Cererea de aur la nivel mondial a fost, în cel de al doilea trimestru al anului, de 990 tone, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, valorând 51,2 miliarde dolari, se arată într-un raport al Consiliului Mondial al Aurului (CMA). Comparativ cu trimestrul precedent, cererea a fost cu 10% mai mică, în timp ce, faţă de perioada similară a anului trecut, a scăzut cu 7%, din punct de vedere cantitativ, potrivit raportului. În termeni valorici, cererea s-a redus marginal faţă de al doilea trimestru al lui 2011. În primul semes-tru, cererea de aur a totalizat 2.091 tone, cu 5% sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă.
Achiziţiile de aur pentru producerea de bijuterii s-au diminuat cu 15% între iunie 2011 şi iunie 2012, până la nivelul de 418,3 tone. Declinul a fost aproape generalizat, determinat, în special, de un nivel al preţurilor mai ridicat decât în al doilea trimestru al anului trecut. Piaţa care a generat o parte importantă a scăderii a fost cea indiană, unde căderea a fost abruptă, în condiţiile în care preţul metalului preţios a atins nivelul record de 30.000 rupii pentru zece grame, arată CMA. Segmentul bijuteriilor a generat 42% din cererea de aur în trimestrul al doilea.
Cererea de aur pentru bijuterii în prima jumătate a anului a ajuns la 906,4 tone, în coborâre cu 13% faţă de perioada similară a lui 2011.
Valoarea cererii în trimestrul doi a fost de 21,6 miliarde dolari, cu 9% mai mică decât cea înregistrată în acelaşi interval al anului trecut.
Sectorul tehnologic a generat o cerere de aur de 112,2 tone, în scădere cu 5% faţă al doilea trimestru al lui 2011. Valoarea cererii a fost de 5,8 miliarde dolari. Comparativ cu trimes-trul precedent, s-a înregistrat o creştere de 3%.
Cererea a fost constrânsă de către o combinaţie rezultată din escaladarea problemelor din Europa, în centrul atenţiei aflându-se Spania, reducerea timidă a şomajului în Statele Unite, precum şi de încetinirea economiei Chinei, care au afectat încrederea din partea consumatorilor, explică reprezentanţii CMA.
Toate segmentele tehnologice au avut parte de scădere între iunie 2011 şi iunie 2012. Cererea pentru producţia de electronice şi electrocasnice, care generează 70% din cererea pentru sectorul tehnologic, a coborât cu 4% faţă de trimestrul doi al anului trecut, până la 80,5 tone, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor economice la nivel global. Cererea pentru producţia altor aplicaţii industriale şi decorative s-a redus cu 8%, ajungând la 21,6 tone, din cauza declinului cu două cifre dintr-o serie de pieţe cheie. Aurul dentar şi-a continuat tendinţa de diminuare a cererii, care s-a redus cu 7% pe parcursul a douăsprezece luni, până la un minim istoric, de 10,1 tone. Evoluţia sectorului din urmă a fost determinată de înlocuirea metalului preţios cu materiale având un preţ mai redus, precum şi de îmbunătăţiri continue ale igieni orale, se arată în raport.
• Investiţiile în aur s-au diminuat cu un sfert
Investiţiile în aur s-au redus cu 23% în al doilea trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, până la 302 tone, în valoare de 15,6 miliarde dolari. În primul semestru, cererea a fost de 709,4 tone, cu 3% mai puţin decât în perioada corespunzătoare a lui 2011. Singurul segment care nu a înregistrat declinuri a fost cel al monedelor oficiale, unde cererea a fost stimulată de câteva ţări, potrivit CMA.
Cererea pentru lingouri şi monede a scăzut cu 10% în semestrul doi al lui 2012 faţă de semestrul doi al lui 2011. Ţările care au avut cel mai important rol în această evoluţie au fost India şi China, se arată în raport. Doar şase ţări au avut parte de scăderi pe acest segment.
În cazul produselor de investiţii, precum cele de tip ETF, cererea a stagnat, în cea mai mare parte, noile achiziţii fiind depăşite marginal de vânzări. Această evoluţie reflectă lipsa de direcţie a cotaţiei aurului, care a încurajat atât căutarea de profituri, cât şi de active subevaluate, explică autorii raportului.
Investiţiile OTC şi variaţiile acţiunilor au generat 59,6 tone, cu 11% mai mult decât în trimestrul doi al lui 2011. Cererea aferentă acestui segment a fost concentrată către conturi alocate în aur, preţurile situate în apropierea limitei intervalului de variaţie trimestrială generând interes din partea investitorilor, precizează domniile lor.
• Băncile centrale şi-au dublat achiziţiile de aur
Băncile centrale au cumpărat 157,5 tone de aur în trimestrul doi, mai mult decât dublu comparativ cu perioada similară a anului trecut. Achiziţiile trimestriale sunt cele mai mari de când instituţiile au devenit cumpărători neţi, în al doilea trimestru al lui 2009, potrivit raportului CMA. Ponderea sectorului de stat în totalul cererii aferente celui de al doilea trimestru a fost de 16%.
În prima jumătate a acestui an, băncile centrale au cumpărat 254,2 tone de aur, cu 25% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2011.
Anumite bănci şi-au făcut publică intenţia de a îşi majora rezervele de aur, arată Consiliul Mondial al Aurului. Un astfel de exemplu este Banca Centrală din Kazahstan, care a declarat, în iulie, că şi-a majorat ţinta de achiziţie pentru acest an, de 24,5 tone la 26 tone. Anterior, instituţia anunţase că intenţionează să cumpere întreaga producţie internă de aur pentru următorii doi sau trei ani, pentru a îşi reduce dependenţa de dolarul american ca activ de rezervă, confirmând ţinta de 15% pentru alocările în aur în totalul rezervei valutare.
Banca Centrală a Rusiei şi-a crescut cu 22,3 tone rezerva de aur în perioada aprilie - iunie, care a ajuns la 920 tone, echivalentul a 9% din totalul rezervei valutare.
• Oferta de aur a scăzut cu 6%
Oferta de aur în al doilea trimestru a fost de 1.059 tone, neschimbată faţă de trimes-trul precedent şi cu 6% mai redusă comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit raportului CMA. Producţia minieră a urcat cu trei tone, până la 706,4 tone. Luând în calcul hedging-ul producătorilor neţi, oferta minieră s-a redus cu 3%, până la 695,4 tone.
Stagnarea producţiei din partea minelor este cauzată de atingerea unui vârf de către ofertele din noi operaţiuni. Reprezentanţii CMA se aşteaptă ca producţia să rămână în faza de consolidare în acest an, înainte de debutul unei noi serii de operaţiuni, programate să înceapă anul viitor. Oferta din partea minelor a fost constrânsă şi de condiţii climatice extreme, întreruperi ale producţiei la o serie de operaţiuni, precum şi de creşterea mai înceată a producţiei unor mine, arată domniile lor.
Aurul provenit din reciclare a ajuns la 363,7 tone, în scădere cu 12% faţă al doilea trimestru al anului trecut, se mai arată în raport.
Preţul record al aurului şi criza din Europa au dezvoltat piaţa pentru aurul populaţiei, magazinele care cumpără metale şi pietre preţioase înmulţindu-se semnificativ, iar multe familii din Portugalia şi-au epuizat deja "zestrea" de bijuterii pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi, arată Bloomberg.
În Portugalia, una dintre ţările cu cele mai bogate rezerve de aur în perspectivă istorică, numărul magazinelor de bijuterii, în cadrul cărora funcţionează şi buticuri care cumpără aur, a crescut cu 29% anul trecut faţă de 2010, potrivit unui raport al Parlamentului de la Lisabona.
În primul trimestru al acestui an, în fiecare zi s-au deschis în medie două astfel de magazine, se spune în raport.
În prezent, acestea au început să se închidă, din moment ce majoritatea eventualilor clienţi şi-au epuizat deja "rezervele" de aur şi bijuterii.
"Afacerile au devenit din grozave, groaznice în numai câteva luni. Tristul adevăr este că majoritatea clienţilor şi-au vândut deja toate inelele din aur", a declarat pentru Bloomberg Luis Almeida, care a fost nevoit să închidă un magazin de aur din Lisabona deţinut de familia sa timp de mai bine de 40 de ani.