În acest an, cererea pentru amenajări interioare a atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani, cu o creştere de 10% faţă de anul trecut, potrivit comunicatului remis redactiei. O tendinţă semnificativă este creşterea cererii pentru design interior premium, în special pentru locuinţe de aproape 200 mp, cu costuri de amenajare ce depăşesc 250.000 euro. Segmentul locuinţelor high-end continuă să fie motorul pieţei imobiliare, stimulând dezvoltarea ansamblurilor rezidenţiale atât în zonele periferice, cât şi în cele centrale ale marilor oraşe, conform datelor MiSo Architects.
"2024 este un an prolific pentru piaţa de amenajări interioare, în special pe fondul evoluţiei pieţei imobiliare, în care cumpărătorii s-au îndreptat mai mult ca niciodată spre locuinţe de calitate superioară. Ansamblurile rezidenţiale premium s-au dezvoltat accelerat la periferia marilor oraşe, dar şi central. Observăm acest aspect în ambele oraşe în care avem birouri, atât în Bucureşti, cât şi în Braşov. Românii care locuiesc în ţară, dar şi cei din afara României caută locuinţe noi, în special unităţi amplasate central în oraş, în apropierea unui nod intermodal sau,
din contră, izolate în natură. Aceştia solicită servicii de design interior încă din procesul de achiziţie a locuinţei, pentru a putea fi amenajată cât mai curând posibil. Pentru unii români sunt locuinţe în care urmează să se mute, însă pentru cei mai mulţi sunt locuinţe tratate ca o investiţie, pe care urmează să le închirieze", declară Sorana Leru, co-fondator şi arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.
În ultimii 3 ani, interesul pentru amenajarea locuinţelor cu un specialist în design interior a crescut semnificativ, fiind un trend accelerat în perioada pandemiei. Deşi acest interes a fost evident în sectorul comercial, de birouri şi HoReCa cu mulţi ani în urmă, pe segmentul rezidenţial, cererea pentru amenajări profesionale a devenit din ce în ce mai pronunţată. Această schimbare este mult mai evidentă faţă de acum 10 ani, când piaţa era mult mai puţin orientată către designul interior profesionist.
Printre amenajările remarcabile din punct de vedere al bugetului total se numără: un duplex cu 4 camere din Braşov (170 mp), amenajat cu 230.000 euro; un apartament tip townhouse din Bucureşti (170 mp), cu o investiţie de 200.000 euro în amenajare; şi un apartament cu 3 camere în centrul Bucureştiului (100 mp), cu o valoare a amenajării de 170.000 euro.
"Oamenii conştientizează cât este de important spaţiul locuinţei atunci când lucrezi de acasă, petreci foarte mult timp cu familia şi desfăşori multe dintre activităţi, hobby-uri, sport, în limitele ei. Există o doză sporită de încredere acordată specialiştilor din domeniu. Beneficiarii au înţeles că acasă nu este doar locul unde vii să dormi, ci este mult mai mult de atât, este locul cu care te identifici, unde laşi la uşă stresul şi problemele de zi cu zi şi te relaxezi, devii conştient de
spaţiul care te înconjoară. Tot procesul de proiectare a luat o tentă holistică. Deşi multe locuinţe sunt destinate închirierii, proprietarii lor doresc să ofere facilităţi premium chiriaşilor.
După pandemie, oamenii au început să înţeleagă mai bine valoarea unui spaţiu armonios amenajat. Home wellbeing-ul a devenit un trend în creştere, iar tot mai mulţi beneficiari doresc să trăiască într-un mediu personalizat, care reflectă dorinţele lor, apelând la specialişti în design interior pentru a crea un spaţiu confortabil şi plăcut.
"Conceptele noastre se conturează de cele mai multe ori în jurul designului personalizat, modern, dar şi cu linii curate şi funcţiuni armonizate de influenţa scandinavă. Le subliniem beneficiarilor importanţa folosirii materialelor durabile, produselor cu design emblematic, a unui decor timeless, cu lumină naturală şi natură cât mai mult valorificate", spune Mihaela Tampiza, co-fondator şi arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.
În paralel cu interesul crescut pentru designul interior, s-a dezvoltat şi segmentul de consultanţă imobiliară. Astfel, tot mai mulţi oameni, inclusiv expaţi şi străini din Europa, Orientul Mijlociu şi SUA, sunt interesaţi să cumpere apartamente, case sau vile, în special proprietăţi mai deosebite, în oraşe precum Braşov şi Bucureşti.
Printre cele mai căutate tipuri de locuinţe se numără apartamentele din zone centrale ale oraşelor şi vilele situate în apropierea Bucureştiului şi Braşovului, care oferă avantaje semnificative precum zone verzi extinse, privelişti spectaculoase, linişte şi suprafeţe mai mari. În Bucureşti, cele mai apreciate zone sunt cele de nord, Aviaţiei/Floreasca şi centrul oraşului. În Braşov, locuinţele cu vedere spectaculoasă asupra Tâmpei, înconjurate de natură, dar şi cele din cartierul istoric Şchei sunt deosebit de căutate. De asemenea, există un interes crescut şi pentru locuinţele din Constanţa şi din localităţile din judeţul Ilfov.
Opinia Cititorului