Cerinţele excesive de capital îngrijorează asigurătorii europeni

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 martie 2010

Comité Européen des Assurances - CEA, federaţia asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni, avertizează asupra efectelor pe care le-ar putea produce asupra industriei de asigurări impunerea unor cerinţe de capital mult prea dure, conform Directivei Cadru Solvency II, arată un comunicat transmis de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Ro­mânia (UNSAR).

CEA a dat publicităţii, ieri, la Bruxelles, un raport care prezintă ris­curile pe care le-ar putea induce la nivel macroeconomic ultimele propuneri ale Comitetului European de Supraveghere a Asigurărilor şi Pensiilor Ocupaţionale (CEIOPS).

Asigurătorii europeni sunt îngrijoraţi de faptul că implementarea măsurilor propuse de CEIOPS ar putea însemna reîntoarcerea la Directiva Cadru Solvency I, al cărei principiu de bază era excesiv de prudent în ceea ce priveşte cerinţele financiare impuse.

"Industria de asigurări are temeri bine întemeiate în legătură cu efectele unora dintre propunerile curente ale CEIOPS, deoarece acestea ar dăuna consumatorilor, economiei europene şi industriei asigurărilor. Reducerea investiţiilor şi a capacităţii de subscriere a companiilor din industria de asigurări ar avea efecte îngrijorătoare la nivel ma­croeconomic", a spus Tommy Persson, preşedintele CEA.

Federaţia europeană a companiilor de asigurări şi reasigurări sprijină Directiva Cadru Solvency II în forma în care a fost aprobată. Potrivit acestei directive, asigurătorii şi reasigurătorii din Uniunea Europeană îşi vor estima cerinţele de capital în funcţie de expunerea la riscuri, iar cerinţele de solvabilitate ale companiilor vor trebui să fie completate de supraveghere în domeniul gu­vernanţei şi structurii organizaţionale.

"Considerăm că mai este timp pentru a da directivei Solvency II forma corectă şi raportul nostru este menit să faciliteze dezbaterile asupra detaliilor acestei directive, împreună cu CEIOPS şi Comisia Europeană, în cadrul regulilor trasate de Consiliul şi de Parlamentul European", a spus Tommy Persson.

Reprezentanţii companiilor europene de asigurări şi reasigurări consideră că propunerile recente ale CEIOPS pot împovăra semnificativ domeniul asigurărilor. Conform unor estimări recente, capitalul de solvabilitate cerut de SolvencyII poate fi cu aproximativ 65-70% mai mare decât modelul standard de calibrare stabilit cu ocazia exerciţiului QIS4 (studiul cantitativ de impact), în timp ce sursele disponibile de capital pot înregistra o reducere de până la 25-50%. După alte estimări, mai rezervate, noile cerinţe ale Solvency II ar pune o presiune suplimentară de 30-50% asupra sectorului.

CEA este de părere că impunerea excesivă a majorării de capital poate avea efecte negative extinse asupra întregii industrii a asigurărilor. Deţinătorii de poliţe ar putea fi cei mai afectaţi, deoarece preţurilor multora dintre produsele de viaţă şi non-viaţă ar creşte, se arată în raportul CEA.

La nivel macro, studiul CEA arată că cerinţele de capital foarte prudente ar restricţiona rolul industriei asigurărilor, nu doar ca entităţi de preluare a riscurilor, ci şi ca investitori instituţionali, ce finanţează creş­terea pe termen lung a economiei.

Supra-capitalizarea ar afecta competitivitatea sectorului asigurări­lor din UE şi capacitatea acestuia de a atrage noi finanţări, ceea ce i-ar crea dezavantaje la nivel global.

CEA consideră că este nevoie de echilibru între protecţia consumatorului, prin intermediul cerinţelor de capital, şi oferirea unor produse de asigurare competitive din punct de vedere al preţului, prin sprijinirea unei pieţe a asigurărilor competitive şi sănătoase.

CEA solicită atât CEIOPS, cât şi Comisiei Europene, să adopte o atitudine echilibrată care să reflecte spiritul Directivei Cadru, când aceas­ta va fi redactată.

Cerinţele privind solvabilitatea asigurătorilor europeni există din anii "70. După o evaluare cerută de cea de-a treia generaţie a Directivelor Asigurătorilor, din anii "90, o serie de reforme limitate, cum ar fi Solvency I, au fost agreate de Parlamentul European şi de Consiliul European, în 2002.

Comisia Europeană a propus o reevaluare mai amplă a cerinţelor de solvabilitate - Solvency II - în iulie 2007. Textul Directivei Cadru Solvency II a fost aprobat după negocieri îndelungate între Parlamentul European, Consiliu şi Comisie, în primăvara anului 2009.

CEIOPS a consiliat Comisia Europeană în ceea ce priveşte Nivelul 2 de implementare a acestor măsuri, care oferă detaliile tehnice pentru Directiva Cadru. CE redactează acum propunerile pentru implementarea acestor măsuri.

Directiva ar urma să fie transpusă în legislaţia naţională până la 31 octombrie 2012.

CEA este federaţia europeană a asigurătorilor şi reasigurătorilor. Prin cele 33 de organisme membre, CEA reprezintă toate tipurile de companii de asigurări şi reasigurări, cum ar fi companii pan-europene, asigurători specializaţi, fonduri mutuale sau IMM-uri. CEA, cu sediul la Bruxelles, reprezintă companii care deţin o cotă de 94% din totalul veniturilor din prime, în Europa. Asigurătorii europeni generează venituri din prime de 1.100 de miliarde de euro, au un milion de angajaţi şi investesc mai mult de 6.900 de miliarde în economie.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a devenit membru afiliat la CEA în anul 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb