Chiar nu mai are nimeni încredere în UniCredit?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2016

Chiar nu mai are nimeni încredere în UniCredit?
CĂLIN RECHEA

Actualizare 16:50

Grupul UniCredit a raportat un profit net peste aşteptări în T1 2016, de 406 milioane de euro, în scădere cu 20,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unei scăderi anuale de 4,7% a veniturilor totale, până la 5,48 miliarde de euro.

Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la nivelul diviziilor din Italia, Germania şi a celei de investiţii şi corporate banking.

Valoarea portofoliului de credite a crescut cu 0,1% faţă de T1 2015, până la 483,3 miliarde de euro, iar activele ponderate la risc au scăzut cu o rată anuală de 6,2%, până la 394,4 miliarde de euro.

La nivelul UniCredit Bank Austria AG, acţionarul majoritar al UniCredit Bank Romania, s-a înregistrat o pierdere de 224 milioane de euro, după o pierdere de 18 milioane de euro în T1 2015.

Veniturile totale au scăzut cu o rată anuală de 3,7%, până la 355 de milioane de euro, pe fondul unui nivel ridicat al raportului dintre costuri şi venituri, de 88%, în scădere de la 91% în T1 2015.

(C.R.)

------------

Bancherii şi investitorii caută motive să-şi păstreze încrederea în cea mai mare bancă a Italiei, dar acestea sunt greu de găsit.

"UniCredit se confruntă cu îngrijorările referitoare la guvernanţă şi nivelul capitalului", se arată într-un articol recent din Financial Times.

Fondul Atlas, constituit în grabă pentru susţinerea încrederii în sistemul bancar italian, a cumpărat întreaga emisiune de acţiuni a băncii Popolare di Vicenza, cu o valoare de 1,5 miliarde de euro, în condiţiile în care "subscrierea acesteia de către UniCredit ar fi determinat necesitatea majorării capitalului şi pentru cea mai mare bancă din Italia".

O ştire de săptămâna trecută din Wall Street Journal, preluată şi de ziarul BURSA, arăta acelaşi lucru: constituirea fondului Atlas şi "salvarea" Popolare di Vicenza a avut ca scop secundar protejarea celei mai mari bănci din Italia.

Conform unor surse din rândul investitorilor dar şi unor declaraţii ale oficialilor de la Roma, "încrederea în directorul executiv Federico Ghizzoni şi conducerea de top a băncii a fost erodată în mod dramatic de eşecul intermedierii majorării de capital la Popolare di Vicenza", după cum scrie FT.

Majorarea forţată a capitalului UniCredit ar fi avut loc pe fondul "îngrijorărilor legate de capacitatea îndeplinirii obiectivelor pentru următorii trei ani, conform planului prezentat în noiembrie 2015", în condiţiile temerilor legate de "capitalizare, profitabilitate şi calitatea managementului".

Unul dintre primii 10 acţionari ai băncii consideră că UniCredit are nevoie oricum de o majorare a capitalului, conform articolului din FT, dar aceasta "nu se poate realiza cu actuala conducere, care a pierdut încrederea pieţei".

Un alt acţionar important a declarat la începutul anului, pentru cotidianul La Repubblica, că "deşi Ghizzoni este un bun bancher, poate banca are nevoie de o schimbare radicală". Actualul director executiv de la UniCredit ocupă poziţia din 2010, când Consiliul Directorilor l-a înlăturat pe Alessandro Profumo în urma evoluţiei slabe a preţului acţiunilor.

În faţa a ceea ce pare un "asalt" concertat al pieţei împotriva celei mai mari bănci din Italia, directorul său executiv, Federico Ghizzoni, este "calm şi raţional", după cum a declarat o persoană apropiată de acesta pentru Financial Times.

Ghizzoni a subliniat de mai multe ori că banca nu are nevoie de capital suplimentar, însă una dintre cele mai pesimiste opinii de pe piaţă, a analiştilor de la Barclays, arată că majorarea necesară poate ajunge până la 7 miliarde de euro.

Rămâne de văzut cât va mai dura "serenitatea" conducătorului UniCredit, în condiţiile în care acţiunile băncii au scăzut cu aproape 40% de la începutul anului (vezi graficul), iar preţul acţiunilor a ajuns pe piaţă la jumătate din valoarea contabilă tangibilă pe acţiune.

De la începutul lunii curente, scăderea acţiunilor UCG la Bursa din Milano a fost de circa 12%, iar ieri declinul intraday a depăşit 3%.

În ceea ce priveşte capitalizarea, rata de adecvare a capitalului de rang I de bază (CT1) a fost de 10,6% la sfârşitul anului trecut, aproape de nivelul minim de 9%, cerut instituţiilor financiare de importanţă sistemică de European Banking Authority (EBA), după cum scrie FT.

Rezultatele financiare ale grupului UniCredit vor fi prezentate astăzi la Milano şi reprezintă "un test crucial pentru management", conform articolului din Financial Times.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Inseamna ca e pe duca?

    Cine ar investi in aceasta gaura neagra?Bagi 100 euro dupa 6 luni recoltezi 50, asta cu ajutoare Atlas, dar cand nu o sa mai faca fata ajutoarelor recolta o sa ajunga la 10 sau la 0 ( zero) ?

    Corect si interesant. Tiriac stia de declin. Oare ce mai stie Tiriac?

    1. Presupui prea multe. Tiriac a decis vanzarea participatiei de 45% in 2014 iar Unicredit era obligata sa cumpere, din cauza unei optiuni de exit pe care acesta o avea. Creditele NPL din Italia se stiu de mult timp. Ce mare chestie a facut Tiriac? A asteptat sa isi revina preturile Unicredit si le-a vandut. Daca te uiti pe grafic, omul a asteptat sa se ridice de la 2 la 6 si le-a vandut. Daca le vindea in 2011, obtinea 9-10 pe actiune.

      Exitul lui Tiriac mie imi spune ca Unicredit e un Titanic!

      Chema bocitoarele :)) 

      Crezi ca nu stia inainte de mine si de tine ?

      este cotata filiala romaneasca la bursa?

      Pierderea financiara inseamna taxe mai putine la concern a Roma. De ce crezi ca au dat exit la filialele din Austria si pastreaza Europa de Est:-)

      Păstrează Europa de Est așa cum îți păstrezi și tu portofiliul. L-ai ceda, dar nu gratis, iar pe bani nu-l vrea nimeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb