Actualizare 19:02
Deputaţii vor analiza în plen, luni, de la ora 16:00, cererile DNA de începerea a urmăririi penale şi respectiv de arestare preventivă a deputatului Elena Udrea, pentru noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute", a declarat secretarul Camerei, deputatul Niculae Mircovici, după şedinţa Biroului Permanet, transmit surse din presă.
"Mâine, va fi o şedinţă scurtă a Biroului Permanent al Camerei, după ce vor veni cele două rapoarte pentru cererile ministrului Justiţiei, respectiv a procurorului general în cazul doamnei deputat Elena Udrea şi se va stabili în cursul zilei de mâine, e pur formal, pentru că decizia a fost luată astăzi, în sensul că şedinţa de plen va fi luni la ora 16:00 şi vor fi informaţi mâine şi doamna deputat, şi ministrul Justiţiei, şi procurorul general, după ce se primesc rapoartele respective de la Comisia juridică", a explicat Mircovici.
(Alexandru Costea)
-------------------
Actualizare 14:44 Comisia juridică a Camerei, aviz favorabil pentru urmărirea penală a Elenei Udrea
---
Actualizare 13:54 Udrea: "Nu pot merge la Parlament astăzi la Comisie, dar în plen da"
Elena Udrea a declarat, în urmă cu puţin timp, ieşind din sediul DNA: "Nu pot declara în faţa presei nimic legat de dosarele în care sunt implicată. Nu pot merge astăzi la Parlament la Comisia Juridică, dar în plen voi merge", transmit mass media.
Comisia Juridică din Parlament anunţase, în această dimineaţă, că o va aştepta pe Udrea până la ora 13:30, dar avocatul fostului ministru a declarat că este foarte puţin probabil ca deputatul PMP să poată ajunge, ca să se apere singură.
"Doamna Elena Udrea doreşte să vină în plen şi să se adreseze colegilor deputaţi . Vom face o cerere în acest sens, sper să fie aprobată de Parchet", a spus avocatul Marius Striblea.
El a precizat că le-a transmis deputaţilor din Comisia juridică faptul că Elena Udrea a avut parte de "şase zile de umilinţă" în ultima perioadă şi că le-a solicitat să nu aprobe cererea DNA de arestare, ci doar pe cea de începere a urmăririi penale.
"Un complet de doi judecători de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte a respins în mod definitiv arestarea preventivă în cazul Microsoft, prin urmare s-a demonstrat că cele şase zile de arest au fost inutile şi, în orice caz, nelegale", a spus Striblea.
El a arătat că le-a spus membrilor Comisiei juridice că nu este cazul să fie repetat "experimentul" de săptămâna trecută în cazul Elenei Udrea.
"Am explicat că în dosarul Microsoft, faţă de doamna Udrea au fost formulate două cereri de arestare preventivă, una pe presupusa încălcare a controlului judiciat, alta pentru fondul cauzei, iar ambele au fost respinse. Nu este cazul să facem experimente pe pielea unui cetăţean român, pe pielea unui om care nu are nicio vină că-l cheamă Udrea şi nu are nicio vină că într-un context sau altul există presiune media pe Justiţie", a spus Striblea.
El a arătat că le-a mai transmis deputaţilor din Comisia juridică faptul că, în consecinţă, tot ce s-a întâmplat ulterior în dosarului Microsoft reprezintă "o căutare disperată de alte probe şi alte capete de acuzare tocmai pentru a ţine un om cum este Elena Udrea în continuu într-un bombardament de acuzaţii".
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, miercuri, cererile DNA privind încuviinţarea urmăririi penale şi arestării preventive a Elenei Udrea pentru noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute".
Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a precizat că deputaţii din comisie au avizat cererea de începere a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea cu 23 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi două abţineri.
El a spus că deputaţii membri ai Comisiei juridice au avizat şi cererea de arestare preventivă în cazul Elenei Udrea cu 16 voturi "pentru", patru voturi "împotrivă", trei abţineri, iar două voturi au fost anulate, fiind neutilizate.
---
Actualizare 12:03 A început şedinţa Comisiei juridice pe tema cererilor DNA vizând-o pe Udrea
Şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în care se discută cererile DNA referitoare la deputatul PMP Elena Udrea a început în urmă cu puţin timp, scriu surse din presă.
Udrea nu este prezentă la eveniment, fiind reprezentată de unul dintre avocaţii săi, Marius Striblea.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală şi arestare preventivă a Elenei Udrea pentru noi acuzaţii de luare de mită în dosarul "Gala Bute", mai precis în legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) în perioada 2010-2012.
---
Actualizare 09:25 Udrea a ajuns la DNA
Elena Udrea a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), refuzând să facă declaraţii de presă.
În acest moment, circulaţia este îngreunată în apropierea DNA (zona intersecţiei dintre bulevardul Ştirbei Vodă şi strada Constantin Cristescu), din cauza aglomeraţii de automobile, în special cele ale unor televiziuni de ştiri.
---
Elena Udrea a fost citată la DNA pentru astăzi, la ora 9:30, ca să ofere lămuriri suplimentare privind denunţul pe care l-a făcut pe 30 ianuarie împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea, a anunţat, ieri, Marius Striblea, avocatul fostului ministru, după ce Udrea a ieşit din arest, scriu surse din presă.
La ieşirea din Arestul Poliţiei Capitalei, Elena Udrea a declarat că nu ar vrea să spună nimic în acest moment şi că, probabil, va merge astăzi în Parlament, unde Comisia juridică a Camerei Deputaţilor discută o nouă cerere de arestare pe numele fostului demnitar.
Pe 30 ianuarie, Elena Udrea anunţa că a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie un denunţ împotriva directorului interimar al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, acuzându-l că a instrumentat campania împotriva sa, denunţul amintind-o şi pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.