Negociatorii din Bruxelles (instituţiile europene) au ajuns, în noaptea de luni spre marţi, la un acord politic privind bugetul UE pe 2014, care prevede reducerea cu aproape 6% a cheltuielilor, comparativ cu anul 2013.
Conform înţelegerii, cheltuielile vor totaliza 135,5 miliarde euro (181,3 miliarde dolari), dintr-un total angajamente de 142,6 miliarde euro, cu 0,5 miliarde mai puţin decât propunea Comisia Europeană, respectiv cu 0,9 miliarde euro sub ţinta Parlamentului European.
Totuşi, forma actuală a bugetului este cu 0,5 miliarde euro mai mare decât au cerut liderii guvernelor care pledează pentru austeritate, dar reflectă termeni mai stricţi faţă de cei stabiliţi de liderii UE în luna februarie.
Algimantas Rimkunas, viceministrul lituanian al finanţelor, a declarat că, potrivit formei actuale a bugetului, vor fi destinate sume mai mari creşterii economice, creării de locuri de muncă, inovaţiei şi ajutoarelor umanitare. Oficialul din Lituania (ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE) a menţionat că agenţiile europene care se ocupă cu migraţia, azilul şi controlul la frontiere vor fi consolidate, la fel şi autorităţile europene de supraveghere financiară.
Aproximativ două treimi din bugetul pe 2014 au ca destinaţie subvenţiile pentru agricultori şi proiectele de dezvoltare din regiunile mai sărace ale UE. Dar cheltuielile pentru astfel de proiecte (fonduri de coeziune) vor fi reduse cu aproximativ 7 miliarde euro faţă de 2013.
Patru guverne au votat împotriva acordului de compromis - Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Finlanda - conform unor surse citate de presa străină. Aceste state au vrut ca UE să facă reduceri mai profunde în privinţa cheltuielilor bugetare.
Acordul pe marginea bugetului a fost stabilit după 16 ore de negocieri şi necesită aprobarea finală a Parlamentului European, respectiv a miniştrilor UE, săptămâna viitoare.