China îndeamnă Rusia şi SUA să-şi reducă arsenalele nucleare

S.B.
Internaţional / 4 ianuarie 2022

China îndeamnă Rusia şi SUA să-şi reducă arsenalele nucleare

China, care s-a angajat împreună cu ceilalţi patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU împotriva unui "război nuclar", îndeamnă marţi Statele Unite şi Rusia să-şi reducă arsenalele nucleare şi anunţă că va continua să-şi modernizeze proprul arsenal, informează news.ro.

Cele cinci mari puteri - China, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite (P5) - au anunţat luni, pe o singură voce, într-o "Declaraţie Comună" că se angajează să prevină răspândirea armamentului nuclear.

Ele dau asigurări că un "război nuclear nu poate fi câştigat şi că nu trebuie să aibă loc niciodată" şi subliniază că armamentul nuclear, "atât timp cât există, trebuie să servească scopuri defensive, de disuasiune şi prevenirea războiului".

Acest concept al unui război nuclear de necâştigat a fost evocat în 1985, la Geneva, de către şfii de stat sovietic Mihail Gorbaciov şi american Ronald Reagan. El nu a fost preluat de atunci de către P5.

Înaintea celei de-a 10-a Conferinţe de examinare a Trataului Neproliferării (TNP) - prevăzută în ianuarie, dar amânată din cauza pandemiei covid-19 -, semnatarii "Declaraţiei Comune" promit, de asemenea, să-şi consolideze măsurile în vederea "împiedicării folosirii neautorizate sau neintenţionate a armamentului nuclear".

"Este, efectiv, un document istoric", a salutat marţi, în faţa presei, directorul general al Serviciului controlului armamentului din cadrul Ministerului chinez de Externe Fu Cong.

Beijingul respinge cu regularitate îndemnuri ale Statelor Unite de a se alătura unor negocieri americano-ruse în privind o reducere a armamentului nuclear, subliniind că arsenalele american şi rus sunt mult mai importante ca al său.

Potrivit unor estimări ale Institutului de Cercetarea Păcii de la Stockholm (SIPRI), Statele Unite dispun de 5.550 de arme nucleare, iar Rusia de 6.255 -iar China de 350.

"Statele Unite şi Rusia deţin în continuare 90% dintre focoasele nucleare. Ele trebuie să-şi reducă arsenalul nuclear în mod ireversibil şi constrângător juridic", consideră Fu Cong.

Presa brtanică şi americană a publicat în ultimele luni informaţii potrivit cărora Beijingul a atins un nivel înalt de expertiză în domeniul rachetelor "hipersonice" - cu o traiectorie mai imprevizibilă şi capabile săfie dotate cu focoase nucleare.

China ar fi testat, potrivit acestor surse, o nouă rachetă hipersonică, capabilă să lanseze, la rândul său, un proiectil, o tehnologie de care nici Statele Unite şi nici Rusia nu dspun în prezent.

"China a adoptat întotdeauna politica nrecurgerii în primul rând la armele nucleare, iar noi ne menţinem capacităţile nucleare la nivelul minim cerut de securitatea noastră naţională", subliniază Fu Cong.

"China va continua să-şi modernizeze arsenalul nuclear în probleme de fiabilitate şi securitate. Armamentul nuclear îmbătrâneşte, de asemenea. Trebuie să ne asigurăm că al nostru este la zi şi poate servi ca mijloc de disuasiune", anunţă el.

În toiul unor negocieri cu Iranul, suspectat de faptul că vrea să se doteze cu bomba atomică, P5 şi-a subliniat luni "obiectivul ultim" al unei lumi "fără armament nuclear", potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze, care coordonează activitatea acestor ţări.

Moscova a salutat luni o "Declaraţie Comună" care "va contribui la o reducere a nivelului tensiunilor internaţionale".

Angajamentul celor cinci mari puteri intervine cu o săptămână înainte de negocieri ruso-americane la Geneva ale unor tratate privind controlul armamentului nuclear şi cu privire la situaţia de la frontiera ruso-ucraineană.

Declaraţii s-au multiplicat recent cu privire la caracterul volatil al geopoliticii mondiale, în contextul unor tensiuni chinezo-americane privind Taiwanul şi regiunea indo-pacifică, al desfăşurării unor trupe ruseşti în jurul Ucrainei şi unor multiple crize în Orientul Mijlociu.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a tras, la rândul său, un semnal de alarmă, în decembrie, într-un editorial.

"Având în vedere stocarea a peste 13.000 de arme nucleare în arsenale din întreaga lume, cât timp poate dura şansa noastră?", se întreba el.

Tratatul Neproliferării (TNP), care a intrat în vigoare în 1970 cu scopul de opri o răspândire a armamentului nuclear, numără 191 de state parte.

Cei cinci semnatari ai "Declaraţiei Comune" de luni sunt cele cinci state recunoscute juridic prin acest tratat ca fiind "dotate cu arma nucleară".

Alte trei ţări, considerate drept deţinătoare ale armei nucleare - India, Pakistanul şi Israelul - nu sunt semnatare ale TNP.

Coreea de Nord a denunţat acest tratat.

Aceste declaraţii ale P5 intervin în contextul în care s-au reluat în capitala austriacă negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA), muribund după retragerea Statele Unite în 2018.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la ce riscuri ideologice prezinta china .. nu cred ca este moment bun de renuntare la bomba atomica.

    Oricum ... in Japonia... bombele nu au cazut doar la vointa USA... au fost pacturi cu puterile lumii ce au ales sacrificarea unei parti ... 

    Asa se putea da foarte usor o bomba in germania care a omorat / genocid mult mai multe milioane decat japonia. 

    Dar nu s-a dorit ... din alte motive strategice. 

    s e m n a t c o m e n t u r i c r e t i n e 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb