China aleargă tot mai repede şi ocoleşte tot mai bine barierele ridicate de Statele Unite

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2023

China aleargă tot mai repede şi ocoleşte tot mai bine barierele ridicate de Statele Unite
Călin Rechea

Ridicarea unor bariere în faţa relaţiilor comerciale bilaterale, mai ales când este vorba despre cele mai mari economii din lume, reprezintă un semnal clar al reducerii masive sau poate chiar a pierderii avansului tehnologic.

Astfel de semnale s-au înmulţit considerabil în ultima perioadă, în condiţiile în care autorităţile americane nu se mai limitează doar la ridicarea barierelor în relaţiile comerciale bilaterale cu China, ci încearcă să impună şi altor ţări acelaşi comportament.

De curând, Financial Times, publicaţie care face parte din grupul media japonez Nikkei, a preluat criticile, caracterizate drept "vehemente", ale unui influent politician sud-coreean referitoare la "intervenţiile Washingtonului în industria mondială a semiconductorilor".

"Dacă Washingtonul continuă să încerce să pedepsească alte naţiuni şi să adopte proiecte de lege şi să implementeze politicile "America First' într-un mod imprevizibil, alte ţări ar putea forma o alianţă împotriva SUA", a declarat Yang Hyang-ja, fost inginer de cipuri şi fost director executiv la Samsung, într-un interviu pentru Financial Times.

"Cu cât SUA sancţionează mai mult China, cu atât China va încerca mai mult să facă progrese tehnologice rapide şi va oferi mai mult sprijin naţional pentru acest obiectiv", a subliniat doamna Yang, care a mai avertizat că "avansul rapid al Chinei se va transforma într-o criză şi pentru Coreea de Sud, având în vederea talentele sale şi materiile prime abundente".

Iar progresul tehnologic rapid al Chinei pare să fie inevitabil, în condiţiile în care investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale companiilor chineze au crescut accelerat.

Conform datelor preluate de publicaţia Nikkei Asia, companiile din China urmăresc să-şi dezvolte propriile produse, fără a mai copia produsele din Japonia, Statele Unite sau Europa. În acest scop, investiţiile companiilor listate la bursele din China au crescut de peste două ori şi jumătate în ultimii cinci ani, până la circa 228 de miliarde de dolari (1,64 trilioane de yuani).

Evoluţia companiei Jiangsu Shemar Electric, listată la Shanghai Stock Exchange din 2019, este unul dintre exemplele care ilustrează rezultatele acestui efort investiţional masiv.

Nikkei Asia scrie că, "în condiţiile în care izolatorii ceramici ai cablurilor de energie electrică sunt înlocuiţi rapid cu cei din materiale compozite mai sigure, Jiangsu Shemar a dezvoltat un izolator din polimer mai sigur, mai uşor şi cu o durată de viaţă mai lungă".

Rezultatul? "Am capturat o cotă de piaţă de 90% în SUA şi Europa", a declarat Wu Jing, vicepreşedintele companiei, pentru publicaţia japoneză.

În articol se mai arată că numărul personalului implicat în cercetare - dezvoltare la nivelul companiilor chineze listate la bursă se ridică la 3,08 milioane. Despre compania Jiangsu Shemar Electric, Nikkei Asia scrie că are angajaţi 216 cercetători, respectiv 14% din totalul forţei de muncă.

Cea mai mare echipă de cercetare - dezvoltare se regăseşte în cadrul constructorului auto BYD şi este formată din 69.697 de angajaţi, dintre care 590 sunt deţinători de doctorate şi 7.827 au diplome de master. Un număr mare dintre aceştia au studiat la universităţi de top din SUA şi Europa, după cum mai scrie Nikkei Asia.

O altă companie, Hygon Information Technology, care dezvoltă semiconductori pentru procesoare şi inteligenţă artificială, are 90% din personal ocupat în cercetare şi dezvoltare, iar venitul mediu anual este de aproape 900 de mii de yuani, echivalentul a circa 124.000 de dolari.

Recent, tot publicaţia Nikkei Asia a scris despre numărul tot mai mare de cercetători din Japonia care sunt "atraşi" în China, pe fondul "finanţărilor ample şi a deschiderii faţă de talentele frustrate de şansele de acasă".

Dacă în trecut recrutarea să făcea mai ales de la nivelul companiilor japoneze, acum "China caută să atragă cadre universitare în domeniul astronomiei şi în alte domenii ştiinţifice de bază", în condiţiile în care "tendinţa contrastează cu cea din Japonia, unde savanţii se străduiesc să găsească locuri de muncă din cauza reducerilor bugetare ale universităţilor".

În condiţiile creşterii puternice a cheltuielilor pentru programele de cercetare în ultimii 20 de ani, China s-a apropiat foarte mult de SUA în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea lucrărilor de cercetare, mai aminteşte Nikkei Asia.

