Ministerul Finanţelor (MF) a atras 853,9 milioane lei şi, respectiv, 162,7 milioane euro, valori însumând 1,65 miliarde lei, prin a zecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie, Fidelis, derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti, conform Agerpres.
Astfel, valoarea celor zece runde de finanţare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanţelor se apropie de 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).
"Parteneriatul statului român cu instituţiile pieţei de capital oferă o platformă stabilă pentru economiile şi investiţiile persoanelor fizice care participă la emisiunile lansate în cadrul Programului Fidelis. Continuitatea prin ediţii trimestriale, condiţiile avantajoase, precum şi mecanismele bine dezvoltate ale sindicatului de intermediare şi ale Bursei, atrag cu fiecare nouă emisiune noi investitori şi oferă oportunităţi de reinvestire clienţilor care au accesat astfel de instrumente încă de la relansarea lor în 2020. Din cele patru ediţii Fidelis oferite în acest an, oferta lunii decembrie, în care investitorii au plasat aproximativ 1,7 miliarde lei echivalent, reprezintă al doilea succes al anului după oferta lunii aprilie. Sumele importante investite în acest an, de aproximativ 6 miliarde lei echivalent, reflectă atât încrederea investitorilor în capacitatea statului român de a oferi instrumente sigure şi avantajoase, dar şi încrederea că banii lor sunt pe mâini bune, partenerii noştri fiind implicaţi cu profesionalism în derularea acestui proiect", a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a precizat, în context, că reluarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis, în august 2020, a fost de bun augur atât pentru statul român, cât şi pentru investitori şi piaţa de capital şi, totodată, demonstrează cooperarea fructuoasă dintre stat şi bursă, fiind un parteneriat benefic pentru toţi cei implicaţi. Cele peste 3 miliarde euro atrase de Ministerul Finanţelor prin emisiunile de stat Fidelis reprezintă 60% din valoarea cumulată a tuturor rundelor de finanţare derulate la BVB în ultimii trei ani, de 5,1 miliarde euro.
"Titlurile de stat Fidelis sunt un bun prilej pentru foarte mulţi români să facă primul pas în lumea investiţiilor, iar pentru investitorii cu experienţă, sunt un instrument util pentru diversificarea portofoliilor, mai ales în această perioadă în care este foarte greu să obţii randamente peste nivelul inflaţiei. Interesul românilor pentru aceste titluri de stat s-a văzut atât în valoarea record înregistrată în acest an, peste 1,2 miliarde euro, cât şi prin faptul că, pe piaţa secundară, investitorii de retail au realizat peste 42.000 de tranzacţii cu titluri Fidelis, în valoare de 360 milioane euro, cu peste 10,4 milioane de obligaţiuni, reprezentând 13% din valoarea cumulată a primelor nouă oferte. De asemenea, interesul foarte ridicat se vede şi prin cele aproape 11.000 de ordine de subscriere plasate în cea de-a zecea ofertă de vânzare pe piaţa primară", a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 8 participanţi eligibili.
"Fondurile semnificative atrase de emisiunile Fidelis continuă să sublinieze două trenduri importante pentru investitorii de retail: disponibilitatea fondurilor pentru investire sau economisire şi aversiunea faţă de instrumentele cu profil de risc mai ridicat. Observăm, de asemenea, că pe lângă a fi un prim punct de contact cu piaţa de capital pentru din ce în ce mai mulţi clienţi noi, un număr important de investitori recurenţi îşi continuă plasamentele în produse în care au încredere şi care le asigură o diversificare şi un randament optime în perioade de incertitudine ridicată. Pe măsură ce emisiunile iniţiale încep să ajungă la maturitate şi să genereze volume în piaţa secundară, putem vorbi despre un impact multiplu al instrumentelor în rândul segmentului de retail, atât de familiarizare cu investiţiile ca şi concept, cât şi de realocare a fondurilor în portofoliu şi monitorizare a randamentelor pe diferite tranşe", a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.
La rândul său Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale, a menţionat că titlurile de stat Fidelis au devenit deja un instrument indispensabil în managementul de portofoliu al persoanelor fizice, cu atât mai oportun cu cât volatilitatea pieţelor financiare este în creştere semnificativă în ultimul an, sub presiunea nivelului ridicat al inflaţiei, care a afectat puternic atât performanţele instrumentelor cu venit fix, cât şi pe cele ale acţiunilor. Pe de altă parte, nu trebuie neglijat că, pe lângă a fi un instrument de optimizare a portofoliului de active financiare pentru investitorii mai experimentaţi, titlurile Fidelis reprezintă pentru o parte dintre subscriitori un prim contact cu piaţa de capital. Iar investitorii individuali debutanţi vor urma foarte probabil să achiziţioneze în anii următori acţiuni şi obligaţiuni corporative la BVB pentru construcţia unor portofolii diversificate de active financiare, consolidând astfel, într-un mod foarte sustenabil, segmentul de retail pentru bursa de la Bucureşt.
"Iniţiativa Ministerului Finanţelor de a oferi populaţiei titluri de stat prin intermediul pieţei de capital şi-a dovedit încă odată impactul pozitiv atât asupra dezvoltării pieţei financiare din România, cât şi a educaţiei financiare a populaţiei. Dacă la începutul programului, a fost nevoie de un efort mai intens din partea părţilor implicate pentru familiarizarea publicului cu acest instrument şi conştientizarea avantajelor de a investi în el, în prezent observăm o atitudine pro-activă a investitorilor, un interes crescut pentru această oportunitate de a-şi plasa economiile şi de a-şi diversifica portofoliile de investiţii", consideră Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiţii şi Pieţe de Capital din cadrul Alpha Bank România.
Potrivit lui Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe Financiare BCR, consecvenţa cu care Ministerul de Finanţe derulează emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei reprezintă un demers strategic pentru a creşte gradul de cunoaştere şi de folosire a instrumentelor financiare investiţionale. El a precizat că BCR susţine investiţiile în titluri de stat, dezvoltarea unui portofoliu diversificat cu produse de economisire şi investiţie şi contribuie la creşterea sănătăţii financiare a românilor prin susţinerea alegerilor financiare inteligente.
În cadrul acestei oferte, derulate în perioada 5 - 19 decembrie, românii au plasat peste 10.700 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.
Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 20:46)
ar trebui sa ne spuneti si dobanzile pentru aceste titluri de stat , euro si lei
asta ca sa putem compara cu inflatia ( in euro si in lei )
degeaba dobinda acestor titluri de stat in lei este hai sa zicem 10 % daca inflatia este 16 %
10-16=-6 %
minus 6% inseamna pierdere
la fel in euro = 3 % dobanda la 10 % inflatie inseamna pierdere = minus 7 %
1.1. FIDELIS (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Claudiu în data de 24.12.2022, 09:26)
Daca investesti banutzii de paine atunci ai dreptate...majoritatea investesc in Fidelis banii pe care ii tin la banci cu dobanda minima, eu personal cumpar titluri pt o economisire mai buna a banilor!