Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti (CRC) a obţinut, în primul semestru al anului, o cifră de afaceri de 790,3 milioane de lei, cu 35% sub cea din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce profitul net s-a ridicat la 49,6 milioane de lei, în scădere cu 68%, comparativ cu cel din intervalul ianuarie-iunie 2022, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Economia României a suferit o contractare semnificativă, cu o scădere de 39% în volume cantitative în primul semestru al anului 2023", se menţionează în document, adăugându-se că, în acest context, rezultatele Chimcomplex sunt cu atât mai notabile cu cât au fost obţinute în condiţiile funcţionării companiei la jumătate din capacitate.
Potrivit raportului, Chimcomplex a depus eforturi considerabile pentru reducerea costurilor şi eficientizarea operaţiunilor în prima jumătate a anului 2023. "Cheltuielile au scăzut semnificativ, reducerea fiind de 49% la utilităţi (energie electrică, gaze naturale, apă) şi cu 45% la toate celelalte materii prime. Acest lucru a contribuit la obţinerea unei marje a profitului operaţional de 10%, în ciuda reducerii cifrei de afaceri", se menţionează în raport.
Conform documentului, în trimestrul al patrulea al anului trecut, Chimcomplex a implementat măsuri dintr-un pachet preventiv de criză pe patru niveluri care a însemnat, printre altele, un program de restructurare a 389 de posturi şi oprirea temporară a unor instalaţii de producţie. Aceste măsuri au avut un impact pozitiv asupra situaţiei financiare a companiei, permiţându-i să încheie primul semestru al anului 2023 pe profit.
Ştefan Vuza, Preşedinte şi CEO Chimcomplex, spune: "Chimcomplex, fiind o companie de mărime medie la nivelul Uniunii Europene, a reuşit să se redreseze mai rapid decât jucătorii mari arătând o capacitate de adaptare solidă. În următorul semestru, vom lansa trei măsuri noi ce vor absorbi turbulenţele generate de crizele multiple prin care trece economia României. Prognozăm o stagnare a economiei europene pentru următorul semestru, după care va urma o îmbunătăţire a perspectivelor pentru piaţa chimică din Europa".
Strategia companiei se concentrează pe obiective concrete, inclusiv decarbonizarea, valorificarea energiei hidrogenului, dezvoltarea energiei verzi regenerabile şi diversificarea producţiei, potrivit raportului.
În primele şase luni ale anului, Chicomplex Borzeşti a obţinut venituri din exploatare de 757,7 milioane de lei, cu 42,5% sub cele din primul semestru al anului trecut, în vreme ce cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 678,9 miliarde de lei, cu 39,9% sub cele din intervalul ianuarie-iunie 2022.
Câştigul din exploatare a fost de 78,9 milioane de lei, cu 58,3% sub cel din primele şase luni ale anului trecut, rezultat ce a fost erodat de o pierdere din activităţi financiare de 17,4 milioane de lei.
"Rezultatul financiar net negativ din perioada ianuarie - iunie 2023 a fost în principal influenţat de creşterea cheltuieilor cu dobânzile urmare a majorării marjei variabile EURIBOR şi a creditelor contractate în ultimele douăsprezece luni. O influenţă semnificativă au avut-o şi diferenţele de curs valutar aferente reevaluării împrumuturilor", conform raportului.
Ştefan Vuza deţine prin CRC Alchemy Holding, cu sediul în Amsterdam, 85% din Chimcomplex, în timp ce Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are 9% din fabricantul de produse chimice. Evaluarea bursieră a Chimcomplex se ridică în prezent la 5,3 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2023, 11:12)
O companie în deriva.
Cu 5.5% free float te joci cum vrei cu prețul acesteia pe bursa ca acționar majoritar.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de .. în data de 01.09.2023, 12:26)
INTREBARE LA RADIO EREVAN
cine e mai zgarcit : Copos sau Vuza?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2023, 13:53)
Amandoi.
1.3. gresit! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de prostu' satului în data de 01.09.2023, 22:13)
din cei 5.5% free float, acționarul majoritar controleaza 5,49% prin alte diverse firme!
vezi cine a participat la majorare!!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2023, 22:27)
Totusi, sa nu uitam ca dl. Vuza revigoreaza o industrie, alta data mandria Romaniei. Asta este in sine o performanta. Cat despre bura, este o alta poveste. Sa dam Cezarului...