Cetăţenii UE: Guvernele naţionale sunt vinovate pentru situaţia economică nefavorabilă a Europei

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2008

Cetăţenii UE: Guvernele naţionale sunt vinovate pentru situaţia economică nefavorabilă a Europei

Cetăţenii din marile state membre ale Uniunii Europene îşi acuză propriile guverne pentru înrăutăţirea situaţiei economiei europene, indică un sondaj de opinie, citat de EUObserver. De asemenea, Banca Centrală Europeană este şi ea ţinta nemulţumirilor. Se aşteaptă ca în raportul asupra economiei mondiale, ce va fi publicat în octombrie, Fondul Monetar Internaţional să reducă estimările pentru luna iunie în privinţa creşterii economice a zonei euro de la 1,7% la 1,4%, după cum susţine un oficial citat de Reuters, iar previziunile pentru anul 2009, de la 1,2 procente la 0,9 procente.

La nivel mondial, FMI preconizează că economia mondială va fi caracterizată de o încetinire şi în cea de-a doua jumătate a anului 2008, urmând să atingă o rată de creştere de numai 3,9 la sută faţă de 4,1 la sută, după cum se anticipa.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de agenţia Harris pentru Financial Times şi dat publicităţii la 26 august, majoritatea covârşitoare a cetăţenilor din ţările cele mai afectate de încetinirea economică acuză pentru acest lucru propriile guverne.

Astfel, liderii germani au făcut obiectul celor mai dure critici, 74 la sută dintre subiecţii germani afirmând că guvernul lor poartă o răspundere "totală" sau o răspundere "mare". Dacă 63% dintre britanici au aceeaşi opinie despre liderii lor politici, în Spania procentul este mai mic, respectiv 53%.

La nivelul Europei continentale, criticile se îndreaptă însă şi către Banca Centrală Europeană, responsabilă cu politica monetară a celor 15 state aparţinând zonei euro. Doar cinci la sută dintre spanioli şi opt la sută dintre germani au afirmat că BCE a reacţionat în mod corespunzător în faţa înrăutăţirii situaţiei economice, în timp ce 56% şi respectiv 48% dintre subiecţii din cele două ţări au opinat că instituţia respectivă nu a luat măsurile potrivite.

La nivel politic înalt, o mare parte a criticilor îndreptate împotriva Băncii Centrale Europene denotă o frustrare faţă de deciziile privind menţinerea unui euro puternic - în dauna exporturilor europene - şi respectiv creşterea nivelului ratei dobânzilor în pofida semnalelor anunţând un iminent regres economic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb