Reporter:Cu ce rezultate a încheiat anul trecut piaţa imobiliară de lux din ţara noastră?
Andrei Cantaragiu: Segmentul rezidenţial de lux a încheiat anul 2023 cu rezultate foarte bune, atingând o cotă de aproximativ 20% din oferta totală de locuinţe la nivel naţional.
Principalele centre de dezvoltare ale acestui segment sunt marile oraşe, în special Bucureşti, urmate de Cluj, Iaşi, Timişoara, zonele de munte, cum ar fi Braşov şi zona litorală, Constanţa şi Mamaia.
Proprietăţile de lux sunt atractive atât pentru familiile tinere care aspiră la un standard superior de viaţă, cât şi pentru investitori români şi străini, datorită randamentelor generoase obţinute din chirii sau din revânzare, pe fondul aprecierii în timp a preţurilor.
Cumpărătorii de lux sunt persoane cu venituri ridicate, în special middle şi top manageri din corporaţii, cu o vârstă medie de peste 35 de ani. Majoritatea achită locuinţele integral din fondurile proprii.
Reporter:Ce proiecte au fost demarate/dezvoltate în acest segment?
Andrei Cantaragiu: Proiectele dezvoltate pe segmentul rezienţial de lux sunt diverse, atât în ceea ce priveşte dimensiunile, cât şi tipologiile locuinţelor, fiind concepute pentru a satisface cele mai exigente aşteptări ale clienţilor.
O categorie o reprezintă proiectele de dimensiuni medii şi mari de apartamente şi penthouse-uri. Acestea sunt amplasate în zone bine conectate la punctele de interes ale oraşului şi oferă o experienţă a locuirii la standarde ridicate, în cadrul unei comunităţi urbane. Vedetele acestor proiecte sunt penthouse-urile, datorită vederilor panoramice spectaculoase asupra oraşului.
Pe segmentul premium şi de lux, clienţii pot găsi, de asemenea, proiecte rezidenţiale de tip boutique. Acestea se caracterizează printr-un număr redus de apartamente şi se diferenţiază prin intimitatea oferită.
O altă categorie importantă o reprezintă proiectele de vile construite în zonele limitrofe ale oraşului. Acestea sunt căutate în special de către familii cu copii, care doresc să locuiască într-un cadru liniştit, aproape de natură, să beneficieze de facilităţi precum o grădină proprie.
Reporter:Cate locuinte de lux şi din ce zone au fost vândute anul trecut?
Andrei Cantaragiu: Cererea pentru locuinţele de lux s-a menţinut pe un trend pozitiv anul trecut, chiar dacă piaţa imobiliară per ansamblu a înregistrat o scădere a numărului de tranzacţii. În Bucureşti, numărul locuinţelor de lux vândute într-un an este de ordinea zecilor, având în vedere că vorbim despre un segment de nişă. Majoritatea acestor proprietăţi exclusiviste sunt localizate în zona de Nord a capitalei (Pipera, Aviatorilor - Primăverii, Dorobanţi, Şoseaua Nordului).
Pipera este o zonă extrem de căutată, fiind considerată o alternativă la zonele Herăstrău şi Primăverii, datorită preţurilor mai accesibile pe metrul pătrat, dar şi a facilităţilor şi a unei poziţionări similare. Zona beneficiază de o infrastructură bine dezvoltată şi este la doar câteva minute distanţă de şcolile internaţionale, parcuri, centre comerciale, zonele de birouri Pipera, Voluntari şi Aurel Vlaicu, precum şi de centrul capitalei şi Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".
Reporter:Care este marja de preţ pentru locuinţele de lux şi ce caracteristici au acestea?
Andrei Cantaragiu: În Bucureşti, preţul pe metrul pătrat porneşte de la 2.000-3.000 de euro şi poate ajunge până la 7.000 de euro. Acest preţ variază în funcţie de suprafaţă, finisaje, facilităţi, precum şi de amplasament.
O proprietate de lux se defineşte printr-un mix de elemente, care asigură cele mai înalte standarde în materie de fine living. Vorbim de o locaţie foarte bună, care oferă accesibilitate, dar şi intimitate, suprafeţe generoase, inteligent compertimentate şi spaţii verzi. De asemenea, o locuinţă de lux dispune de dotări moderne, care integrează tehnologii de ultimă oră. Materialele folosite în construcţie sunt durabile şi inovatoare, respectând cele mai înalte standarde de eficienţă energetică, iar finisaje sunt de calitate superioară.
În plus, dezvoltatorii din această nişă integrează diverse facilităţi în cadrul proiectelor, cum ar fi piscină, sală de fitness, lounge, acces securizat şi parcare privată, toate acestea favorizând un stil de viaţă exclusivist.
Proiectul nostru rezidenţial, Bonton Luxury Villas, îndeplineşte toate aceste elemente menţionate. Acesta este situat în Pipera, beneficiind de o poziţionare excelentă, chiar în spatele Şcolii Americane şi aproape de pădurea Băneasa. Ansamblul cuprinde 66 de vile de lux, alături de un club privat cu piscină şi sală de sport.
Locuinţele ansambului se diferenţiază prin suprafeţele generoase, fiind printre cele mai mari de pe piaţă, dar şi prin arhitectura modernă, calitatea superioară a construcţiei şi a finisajelor utilizate. Vilele au fost proiectate pentru a acomoda familii extinse, având suprafeţe între 353 mp şi 404 mp. Acestea dispun de până la 7 camere spaţioase, inclusiv zonă de living şi dining, dormitoare cu băi şi dressinguri proprii, birou şi 2-3 terase şi pot fi dotate opţional cu lift interior. La parter, acestea au grădini de până la 200 mp. O vilă în ansamblul Bonton poate fi achiziţionată cu un preţ începând de la 449.000 de euro plus TVA, reprezentând o opţiune avantajoasă din punct de vedere al raportului calitate-preţ.
Reporter:Cum estimaţi că va evolua piaţa imobiliară de lux în 2024?
Andrei Cantaragiu: Sunt încrezător în privinţa evoluţiei pieţei de lux în 2024. Cererea pentru proprietăţile de lux rămâne în continuare mai mare decât oferta disponibilă, prin urmare există un potenţial considerabil de dezvoltare a pieţei.
Investiţiile în imobiliare se menţin în topul preferinţelor celor care doresc să-şi plaseze economiile într-un activ sigur, lipsit de riscuri, în special în acest context economic dificil şi imprevizibil.
De asemenea, veniturile românilor sunt în creştere, iar standardul de viaţă urmează aceeaşi tendinţă ascendentă. Cumpărătorii din oraşele mari îşi doresc locuinţe mai calitative şi sunt dispuşi să aloce bugete mai mari pentru a beneficia de un nivel superior de confort. Toţi aceşti factori constituie premise favorabile pentru creşterea segmentului rezidenţial de lux.
Reporter:Mulţumim!