Ameninţările, de natură informatică, asupra spaţiului cibernetic naţional s-au diversificat, fiind relevate tendinţe evolutive, atât din perspectivă cantitativă, cât şi din punct de vedere al complexităţii tehnice, arată un raport realizat de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
"În calitate de punct naţional de contact cu privire la incidente de securitate cibernetică, în perioada 01.01 - 30.06.2013, CERT-RO a fost sesizat de către diverşi parteneri interni şi internaţionali, cu referire la incidente de securitate cibernetică ce au implicat sau afectat sisteme informatice şi de comunicaţii electronice de pe teritoriul naţional al României. În acest sens, CERT-RO a întocmit un raport de analiză cu privire la alertele de securitate cibernetică, primite în perioada de referinţă", conform unui comunicat remis redacţiei.
Raportul mai arată că majoritatea incidentelor analizate de CERT-RO se referă la entităţi din România, victime ale unor atacatori care, de regulă prin exploatarea unor vulnerabilităţi tehnice, au vizat infectarea unor sisteme informatice cu diverse tipuri de aplicaţii malware, în scopul constituirii unor reţele de tip botnet (zombie).
Peste 12,5% din plaja de IP-uri alocată României este infectată cu diverse variante de malware, majoritatea alertelor de tip botnet vizând utilizatori de tip rezidenţial (home user), menţionează CERT-RO.
"România nu mai poate fi considerată doar o ţară generatoare de incidente de securitate cibernetică, analiza datelor prezentate demonstrând caracterul intermediar/de tranzit al unor resurse informatice semnificative conectate la reţeaua Internet în România", se mai arată în comunicat.
Aproximativ 90% din alertele primite de CERT-RO vizează computere din România, infectate cu diverse variante de malware, ce fac parte din reţele de tip botnet, iar 5.678 domenii ".ro" au fost compromise, reprezentând mai puţin de 1% din totalul domeniilor existente, potrivit sursei citate.