, nava dispune de un heliport de 96 x 11 metri.

Nava de 107 metri dispune de 650m2 de spaţiu pe punte, potrivit pentru transportul până la 18 TEU-uri. La nevoie, aceasta poate găzdui sisteme modulare specifice misiunii, cum ar fi spitale, camere hiperbarice şi echipamente ROV.

Pentru a facilita explorarea oceanelor şi cercetarea, Nava Multifuncţională va fi dotată cu facilităţi de laborator de ultimă generaţie şi cazare pentru personalul ştiinţific.

Ministrul Apărării Naţionale din Portugalia, Nuno Melo, a declarat: "Teritoriul maritim extins aflat sub jurisdicţia Portugaliei constituie o parte semnificativă a Zonelor Economice Exclusive ale statelor membre ale Uniunii Europene. Protejarea acestei regiuni devine tot mai importantă în contextul intensificării competiţiei strategice în Atlanticul de Nord. Este crucial să ne consolidăm capacităţile pentru a face faţă acestor ameninţări şi a securiza resursele subacvatice, care au o valoare strategică deosebită"

Directorul Comercial al Grupului Damen, Jan-Wim Dekker, a declarat: "Suntem mândri că am fost selectaţi să construim această navă spectaculoasă pentru Marina Portugheză. Începerea oficială a debitării şi punerea chilei la Şantierul Naval Damen Galaţi reprezintă paşi importanţi în construcţia acestei nave multifuncţionale, care va permite Marinei Portugheze să îndeplinească cele mai solicitante misiuni, având în acelaşi timp capacitatea de a desfăşura activităţi de cercetare în cele mai adânci zone ale oceanului. Acest proiect subliniază, de asemenea, relaţia solidă a Grupului Damen cu Marina Portugheză şi reprezintă un nou exemplu de cooperare în cadrul industriei de apărare europene", se menţionează în comunicat.

NRP Dom Joăo II este programată pentru livrare în 2026, când se va alătura altor două nave construite de Damen, NRP Bartolomeu Dias, de 122 metri lungime, şi NRP D. Francisco de Almeida.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb