Cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de încuviinţare a urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost retrimisă astăzi, de plenul Camerei Deputaţilor, pentru două săptămâni la Comisia juridică, la solicitarea deputatului social-democrat Eugen Nicolicea, care a sesizat "un incident procedural".
Solicitarea preşedintelui Comisiei juridice a fost adoptată cu 80 de voturi "pentru", 31 voturi "împotrivă" şi două abţineri.
Eugen Nicolicea a afirmat la tribuna plenului, potrivit News.ro: "Vreau să sesisez un incident procedural. Vreau să vă spun că această solicitare se face în baza unui raport întocmit de Comisia juridică şi în momentul de faţă avem un incident de procedură în sensul că la articolul 63 alineatul 5 din Constituţie se spune că proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent deci continuă procedura în noul Parlament. Nu avem în Constituţie continuarea procedurii pentru hotărâri sau pentru altfel de acte. Acelaşi lucru este şi în articolul 253 din Regulament. Deci, nu avem o procedură de continuare. Solicit liderilor de grup să ceară retrimiterea la comisie pentru a rezolva acest incident de procedură".
Deputatul PSD a argumentat că raportul în cazul lui Eugen Bejinariu este făcut de o Comisie juridică ce nu mai există, în condiţiile în care, în prezent, este o altă componenţă a acesteia.
Eugen Nicolicea a conchis: "În plus, raportul este făcut de o comisie care nu mai există. Atunci au existat deputaţi din alte partide, de exemplu UDMR, PPDD, iar acum avem USR. Observaţi că USR nu s-a putut pronunţa în cadrul comisiei, dar s-au pronunţat partide care nu mai există. Minim două săptămâni (retrimiterea la Comisia juridică - n.r.), pentru că incidentele acestea de procedură pot să ducă la reluarea dezbaterilor în comisie".
Plenul Camerei Deputaţilor în care urma să fie votată cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu a fost suspendat, pe 5 decembrie 2016, din lipsă de cvorum, după ce cu o săptămână înainte şedinţa nu s-a putut desfăşura tot din lipsă de cvorum.