Specialiştii imobiliari apreciază că un echilibru între cererea şi oferta de pe segmentul rezindenţial din Bucureşti nu va apărea mai devreme de zece ani.
Acest sector va rămâne, şi în 2007, unul dintre cele mai dinamice, apreciază specialiştii de la compania "CB Richard Ellis" (CBRE), în perioada următoare trebuind să fie demarate ori finalizate o serie de proiecte semnificative ("Jupiter", "Quadra Place", "NewTown", "Metropolis", "Central Park", "Liziera", "Planorama").
În ultimul timp, investitorii sunt interesaţi de locaţiile de la periferia oraşului, unde preţurile terenurilor sunt încă rezonabile şi unde pot fi construite complexuri rezidenţiale formate din blocuri înalte, ca alternativă la blocurile vechi. Zonele de sud şi est au devenit mai atractive pentru oamenii de afaceri.
În acest an, este aşteptată intensificarea activităţii de construire pe segmentul apartamentelor, în zone dens populate, precum Titan, Colentina, Militari, Berceni.
Anul trecut, numărul de autorizaţii de construcţie eliberate pentru locuinţe, de Primăria Capitalei, a ajuns la 1.750, totalizând aproximativ 1,37 milioane mp. În primele trei luni ale lui 2007, au fost emise 329 de autorizaţii de construcţie.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), stocul de locuinţe din Bucureşti a crescut, anul trecut, cu 2.021 de unităţi. La sfârşitul anului 2006, stocul total de locuinţe era de 785.696 de unităţi.
Reprezentanţii CBRE apreciază că piata este încă dominată de apartamente situate în blocuri vechi, deşi anul trecut au fost livrate pe piaţă numeroase vile şi apartamente noi. Stocul de unităţi locative finalizate în 2006 se adresează aproape în exclusivitate segmentului populaţiei cu venituri medii-ridicate şi mari. Locuinţele propuse spre vânzare sunt, în general, vile noi, cu preţuri cuprinse între 1.200 şi 1.600 de euro/mp, şi apartamente ofertate la 1.100-1.500 de euro/mp, în funcţie de zonă, volumul vânzărilor şi stadiul lucrărilor.
Creşterea puterii de cumpărare în România reprezintă unul dintre factorii care pot influenţa creşterea preţurilor de pe piaţa imobiliară, dar nu este un factor determinant, precizează sursele citate. Evoluţia preţului pe segmentul rezidenţial este influenţată, în principal, de dezechilibrul dintre cerere şi ofertă şi de costul forţei de muncă. "Cererea încă foarte mare pentru locuinţe în raport cu numărul de unităţi locative noi din proiectele imobiliare deja anunţate, la care se adaugă lipsa din ce în ce mai mare a forţei de muncă autohtone în domeniul construcţiilor, determină menţinerea creţterii preţurilor", arată specialiştii de la CBRE.
Preţurile locuinţelor noi destinate populaţiei cu venituri medii vor înregistra cea mai mare creştere, de aproximativ 20%, pe parcursul acestui an comparativ cu anul 2006.
Pentru proprietăţile de lux situate în proiecte tip vilă sau în clădiri de înălţime joasă, preţurile vor creşte uşor, cu circa 5-10% în 2007, pe acest segment înregistrându-se, în prezent, un relativ echilibru.
Totodată, sursele citate anticipează că preţurile apartamentelor vechi vor creşte cu 10-15%, întrucât noile proiecte nu pot acoperi cererea din piaţă pe termen scurt şi mediu.