Ceva totuşi nu se leagă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 22 iulie 2020

Cornel Codiţă

Pentru România, datele oficiale actualizate şi publicate de autorităţi la nivelul zilei de marţi, 21.07. 2020 arată astfel: 39.133 cazuri îmbolnăvire cu covid-19; 22.974 vindecaţi; 2074 persoane diagnosticate cu infecţia specifică, decedate. Să observăm mai întîi că "vindecaţii" plus "morţii" dau un total de circa 25.000 persoane, restul de 14 mii, adică aproape o treime din totalul îmbolnăviţilor au un statut neprecizat. Presupunem că sunt, probabil, sub tratament, izolaţi, şi nu pot fi declaraţi în statistici nici vindecaţi, nici morţi! Rezultă că rata de vindecare naturală, în urma tratamentelor spitaliceşti şi/sau ambulatorii este de circa 60%, iar cea a mortalităţii la cei atinşi de virus gravitează în jurul lui 5%. Raportate la totalul populaţiei României, să zicem 18 milioane locuitori, cu aproximări şi rotunjiri, aceste cifre arată că în şase luni, de cînd pandemia face ravagii dar, după legile aflate în vigoare în România, nu a putut fi declarată epidemie (!!!), cu restricţiile mai mult sau mai puţin drastice impuse de autorităţi şi respectate de populaţie aşa cum au fost respectate, pe sponci, cînd mai slab şi cînd de loc, cu toată vînzoleala externă şi internă, la fiecare 100.000 (o sută de mii!) de locuitori ai ţării circa 200 de persoane au contractat virusul. Dintre acestea, aproximativ 120 s-au făcut bine, în timp ce 10 au decedat ca urmare a bolii virale, de cele mai multe ori asociată cu alte condiţii patologice cronice sau acute. Evident, situaţia locală pe zone, sub-zone, localităţi, focare, unităţi de timp, regiuni etc poate fi foarte diferită de acest tablou general şi, pe alocuri, poate fi cu adevărat îngrijorătoare, din perspectiva resurselor medicale şi spitaliceşti disponibile în aria respectivă. Sigur, fiecare viaţă contează, dar de aici şi pînă la a ţine, luni întregi, întrega populaţie a unei ţări prizonieră a psihozei dezastrului iminent şi pînă la gestionarea atît de puţin eficientă şi atît de slab particularizată a soluţiilor necesare combaterii active a agentului patogen, respectiv la cvasi blocarea unor activităţi sociale vitale pentru o economie şi aşa subredă, cum este cea a României, este un pas mai mare decît cel de la Pământ la Lună. De ce au ales autorităţile din România această cale de reacţie este deocamdată greu de spus.

Drept este că nu a fost specifică doar României şi, într-un fel sau altul, a fost propagată/impusă şi de la nivelul organizaţiilor internaţionale, OMS în primul rînd. În plus, panica provocată şi difuzată mediatic în ţări precum Italia, Spania, Franţa prin efectul conjugat al exploziei unor focare de infecţie şi al consecinţelor locale masive în planul sănătăţii publice a acţionat ca un bici cu plumbi pe spinarea responsabililor noştri politici. Nu este nevoie de cine ştie ce teorii şi ipoteze conspiraţioniste. Nici simple, nici complicate. Contagiunea reacţiei nespecifice de panică, blocante, în faţa unui rău neprecizat ca amploare şi greu de cuprins ca răspuns, dacă ar fi atins repede cotele de "avarie" plus datele mai mult decît precare cu privire la dinamica reală a situaţiei la noi, plus interpretarea acestor date exclusiv din perspectiva scenariului celui mai rău posibil au contribuit din plin la rezultatul pe care îl vedem. Guvernarea şi guvernanţii sunt prizonieri ai scenariilor apocaliptice, mare parte a populaţiei a atins deja pragul limită al suportabilităţii faţă de restricţiile de tot felul care se revarsă în valuri şi în plus a dezvoltat un grad ridicat de neîncredere, respingere, manifestată fie şi simbolic, faţă de autorităţi şi faţă de discursul lor panicardo-catastrofic. O populaţie preocupată acum tot mai mult de consecinţele restructurărilor economice care încep să se facă simţite prin rupturi de cicluri, disfuncţii, reducere sau închidere de activităţi, împuţinare a resurselor şi limitare a spaţiului de soluţii economico-financiare, prin ameninţarea stabilităţii veniturile pe termen imediat şi mediu, totul sub spectrul unei masive crize socio-economice care abia acum se conturează, mai ameninţător decît norii adunaţi ieri alaltăieri, de Sfîntul Ilie, pe cerul României.

În mod vădit, "încremenirea" în actualul scenariu este contraproductivă pentru toată lumea, guvernanţi şi populaţie deopotrivă. Părăsirea definitivă a modului panicard în care funcţionează actualmente guvernarea, recalibrarea tematică a comunicării oficiale şi, mai general, a celei publice, mutarea conţinutului comunicării pe soluţii, imediate, practice, vizibile, implementarea acestora şi evaluarea rezultatelor, concentrarea pe acţiuni de limitare a consecinţelor economice şi sociale negative ale perioadei deja parcurse, respectiv conturarea alternativelor productive cu care putem aborda viitorul imediat trebuie să fie obiectivele oricărei guvernări revenită în matcă. Cuvintele cheie sunt: soluţie, practic, imediat! Cea mai mare parte a populaţiei are nevoie acută de reinstaurarea unui mediu în care normalitatea, chiar dacă pe alocuri redefinită, este repusă hotărît în drepturi şi asigură confortul psihosocial de care nimeni nu se poate lipsi prea multă vreme fără a se îmbolnăvi, la propriu, a dezvolta consecinţe patologice de comportament şi/sau bio-funcţionale. Acum, că avem şi colacul de salvare de la "pomana" UE, (fie primit!) e timpul să întoarcem foaia şi să mai privim lucrurile şi din altă perspectivă, chiar dacă situaţia nu se va rostogoli spre bine chiar atît de repede pe cît am vrea cu toţii şi pe cît ar fi de necesar.

Opinia Cititorului ( 23 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. LUME! LUME!LUME! Toti ne jefuiesc, platim taxe pentru ca privatii sa isi construiasca eoliene si parcuri fotovoltaice (energia verde), noi platim si nu avem nicio actiune, doar dam banii. Peste 500 milioane de euro pe an se strang din taxa pentru energia verde pusa in carca noastra. Sa ne gandim cate parcuri eoliene si fotovoltaice am putea avea din banii nostri. Ce capitalism este asta cand tu stat strangi bani de la oameni ca sa ii dai la privati. Asta inseamna jecmanirea oamenilor...

    1. Trebuie confiscate urgent averile bogătanilor și băgați acești bani in energie verde, circulară, sustenabila, care sa asigure hrană îndestulătoare la tot poporul.

      E timpul sa munceasca roboții iar oamenii să o ardă spiritual. 

      Ñeoliberalismul a devenit noua religie. De aici buba.

      Feminismul este cea mai mare descoperire, ea va da solutia pentru tipul de societate in acest secol.

    ...

    1. Amice, ceea ce scrii matale, este opinia matale si nu conteaza ca nu o argumentezi. Dar opinia matale nu este nicidecum baza pentru insulte la adresa autorului. Puteai sa te exprimi decent, ca si cind ai fi o persoana integrata social.

      Cei care ,asemenea autorului (C.C), indeamna oamenii la pacienta ("stimabile ") ,considerand ca 200 de chinuiti - din care 10 chiar se "transfera " din aceasta lume - raportati la 100000 de locuitori ,nu ar fi un deranj alarmant , au , sunt sigur , aceasta parere pentru ca bomba nu a cazut langa casa lor si nu au nici un cunoscut printre ghinionistii nefericiti . Departarea estompeaza compasiunea , intelegerea , apropierea le ascute !

      Virusul se transmite preponderent pe cale aeriana.Daca toata lumea poarta masca este in regula insa daca unii o poarta iar altii nu fiindca se cred mai destepti si nu-i respecta pe ceilalti semeni ,atunci nu mai este in regula.Mai trebuie luat in considerare si spalatul pe maini care pana la urma tine de cei sapte ani de acasa(asta ca sa nu mai vorbesc despre toaleta celorlalte regiunii ale corpului).Asa ca,nu mai faceti atata garagata si respectati regulile!

      E doar inceputul prin aceste reguli de protectie sanitara! Vor urma si altele!

      Cu masca fara masca ataca mai intai corpul invizibil al omului. Orice atac in corpul energetic duce la atac in fizicalitate.

    de unde vin datele oficiale? de la institutii!

    care sunt politizate! joburi oferite pe p.c.r  

    adica de stat la "caldurica" si pe bani multi,  

    va amintiti de duduia, cred ca de la dsp timis,  

    care timp de 15 minute nu a putut lega o fraza!! 

    poti avea incredere in datele oferite de asa o persoana!

    e plina tara de "duduii" din astea 

    1. Tot ce se afla e corelat, entanglat, inseparabil datorita intercatiunii luminii cu lumina, conform teoriei intregului.

      Eu Universul mic acum Universul Mare al grației 

      Misterul ce-l pătrund acum, e chiar legea creației 

      Corelația neseparabilei străluciri curcubeu văzute.

      Cu Dorul Trandafiriu-violceu al luminii nevăzute.  

      Raiul poate fi aici pe Pământ,

      Acolo dragostea e cea dintâi 

      Raiul poate fi aici pe Pământ.

      Să facem acest lucru mai întâi. 

      vindecă lumea

      fă-o un loc mai bun 

      pentru tine şi pentru mine 

      şi pentru întreaga rasă umană 

      sunt oameni care mor 

      dacă îţi pasă suficient de mult de cei vii 

      fă un loc mai bun 

      pentru tine şi pentru mine.

    Adevărat. Avem și teroare socială și mediatică de stat fascist și 1000 de cazuri pe zi.

    E clar că undeva s-a grăit fundamental în abordarea testărilor. 

    In loc să încurajăm populația să se testeze benevol, Guvernu Orban a ales pușcăria, amenda și ancheta stalinistă.

    Iar rezultatele se vad... Zeci de mii de asimptomatici nu se testează și circula fara stres prin... 

    1. Experienta milenara a poporului roman -si nu numai - a produs expresia , bine cimentata in timp , "paza buna trece primejdia rea 'Azi multi cred ca o contestare otova a tot si a toate este semnul modernitatii si independentei in gandire .E treaba lor daca vor sa riste pe propria piele , partea proasta e ca ,vrand -nevrand transfera riscurile si asupra celorlalti . E atat de evident ca o masca limiteaza circulatia virusilor si totusi genereaza atatea discutii si opozitt . Uimitor !

      Stimate parerist, ne- am saturat de fake informatii gen, " se stie ca".Mie sa- mi vii cu argumente stiintifice, gen prevederile tandardelor europene...stii ca doar cele FPP3 protejeaza si la virus ???? Sau cele din standardul N95 ! Nicidecum fasiile alea infecte cu care cel mai curand te asfixiezi si iti inspiri propriii virusi pe care ii expiri !

      corect sau o masca din aur!

    "respectiv la cvasi blocarea unor activităţi sociale vitale pentru o economie şi aşa subredă"

    Ce activitati sociale vitale? Restaurantele? Un moft. Concerte? Moft. Nimic vital pana acum. Deci nu s-a blocat nimic. 

    Articolul care cheama la normalitate in conditiile in care autoritatile medicale europene avertizeaza asupra dublei lovituri covid/gripa care se va intampla incepand cu septembrie .... este unul al penibilului absolut. Intre acest articol si sfatul... 

    1. Orice fel de activitati culturale? Mofturi. Sport? Mofturi. Gradinita, scoala? Mofturi.

      Toate-s mofturi. Vital - la propriu - e doar sa ne dea statul bani cat sa ne-ajunga de gratar si bere la pet si sa mearga televiziunile si Internetul, ca sa avem cu ce ne spala si creierul, nu doar burta. 

      Te-a oprit ceva sa citesti o poezie? Sa vezi online TNB? Sau balet rusesc? A existat cultura si in pandemie.

      Sport la TV? Este acesta vital? Aparent nu, lumea a mers foarte bine si fara el. Sport virtual la Eurosport. Tot aia este.

      Repet, nimic vital, esential sau mai putin, doar important pentru societate nu a fost oprit. Nu mai mintiti. 

      .. ca n-ati ajuns cu acuzatiile stupide de minciuna (?!?) si la ultimul punct, dar probabil urmeaza.

      In ceea ce priveste sportul, de pilda, imi dau seama ca o sa va sochez, probabil nu v-ar fi trecut niciodata prin minte asa ceva - ma refeream la sportul facut de mine si de dvs., in lumea reala, pe teren, pe mune, in bazin... OK, numai de mine, in mod evident viata dvs. e limitata de dimensiunile unui ecran si va e tot mai greu sa concepeti ca exista viata si in afara sa.

      Ne facem... 

      Fiindcă TE IUBESC, inima mea portal

      Iubito, te rog să intri, în esența mea 

      Fiindcă TE IUBESC, EU voi fi fractal

      Pentru a fi lumina, a fi călăuza mea. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb