Chimcomplex SA Borzeşti, cu sediul în Oneşti, jud. Bacău, a încheiat în data de 30 aprilie 2024 proiectul "Investing in innovative green technology to produce new environmentally friendly polyols at CHIMCOMPLEX" implementat pe platforma de la Rm Vâlcea, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Proiectul a fost co-finanţat prin programul "Dezvoltarea Afacerilor, Inovare şi IMM-uri", conform contractului nr. 2021/331014 încheiat cu Innovation Norway în calitate de operator de program.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.431.000 Euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 1.215.000 Euro.
Obiectivul general al proiectului este ecologizarea procesele de producţie Chimcomplex şi transformarea activităţii în conformitate cu principiile economiei circulare, se menţionează în comunicat.
Investiţia într-o tehnologie inovatoare pentru producţia de polioli prietenoşi cu mediul înconjurător era următoarea etapă necesară după inaugurarea din 2022 a uneia dintre cele mai moderne fabrici de polioli din Europa, după o investiţie de 40 milioane de euro, care a mărit capacitatea de producţie a companiei la peste 187.000 de tone pe an.
Aceşti "polioli verzi" inovatori, care se vor produce cu noua tehnologie, înlocuiesc componentele petrochimice ale poliolilor, cu componente mai puţin poluante sau cu uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de ricin, de soia şi de palmier. Mai departe pe lanţul de producţie poliolii verzi devin spume moi pentru perne şi saltele sau alte componente pentru automobile, se precizează în comunicat.
Impactul investiţiei este semnificativ:
Noua linie de producţie va permite Chimcomplex să crească capacitatea existentă cu încă 17.000 tone de polioli speciali anual. După testare la client, noii polioli intră în producţia de serie şi vor reduce semnificativ impactul asupra mediului înconjurător prin natura tehnologiilor şi a materiilor prime utilizate în fabricaţie.
Înlocuirea poliolilor convenţionali cu noile tipuri speciale va reduce emisiile de CO2 cu până la 3.400 tone anual.
Competitivitatea companiei va creşte prin extinderea portofoliului de produse.
Instalaţia noua creşte adaptabilitatea companiei la nevoile de produse customizate pentru fiecare client în parte. Proiectarea produselor se va face împreună cu clienţii, adaptând formula în funcţie de nevoie acestora.
Clienţii actuali şi viitori vor putea achiziţiona noii polioli "Made in Rm. Vâlcea" reducând amprenta de carbon a produselor lor finale şi etichetându-le ca fiind prietenoase cu mediul.
"Această nouă investiţie finalizată pe platforma de la Rm. Vâlcea face parte din angajamentul companiei faţă de sustenabilitate, inovaţie şi dezvoltare. Mulţumim Innovation Norway pentru susţinerea proiectului. În ultimii 5 ani specialiştii Chimcomplex din Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Avansată a Poliolilor au creat tipuri noi de polioli experimentali, care acum vor putea să ajungă să fie testaţi rapid şi utilizaţi la scară largă de către clienţii noştri. Fine chemicales aduc valoare adăugată României la nivel general dar şi consumatorilor la nivel particular, toţi ne dorim produse mai sigure şi sănătoase pentru utilizare în viaţa de zi cu zi. Vă puteţi bizui pe iscusinţa chimiştilor de a găsi soluţii pentru problemele de mediu şi în dezvoltarea tehnologiilor care să reducă impactul negativ asupra planetei noastre" a declarat Amalia Ionescu, manager de proiect.
Proiectul a fost derulat în parteneriat cu International Development Norway - o organizaţie norvegiană cu peste 20 ani de experienţă în proiecte internaţionale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco‐business, se arată în comunicat.