CET Govora a salvat Oltchim de la faliment

I.T.
Companii / 14 decembrie 2018

CET Govora a salvat Oltchim de la faliment

Referitor la declaraţiile administratorilor judiciari ai Oltchim potrivit cărora "CET Govora a încasat toate datoriile de la Oltchim, unele plăţi fiind făcute chiar şi în avans", cu suma primită "CET Govora reuşind să evite falimentul, cu consecinţa supravieţuirii sistemului de încălzire centralizată a municipiului Râmnicu Vâlcea", Euro Insol, în calitatea sa de administrator judiciar a CET Govora face precizări în acest sens, potrivit unui comunicat al Euro Insol remis, astăzi, Redacţiei noastre.

Astfel, în perioada 01.01.2008 - 30.05.2016, CET Govora a livrat numai în pierdere aburul industrial către Oltchim. În perioada 01.01.2008 - 30.06.2016, CET Govora a înregistrat, din relaţia contractuală cu Oltchim, o pierdere în cuantum de 103,287.481 lei (23,903.748 euro) din livrările de abur industrial sub costul de producţie.

Începând cu luna septembrie 2012, CET Govora a livrat către Oltchim, separat de aburul industrial, şi energie electrică având în vedere faptul că Electrică Furnizare a întrerupt furnizarea utilităţilor către Oltchim.

În luna ianuarie 2013, Oltchim S.A. şi-a cerut insolvenţă, CET Govora fiind înscrisă la masă credală cu suma de 136.899.919 lei, creanţă provenită din livrările de abur industrial şi energie electrică.

Prin votarea planului de reorganizare a Oltchim, CET Govora a fost defavorizată cu suma de 96.001.680 lei ( 21.905.688 euro), prin aplicarea unui haircut de 70% din total creanţă.

Suma de 40.898.239 lei, diferenţa dintre suma datorată de Oltchim anterior deschiderii procedurii insolvenţei şi suma menţionată a fi achitată către CET Govora în cadrul planului de reorganizare era condiţionată de vânzarea Olchim la preţul de 307 milioane euro.

Cum Oltchim s-a vândut la doar 127 milioane euro, CET Govora a încasat, din întreagă creanţă datorată de 136,899.919 lei, doar suma de 23,347.463 lei, reprezentând 17% din totalul datoriei Oltchim, fără să punem la socoteală pierderea CET de 103 milioane lei din livrarea sub costuri a aburului industrial către Olchim anterior deschiderii procedurii insolvenţei.

Diferenţa plătită către CET Govora până la 40,000.000 lei reprezintă datorie curentă rezultată din livrarea de utilităţi energetice după deschiderea procedurii insolvenţei Oltchim, suma care trebuia plătită cu prioritate, iar nu eşalonat, sancţiunea fiind falimentul Oltchim.

CET Govora a susţinut în permanentă Oltchim S.A în procesul de producţie, furnizându-i utilităţi energetice (abur industrial şi energie electrică) mult sub costul de producţie. Având în vedere incapacitatea de plata a Oltchim, atât premergător, cât şi ulterior deschiderii insolvenţei, toţi furnizorii de energie electrică au refuzat să încheie contract cu Oltchim.

CET Govora a fost singură societate care a livrat energie electrică şi abur industrial către Oltchim, asumându-şi riscul neplăţii şi chiar al propriei insolvenţe care s-a declanşat în dată de 9 mai 2016.

Doar după deschiderea procedurii insolvenţei CET Govora, începând cu data de 19.05.2016, reprezentanţii administratorului judiciar Euro Insol au restabilit echitatea în relaţia contractuală cu Oltchim.

Ca urmare a măsurilor implementate de administratorul judiciar Euro Insol, CET Govora şi-a îmbunătăţit continuu rezultatele financiare obţînând în anul 2017 un profit de 18.500.000 după mai bine de zece ani de pierderi.

În prezent, CET Govora se află în procedura reorganizării judiciare, planul de reorganizare întocmit de Euro Insol fiind confirmat definitiv de instanţele de judecată, Tribunalul Vâlcea, respectiv Curtea de Apel Piteşti.

"Niciodată nu s-a pus problema falimentului CET Govora sau a sistării furnizării agentului termic către municipiul Râmnicu Vâlcea, cu atât mai mult cu cât anterior plăţilor datorate de Oltchim, în conturi aveam lichidităţi de peste 90 milioane lei, bani ce urmează a fi folosiţi pentru plata creditorilor şi finalizarea investiţiilor de mediu şi de retehnologizare, urmând că la finalul planului de reorganizare să redăm acţionarilor o companie eficientă" a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. gheorghe piperea se lauda cu succesul de la Oltchim! Ce succes atata timp 000

    gheorghe piperea se tot lauda cu succesul de la Oltchim! Care succes atat timp cat salariati ai societatii vor fi concediati,pretul obtinut nu a fost cel dorit,administratorul special in raportul privind activitatea Oltchim pe semestrul 1 spune ca in cazul in care vanzarea activelor catre Chimcomplex se finalizeaza activitatea societatii va fi afectata! 

    Daca OLTCHIM merge asa bine acum,de ce creditorii au acceptat aceasta vanzare si implicit recuperarea unor sume mai mici de bani?

    Ieeeeeeee.A mai aflat o veste buna marele energetician Piperea.Cred insa ca nu prea ii pasa ,avand in vedere banii pe care ia luat timp de ani de zile atat de la OLTCHIM , cat si de la alte multe societati.Fiind de ani de zile la Rm Valcea putea cel putin sa cunoasca de unde vin veniturile la CET Govora si cum a reusit pana acum sa evite falimentul.Asa cum am aratat, d-l Piperea are timp acum sa scoata RADET din insolventa si sa-l duca in faliment.Va fi un nou succes pentru care merita sa participe la energeticianul anului 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb