Grupul energetic CEZ a depus o plângere la Comisia Europeană (CE) cu privire la decizia ţării noastre de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsură care ar putea costa compania cehă până la 66 milioane euro pe an, informează Reuters.
CEZ, care operează în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, a susţinut miercuri că schimbarea regulilor în mod retroactiv contravine principiilor de bază ale Uniunii Europene.
Astfel, la valoarea actuală a certificatelor verzi ale CEZ , înseamnă că, odată cu aceste schimbări, o parte dintre veniturile companiei din schema de sprijin - până la 66 milioane euro, potrivit calculelor Reuters - vor fi amânate până în 2018-2020.
Până atunci, valoarea certificatelor ar putea scădea, iar România ar putea ajusta în continuare întreaga schemă de sprijin, notează Reuters.
Guvernul a adoptat, la începutul lunii iunie, o ordonanţă de urgenţă, care prevede printre altele amânarea, în perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui număr de certificate verzi, în funcţie de tehnologia folosită la producerea electricităţii.
Astfel, energia eoliană va primi, în perioada respectivă, un certificat verde, în loc de două, iar energia fotovoltaică va primi patru, în loc de şase. Microhidrocentralele noi vor primi 2 certificate verzi, în loc de trei. Certificatele verzi vor putea fi recuperate de către investitorii în energie hidro şi solară din 1 aprilie 2017, eşalonat, până în 31 decembrie 2020. Producătorii de energie eoliană vor avea dreptul să îşi recupereze certificatele din 1 ianaurie 2018.