Ministrul Apărării al Chinei a acuzat astăzi Statele Unite că încearcă să "deturneze politic" sprijinul acordat ţărilor din regiunea Asia-Pacific pentru a le întoarce împotriva Beijingului,adăugând că Washingtonul încearcă să-şi promoveze propriile interese "sub pretextul multilateralismului", scrie revista Time, potrivit Hotnews.
Ministrul Apărării, generalul Wei Fenghe, l-a atacat pe secretarul american al Apărării Lloyd Austin, respingându-i "acuzaţia defăimătoare" cu o zi înainte, la Dialogul Shangri-La, potrivit căreia China provoacă instabilitate prin pretenţia sa asupra Taiwanului şi creşterea activităţii militare în zonă.
Austin subliniase necesitatea încheierii unor parteneriate multilaterale cu naţiunile din Indo-Pacific, despre care Wei a sugerat că este o încercare de a izola China.
"Nici o ţară nu ar trebui să-şi impună voinţa altora sau să-i agreseze pe alţii sub pretextul multilateralismului", a spus el. "Strategia este o tentativă de a construi un grup mic în numele unui Indo-Pacific liber şi deschis pentru a deturna ţări din regiunea noastră şi a viza o anumită ţară - este o strategie de a crea conflicte şi confruntare pentru a-i limita"
China şi-a modernizat rapid armata şi a căutat să-şi extindă influenţa în regiune, semnând recent un acord de securitate cu Insulele Solomon, despre care mulţi se tem că ar putea duce la amplasarea unei baze navale chineze în Pacific, şi deschizând teren unui proiect de extindere a portului din Cambodgia care ar putea oferi Beijingului un punct de sprijin în Golful Thailandei.
Anul trecut, oficialii americani au acuzat China că a testat o rachetă hipersonică, o armă mai greu de contracarat pentru sistemele de apărare antirachetă, dar China a insistat că a fost un "test de rutină al unei nave spaţiale". Răspunzând însă la o întrebare despre testul respectiv, Wei a fost aproape de a admite că este vorba de o rachetă hipersonică, spunând: "În ceea ce priveşte armele hipersonice, multe ţări dezvoltă arme şi cred că nu este nicio surpriză că China face acest lucru. ."
"China îşi va dezvolta armata", a adăugat el. "Cred că este firesc."
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat luna trecută că China reprezintă "cea mai serioasă provocare pe termen lung pentru ordinea internaţională" cu pretenţiile sale asupra Taiwanului şi prin eforturile de a domina strategic Marea Chinei de Sud.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2022, 14:49)
Amerlocii se bazeaza astazi doar pe mișmașuri si pe razboaie proxy! S-a terminat pt ei cu ”number one”! Pt ca intr-o confruntare directa, ori cu Rusia, ori cu China vor fi mancati cu fulgi cu tot!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2022, 17:41)
America e praf si pulbere, rusii ii bat numai cu tancurile alea de anii '60 de le-au dus in Ucraina in ultimele saptamani.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2022, 18:41)
Vrei sa fii ironic, dar nu tine pt cunoscatori! Daca tu crezi ca Rusia si America se vor lupta intr-un razboi convential, inseamna ca ai un IQ modest!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2022, 18:42)
Rectific: ”conventional”.