China s-a angajat sâmbătă "să majoreze semnificativ" nivelul datoriei pentru revitalizarea economiei, dar investitorii încearcă să ghicească mărimea pachetului de stimulare, un detaliu vital pentru a aprecia longevitatea recentului raliu pe pieţele bursiere chineze, ifnormează Agerpres.
Ministrul de Finanţe, Lan Foan, a declarat la o conferinţă de presă la Beijing că va ajuta guvernele locale să ţină sub control problemele legate de nivelul datoriilor lor, oferind subvenţii persoanelor cu venituri scăzute, sprijinind piaţa imobiliară şi majorând capitalul băncilor de stat, printre alte măsuri.
Aceştia sunt paşii ceruţi de investitori Chinei, în condiţiile încetinirii celei de-a doua economii mondiale ş a dificultăţilor de a depăşi presiunile deflaţioniste şi sporirea încrederii consumatorilor, pe fondul crizei din sectorul imobiliar.
Dar Lan a omis să prezinte valoarea pachetului de stimulare, ceea ce va prelungi probabil nervozitatea investitorilor, care aşteaptă clarificări în privinţa evoluţiei economiei şi a nivelului datoriei.
Datele economice din ultimele luni au fost sub estimări, sporind temerile că ţinta de creştere a Guvernului din acest an, de aproximativ 5%, ar putea să nu fie realizată, iar încetinirea economiei ar putea persista. Cu toate acestea oficialii de la Beijing şi-au exprimat "deplina încredere" că va fi îndeplinit obiectivul de creştere a economiei în acest an.
Pieţele bursiere chineze sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, înregistrând în ultimele zile un avans de 25%, în aşteptarea măsurilor de stimulare.
Separat, Bloomberg a anunţat că China ia în considerarea injecţii de capital de până la 1.000 de miliarde de yuani în cele mai mari bănci de stat, deşi analiştii au avertizat asupra cererii reduse pentru credite.
FMI apreciază că nivelul datoriei Guvernului de la Beijing la 24% din PIB. Dar datoria publică generală, inclusiv cea a guvernelor locale, este estimată la aproximativ 16.000 miliarde de yuani, sau 116% din PIB.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2024, 07:23)
PIB-ul nominal al Chinei a fost in 2023 de 123.058 mld yuani (adica 17,4 trilioane usd).
Daca datoria totala guvernamentala a Chinei (locala+ centrala) este la 116% din PIB (si nimeni nu stie sigur) asta inseamna nominal 20,2 trilioane dolari americani, ceea ce depaseste cu mult rezerva valutara a Chinei de 3,1 trilioane usd.
Cu toata admiratia mea pentru realizarile extraordinare ale Chinei, sper ca investitorii occidentali sa fie prudenti si sa nu cumpere noile emisiuni de datorie ale Chinei ca sa nu ajunga sa plece cu coada intre picioare cum au plecat din Rusia putinista.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2024, 11:20)
O mare parte din acesti bani vor ajunge in actiuni americane, bonduri americane, actiuni japoneze, poate si europene.
Degeaba fac stimulus daca investitorii n-au incredere ca CCCP ul nu le va confisca banii, cum au inceput deja.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2024, 11:27)
a doua problema, piata imobiliara chineza s-a prabusit. si inca scade. dar datoriile raman. si piata imobiliara a fost principala investitie a chinezilor.
in plus au avut si ei nordisul lor, evergrande, cel mai mare dezvoltator imobiliar din lume, s-a prabusit, cu tot cu avansuri luate , sunt oameni care platesc rate la banci dar n-au apartamentele, cu tot cu bonduri neplatite si etc.
germania, italia, franta, canada aceeasi situatie, piata imobiliara a scazut si cu 30%, inca scade, dar datoriile la cei ce au cumparat scump, raman.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2024, 15:39)
Cum e cu helicopter money?
Chinezii nu fac inflație?
Rusnacii tac mâlc.