Producătorii chinezi de oţel au acceptat în această săptămînă, după luni de negocieri cu primii trei furnizori mondiali în materie, majorarea cu 19% a preţului minereului de fier. Totuşi, companiile din China militează pentru un rol mai important al ţării lor în negocierile viitoare.
"Baosteel", cel mai mare producător siderurgic din ţară şi reprezentantul Chinei în negocieri, a anunţat încheierea unor acorduri cu societatea minieră anglo-australiană "BHP Billinton", cu "Rio Tinto Group" din Australia şi cu "Companhia Vale do Rio Doce" (CVRD) din Brazilia, însă deocamdată nu au fost făcute publice detaliile acordurilor.
China, stat care importă 43% din fierul vîndut pe plan mondial, a respins, pînă în ultimul moment, majorarea preţurilor după creşterea puternică, de 71,5%, înregistrată anul trecut. Totuşi, în cele din urmă a căzut de acord, deşi şi-a exprimat dezacordul pentru mecanismul actual de negociere a preţurilor, considerîndu-l de-fectuos şi problematic.
Asociaţia Fierului şi Oţelului din China (ISA) consideră că este inacceptabil ca negocierile să fie duse pînă la capăt fără a ţine seama de cel mai mare importator mondial de profil şi luînd ca referinţă doar piaţa europeană. Furnizorii au realizat, însă, că statul chinez nu va putea fi subestimat în continuare şi că el va juca cel mai important rol în viitoarele negocieri datorită mărimii pieţei sale.
Partea chineză a cerut o mai mare cooperare pe termen lung între companiile miniere şi cele de oţel pentru stabilirea ofertei şi a cererii minereului de fier pe piaţa internaţională.