Din acest punct de vedere, se pare că principala economie a Asiei a trecut de ceva timp pe primul loc. Conform unui raport al Ministerului Educaţiei din Japonia, realizat pe baza datelor furnizate de firma britanică Clarivate, China şi-a menţinut poziţia de lider global în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea lucrărilor ştiinţifice, ceea ce reprezintă "o dovadă a sistemului de cercetare din ce în ce mai independent al ţării, care nu se mai bazează pe Occident".

În aceste condiţii, fără revizuirea radicală a politicilor comerciale, Statele Unite riscă să ajungă foarte rapid în situaţia deplorabilă a Europei, care a devenit deja irelevantă într-o lume extrem de dinamică, ale cărei autorităţi inepte consideră că pot opri, prin bariere birocratice şi de reglementare, avansul noilor tehnologii şi creşterea decalajului competitivităţii.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. periculos,daca este adevarat. asa s-a faurit intreaga economie in cei 40 de ani incepand din perioada 1980

    Sa nu uitam ca si SUA a "aspirat" multe talente in timpul si dupa al doilea razboi mondial din Europa.

    1. ambele declansate cu datorii gov ca procent din pib pe maxime … ca pe urma sa se deflexe treptat.

      s c c r e t 

    China dezvolta cercetarea iar ai nostri reduc numarul cercetatorilor.”Curat murdar„.

    1. Nu numai asta, dar la nivelul societatii, invatatura este din ce in ce mai decredibilizata, minimalizata. Eroii sunt tiktokerii, influencerii, fotbalistii, fara macar BAC-ul luat.

      In China procesul invers se intampla. 

    sa nu te duci des la pomul laudat;

    anii 70 Romania … cititi ziarele vremii… 

    anii 90 japonia 

    anii 2000 italia cipru grecia portugalia 

    anii 2020 china 

    toate demografic in cras 

    China laudata are punct maxim 2026-2032 de oportunitate… pe urma e pa… 

    Banii fug deja in alte natii ce aduc randamente mult mai accelerate ca in Batrana China. 

    Pai ma uitam la randamentele din portofoliu meu pe Africa… mult mult mai bune comparativ cu China. 

    s c c r e t 

    ...

    Si noi ? asultand cumint odinele vestului ,am descurajat relatiile economice cu multe tari,relatii reciproc avantajoase.Am juns la mana altora cu care nu colaboram ci ne supunem umili.

    China are cel mai tare atu in oamenii extrem de bine pregatiti !!!

    La ei nu sunt cote de sex,culoare,LMBTQ+ si alte bunatati,ca in occident  

    1. E nevoie și de piețe. S-au bazat că merg pe intern, dar s-a dus schema ponzi imobiliară. :

      Iar aia "extrem de bine pregatiti" rup usile occidentului:-)

      Si dupa aceea afla ca ajunsi in Occident, sunt haituiti, spionati si marginalizati mai rau ca in China. Si asta inca din anii 1960, conform politicilor FBI care continua pana astazi.

       

      "To justify searching Lee’s home, the FBI submitted an affidavit that used language drawn fr om Hoover’s playbook, noting that “People’s Republic of China intelligence operations virtually always target overseas ethnic Chinese with access to intelligence information sought by the PRC.” Lee was arrested in December 1999 and held in solitary confinement 23 hours a day in a New Mexico jail for the better part of a year. 

      Eventually, the case against Lee unraveled and in September 2000, he was acquitted of 58 of the 59 ch arges against him. He pleaded guilty to a single felony count of mishandling classified information. In 2006, Lee won a $1.6 million settlement fr om the U.S. government and five media organizations." 

      "aia "extrem de bine pregatiti" rup usile occidentului:"

      DEGEABA,daca nu se incadreaza in COTA de sex,culoare,

      LMBTQ+ si alte criterii "democratice" 

    La cat de repede alearga, este posibil sa se impiedice de supraindatorarea sectorului imobiliar. Au aparut noi stiri despre problemele de acolo si reperscusiunile asupra industriei financiare, mai ales a celei din umbra.

    1. 8. poate esti nou in domeniul lecturarii stirilor economice. Aud despre piata imobiliara chinezeasca de aproape 10 ani..... "gata.... maine pica si pica si partidul comunist....". Nu mai asculta analiza vestica asupra Chinei. Cea mai multa este rau-intentionata.

      2014 NY Times, "China’s Sizzling Real Estate Market Cools" 

      HONG KONG — After almost two decades of nearly unceasing increases in real estate prices and construction across China, one of the world’s longest-running bull markets finally seems to be stalling, with broad consequences for the country’s economy and possibly its politics. 

      Doar pentru ca nu s-a intamplat inca nu inseamna ca nu se va intampla pana la urma. Si analizele domnului Rechea despre bule si risc inflationist cauzate de tiparirea de bani de dupa 2008 pareau la un moment dat ca anunta probleme care nu vor aparea, doar pentru ca aparitia s-a lasat asteptata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb