CHEMATĂ SĂ DEA EXPLICAŢII DESPRE PRĂBUŞIREA CITY INSURANCE Conducerea ASF nu s-a prezentat la audierile din Senat

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 septembrie 2021

Conducerea ASF nu s-a prezentat la audierile din Senat

ASF spune că solicitarea Comisiei economice din Senat a fost prea din scurt şi că reprezentanţii instituţiei vor fi prezenţi săptămâna viitoare în Comisiile reunite de buget-finanţe

ASF este chemată să ia măsuri cu caracter urgent în contextul actual al pieţei asigurărilor, arată reprezentanţii instituţiei de reglementare

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu s-a prezentat, ieri, la audierile din Senat, unde a fost chemată să ofere Parlamentului primele explicaţii despre prăbuşirea City Insurance. Conducerea ASF a fost convocată de marţi pentru miercuri, în Comisia economică a Senatului condusă de preşedintele Silvia Dinică de la USRPLUS şi vicepreşedintele Daniel Zamfir de la PSD.

Totodată, conducerea ASF este convocată pentru săptămâna viitoare la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară si piaţă de capital.

Direcţia de comunicare a ASF ne-a transmis, ieri, că solicitarea Comisiei economice din Senat a fost prea din scurt şi că Autoritatea a solicitat prezentarea punctelor de vedere ale ASF într-una din zilele săptămânii viitoare, fapt care ne-a fost confirmat de senatorul Zamfir.

În contextul în care Autoritatea este chemată să ia măsuri cu caracter urgent, având în vedere situaţia din piaţă, ASF mai arată că reprezentanţii instituţiei vor fi prezenţi săptămâna viitoare în cadrul unei şedinţe comune de analiză ce urmează a avea loc în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Reprezentanţii Direcţiei de comunicare aii Autorităţii ne-au transmis: "Având în vedere timpul scurt în care a fost solicitată prezenţa, precum şi faptul că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi (ieri - n.r.) s-a aflat şi a şi fost adoptat Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, iniţiat de către A.S.F., măsurile cu caracter urgent pe care autoritatea este chemată să le ia în contextul actual al pieţei asigurărilor (organizarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, pentru exercitarea atribuţiilor legale, analize efectuate împreună cu societăţile de asigurări cu privire la evoluţia tarifelor de primă RCA, necesitatea elaborării unor acte normative cu scopul stabilizării pieţei), Autoritatea a solicitat prezentarea punctelor de vedere ale ASF într-una din zilele săptămânii următoare. Totodată, reprezentanţii Autoritatii vor fi prezenţi săptămâna viitoare în cadrul unei şedinţe comune de analiză, ce urmează a avea loc în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului".

La audierile de ieri au fost chemaţi şi reprezentantii Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), dar şi cei ai transportatorilor şi service-urilor membre ale COTAR. Totodată, prezent şi audiat a fost şi Cristian Muntean, care s-a constituit, în debutul anului, în avertizor de integritate, semnalând multiple nereguli majore la ASF, inclusiv în relaţia cu City Insurance.

Conducerea comisiei din Senat a anunţat, totuşi, că va insista cu invitaţia.

Amintim că Mişu Negriţoiu, care a fost revocat de la conducerea ASF în mai 2017, a afirmat recent că actuala situaţie de la City Insurance "pare un faliment acoperit cinci ani", în condiţiile în care asigurătorul avea aceste probleme din 2016.

"Am invitat conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară - ASF la o primă discuţie în Comisia Economică a Senatului. Alături de colegii mei, încercăm să aflăm cum a fost posibilă prăbuşirea companiei City Insurance", a anunţat marţi seară Silvia Dinică, preşedintele Comisiei economice din Senat.

Amintim faptul că COTAR a transmis încă din luna mai 2020 către Parlamentul României şi Guvernului României un Memoriu în care a prezentat neregulile de care s-ar face vinovată Autoritatea de Supraveghere Financiară în relaţia cu City Insurance, acţiune care a rămas fără urmări.

Transportatorii şi reprezentanţii service-urilor auto i-au cerut marţi premierului Florin Cîţu măsuri concrete pentru identificarea celor vinovaţi de falimentul City Insurance, care ar trebui căutaţi în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Consiliul Concurenţei, Parchete ori la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor. Scandalul falimentului celei mai mari companii din domeniul asigurărilor RCA, City Insurance, a devenit deja subiect de dosar penal. Potrivit Digi24, există cel puţin trei investigaţii la marile parchete.

Cîţu a declarat, în urmă cu câteva zile, că este important "să vedem dacă a fost fraudă sau nu acolo".

Ce spunea în primăvară avertizorul de integritate din ASF despre neregulile de la City: Amenzi simbolice date de ASF asiguratorilor şi procese pierdute

Cristian Muntean reclama, printre altele, faptul că "din iulie 2020, sub mandatul lui Nicu Marcu, presedinte al ASF, gradul de conformitate al asigurătorilor s-a deteriorat semnificativ, iar în consecinţă, numărul de reclamaţii a crescut exponenţial": "În luna iulie 2020, ASF înregistra aproximativ 2.200 de reclamaţii/lună, iar la zece luni distanţă de la preluarea mandatului de preşedinte al ASF al lui Nicu Marcu, ASF înregistrează aproximativ 5.500 de reclamaţii/lună".

Muntean mai arată că, anul trecut, ASF a primit 41.544 de reclamaţii la adresa firmelor de asigurări, iar consumatorii au avut dreptate în 60% din cazuri, adică aproximativ 25.000 de situaţii în care asiguratorul a încălcat legea, fără ca ASF să aplice amenzi semnificative.

"Având în vedere procentul de 60% reclamaţii întemeiate, ar rezulta că în 6.000 de cazuri (numărul se referă doar la drepturile cesionate) asiguratorii au încălcat legea şi ar fi trebuit sancţionaţi. Amenda minimă este conform legii 132/2017 de 50.000 de lei, adică echivalentul a 10.000 de euro. 6.000 de sancţiuni x 10.000 de euro = 60 milioane de euro reprezintă sancţiuni pe care ASF ar fi putut să le aplice, dar nu le-a aplicat, doar prin nerecunoaşterea valabilităţii contractului de cesiune de creanţe. Jumătate din valoarea amenzilor aplicate de către ASF ajung la bugetul de stat. Asta înseamnă că ASF a vaduvit bugetul de stat cu 30 milioane de euro numai prin nerecunoaşterea contractului de cesiune de creanţe, în contra practicii instanţelor de judecată", preciza Muntean.

"Cu privire la refuzul ASF de a aplica amenzi pieţei de asigurări aşa-zis supravegheate, am sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, iar ulterior, informaţii despre denunţul meu au ajuns în media în luna ianuarie 2021", mai arăta acesta, adăugând: "Până la acel moment, ASF nu aplicase nicio sancţiune pentru asemenea deficienţe. Imediat dupa ce media a relatat despre sesizarea facută de către mine la DNA, ASF, pentru a deturna informaţia care privea Autoritatea, a anunţat că a sesizat DIICOT cu privire la posibile infracţiuni în legatură cu activitatea de control pe piaţa asigurărilor, respectiv că s-ar fi identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajaţii mai multor direcţii membrilor Consiliului ASF, erori suspectate a fi intenţionate, pentru avantajarea asiguratorilor. La două zile de la apariţia în presă a denunţului meu către DNA, ASF a amendat şi asiguratorii Euroins şi City Insurance, în baza neconformităţilor identificate pe baza reclamaţiilor primite de la consumatori. Toate acestea, însă, abia după ce informaţii despre denunţ au apărut în presă, şi după ani de pasivitate a Autorităţii".

Muntean mai spunea că, în ultimul an, ASF a constatat nereguli majore la City Insurance şi Euroins, le-a aplicat câteva mici sancţiuni, dar, în mod paradoxal, atunci când asiguratorii au contestat sancţiunile în instanţă, ASF a pierdut procesele, pe considerente care ţin de vicii de procedură ale actelor întocmite de ASF (iar nu de fondul neregulilor constatate). Mai exact, instanţele au dat câştig de cauză asigurătorilor deoarece actele de sancţionare au fost întocmite incorect de către angajaţii ASF.

Amintim că ASF a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că în conturile City Insurance nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP HOLDING BV. Subscrierile vizau capitalizarea cu 150 milioane de euro, necesare City pentru evitarea deschiderii procedurii de faliment. Se pare că ASF a vegheat liniştită, la fel ca celelalte instituţii ale statului, ba chiar posibil să fi închis ochii la frauda săvârşită de City Insurance şi la mutarea banilor asiguraţilor în paradisuri fiscale.

MĂDĂLIN ROŞU, PREŞEDINTELE BAAR: "Ne aşteaptăm să apară daune după falimentul City Insurance încă vreo şase ani de acum încolo"

Conducerea ASF nu s-a prezentat la audierile din Senat

La dezbaterea de ieri a Comisiei economice din Senat au participat reprezentanţi ai Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), garant pentru despăgubirile evenimentelor produse în străinătate.

În timpul lucrărilor, coordonatorul Departamentului juridic al BAAR, Ovidiu Ciobanu, a precizat: "Au început să apară probleme de mai mult timp. City Insurance era în întârziere cu plăţile, dar până la urmă le plăteau. Până în martie 2021 am reuşit să recuperăm sumele de la City. Apoi au început să aibă tot mai mari dificultăţi în plata acestor despăgubiri, pe care noi le-am plătit, în locul City. BAAR a recuperat sumele până în martie 2021 şi apoi a trebuit să facem demersuri intense. Avem de recuperat de la City Insurance, pentru ceea ce am plătit în locul lor, aproximativ 11 milioane de euro".

Preşedintele BAAR, Mădălin Roşu, a adăugat, citat de Agerpres, că se aşteaptă să apară daune după falimentul City Insurance încă vreo şase ani de acum încolo: "RCA are un efect pe termen mediu spre lung. Da, ne putem aştepta şi peste câţiva ani. Încă plătim pentru Astra şi Carpatica. Şi acum plătim. Mai aveam de plată vreo 37 de milioane de euro pentru falimentul Astra şi Carpatica. Probabil că estimarea daunelor aferente pagubelor în afara României (n.r. - pentru City Insurance) este, probabil, cel puţin la nivelul Astra şi Carpatica împreună. Dacă pentru cele două am avut 150 de milioane de euro, ne aşteptăm de la 150 de milioane de euro în sus".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Ca sa intelegem. Sinteza. Comisia economica a senatului a chemat ASFul la discutii. ASFul s-a p…… pe ei si nu s-a dus. O sa se duca cand vrea …. muschiul ei.Dna Dinca si dl Zamfir sunt niste penibili pentru ca Marcu le-a dat un mare flit. Mai ales dlui Zamfir. ASFul nu s-a dus pentru ca a fost invitat prea din scurt. Adica cum? Cu cat timp sa fie invitat intr-un caz de faliment rasunator in domeniul pe care cica il “supravegheaza”? A dat Marcu si vreun model de invitatie care i-ar placea? Un carton mai bun, putin auriu, litere in relief? Si cu 2-3 luni inainte ca el nu e oricine sa il deranjezi de pe o zi pe alta. Ca sa fie bascalia completa ASFul zice ca vine in parlament dupa modificarea legii FGA. Legea FGA nu schimba cu nimic culpa, nici procentual nici ca si elemente consitutive.

    1. Daca Marcu are un prieten ce trage cu arcu' acuma ce sa-i mai zici sa vina la zamfirici ???

      Stai mah linistit ca nu iese aia din parlament de luara euroii de la city sa spuna ca ei sint miticii ce gura nu le pute !

      Are dreptate ASF-ul cand zice ca a fost prea din scurt: pai de la o adresa din Bucuresti, ca sa mergi la o alta adresa din Bucuresti ai nevoie sa ocolesti pe la Vladivostock si Cape Town, si asta pe varianta scurta!

      Membrii ASF stiu cine ia numit,cine ii sustine,care le sunt licuricii si in consecinta stau linistiti.Cainii latra .......Se asteapta marile alegeri pentru a vedea care le sunt nasii: cei de acum sau viitorii,si atunci se vor prezenta.Tara tuturor si a nimanui.

      Tara golanilor.

      Cei de la ASF sunt ocupati. Inca nu au terminat de numarat banii de la ultimul salariu. Dupe ce termina il vor incasa pe urmatorul si uite asa sunt ocupati in permanenta, mai ales ca nici cu numaratul nu stau prea bine si trebuie sa reia numaratorile.

      Ei e destepti si bine platiti ca doar in Romania prostia se plateste ... la propriu. De unde si zicala "Prostia costa". Da, ne costa pe toti desi nu suntem prosti ci doar prea toleranti. 

    Marcu sta linistit ca il acopera Florian Roman , care e pe cai mari.

    Dar o sa isi ia o mare ..., ca Roman isi pregateste locul pentru retragerera sa la A.S.F. , daca nu ii ies ploile 

    Cat de mare este mafia ii doare nici in cot de toti. Exact ce a facut ASF la Sif-uri, nimic. Toti le arata ce se intampla la sif-uri, dar ei sunt pe mana cu hotii. Aici ar trebui vazut ca fac si DIICOT, DNA si alte structuri ale statului, nimic In concluzie toti apara HOTII SI MAFIOTII

    1. Tu dai copy-paste la comentarii de la un articol la altul? Am găsit exact același comentariu la cel puțin alte 2 articole. Ce e aici, propagandă pentru pesedeu sau cum? Sunteți postaci, șomerilor?

    toata "lumea buna" ia la misto parlamentul....SRI-ul, ASF-ul........etc.....

    1. Nu este adevarat.

      Ei ne iau pe noi toti la misto. De prea mult timp. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb