China avertizează SUA să nu desfăşoare rachete "la poarta sa"

D.D.
Internaţional / 6 august 2019

China avertizează SUA să nu desfăşoare rachete "la poarta sa"

China a avertizat marţi Statele Unite să nu desfăşoare exerciţii militare în regiunea Asia-Pacific - "fără rachete la poarta noastră" - şi a adus aminte de criza rachetelor din Cuba din timpul Războiului Rece, relatează AFP.

Diplomaţia chineză l-a atacat ferm pe noul şef al Pentagomului Mark Esper, care s-a pronunţat sâmbătă în favoarea desfăşurării "cât mai curând posibil" a unor rcahete americane în Asia.

"China nu va rămâne cu braţele încrucişate şi se va vedea obligată să ia măsuri de retorsiune dacă Statele Unite ar desfăşura rachete terestre cu rază medie de acţiune în această regiune a lumii", a avertizat, în faţa presei, directorul general al Departamentului Controlului Armamentului de la Ministerul chinz de Externe Fu Cong.

Întrebat în acest sens, Fu nu a vrut să precizeze ce măsuri de retorsiune ar putea adopta Beijingul, însă a dat asigurări că "totul este pe masă".

Deja implicat într-un război - comercial, tehnologic şi monetar - cu America lui Donald Trump, gigantul asiatic denunţă frecvent prezenţa militară americană în Asia, la aliaţi ca Japonia şi Coreea de Sud.

Oficialul chinez de rang înalt a îndemnat totodată aceste ţări, dar şi Australia, "să dea dovadă de prudenţă şi să nu permită o desfăşurare de rachete americane pe teritoriul lor, pentru că acest lucru nu este în interesul securităţii lor naţionale".

"PROVOCATOR" ŞI "PERICULOS"

Însă, în contextul în care experţi consideră că Washingtonul ar putea să desfăşoare noi rachete pe Insula sa Guam, la Oceanul Pacific, Fu a avertizat că acest lucru ar echivala cu a le instala "la porţile Chinei".

"Dacă instalaţi rachete pe un petec de pământ ca Guam, acest lucru va fi perceput ca un gest extrem de provocator din partea Statelor Unite. Ar fi foarte periculos", i-a avertizat el pe americani.

Acest avertisment intervine la patru zile după ce Statele Unite s-au retras din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare încheiat în timpul Războiului Rece între Washington şi Moscova cu scopul de a interzice total rahetele terestre cu rază de acţiune intermediară (500-5.500 de kilometri).

Washingtonul este de-acum liber să vină să facă concurenţă Chinei, al cărei arsenal este constituit în mare parte din armament de acest tip, interzis de INF, al cărui semnatar Beijingul nu a fost niciodată.

În contextul în care Guam se află la aproximativ 3.000 de kilometri de China, Fu a evocat spectrul crizei rachetelor sovietice în Cuba, în 1962, când lumea s-a aflat pe marginea unuiconflict major, după ce Washingtonul a refuzat prezenţa rachetelor Moscovei atât de aproape de teritoriul său (doar 150 de kilometri).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb