China interzice platformele de tranzacţionare cripto şi activităţile de minare de criptomonede

J.P.
Internaţional / 24 septembrie 2021

China interzice platformele de tranzacţionare cripto şi activităţile de minare de criptomonede

Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat astăzi restricţionarea criptomonedelor, interzicând platformele de tranzacţionare cripto şi activităţile de minare de criptomonede, ceea ce a afectat semnificativ cotaţia bitcoin, informează Reuters.

Zece agenţii, inclusiv Banca Centrală a Chinei (PBOC) şi autorităţi de reglementare a băncilor, a burselor şi a titlurilor de valoare, s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina activitatea "ilegală" legată de criptomonede, fiind pentru prima dată când instituţii chineze îţi unesc forţele pentru a interzice explicit toate activităţile legate de criptomonede.

"Se ştie că autorităţile din China merg la extreme, fie dau declaraţii asertive, fie fac investigaţii sau păstrează tăcerea. De data aceasta, au arătat clar că nu sprijină dezvoltarea pieţei cripotomonedelor deoarece este împotriva politicilor lor de înăsprire a controlului asupra fluxurilor de capital şi marilor companii din domeniul tehnologiei", a apreciat George Zarya, directorul general al platformei de tranzacţionare cripto Bequant din Londra.

PBOC a informat că criptomonedele nu trebuie să circula ca monede tradiţionale şi se interzice platformelor de peste hotare să furnizeze servicii investitorilor din China prin internet, întrerupând astfel accesul Coinbase şi Binance la a doua economie mondială.

De asemenea, Banca Centrală a Chinei a interzis instituţiilor financiare, companiilor de plăţi şi firmelor de internet să faciliteze tranzacţionarea pe plan intern a criptomonedelor.

Vineri, după anunţarea informaţiilor din China, bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, a scăzut cu 6%, fiind cotată la 42.2167 dolari. Ether şi XRP au scăzut cu 10%.

La un moment dat, China era una dintre cele mai puternice pieţe pentru bitcoin, cea mai răspândită monedă virtuală. Cu toate acestea, în 2019 autorităţile de la Beijing şi-au schimbat punctul de vedere, iar plăţile cu criptomonede au fost declarate ilegale pe motiv că acestea monede pot fi un instrument utilizat în activităţi infracţionale. Ţara asiatică est îngrijorată de riscul speculativ pe care îl prezintă criptomonedele pentru sistemul său financiar. În schimb, activităţile de minare de bitcoin şi deţinerea de monedă virtuală erau tolerate.

Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) a anunţat lansarea unei operaţiuni de curăţenie amănunţită pe plan naţional a minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Astfel de activităţi contribuie puţin la creşterea economiei chineze, provoacă riscuri, consumă extrem de multă energie şi afectează obiectivele climatice, a apreciat NDRC.

Deciziile vin după ce în mai autorităţile de la Beijing au anunţat că vor lua măsuri ferme împotriva activităţilor de minare de bitcoin şi a activităţilor de tranzacţionare de cripotomonede, în încercarea de a elimina riscurile financiare.

Bitcoin a scăzut cu 10% după ce China a interzis activităţile de minare de bitcoin în Sichuan în luna iunie

Statul chinez va lua măsuri energice împotriva activităţilor ilegale de pe piaţa valorilor imobiliare, şi va menţine stabilitatea pieţelor bursiere, a pieţelor de obligaţiuni şi a pieţei valutare, a anunţat Comitetul de dezvoltare şi stabilitate financiară de la Beijing, după reuniunea condusă de vicepremierul Liu He.

Politica monetară prudentă a Chinei va fi flexibilă şi adecvată, în timp ce va fi menţinută rata de schimb a yuanului stabilă, la un nivel rezonabil şi echilibrat, a precizat Comitetul de dezvoltare şi stabilitate financiară.

Criptomonedele "nu sunt monede adevărate", au apreciat mai multe federaţii bancare de referinţă din China, lansând un avertisment împotriva "speculaţiei", într-o ţară care îşi pregăteşte propria monedă virtuală.

"Minarea" de bitcoin constă în efectuarea unor calcule complexe pe un ordinator pentru a valida tranzacţiile în criptomonede, o activitate deschisă tuturor pe o reţea descentralizată şi care este remunerată prin emiterea de noi bitcoin.

China a fost mult timp centrul global al minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Multe firme chineze care se ocupă cu minarea de bitcoin utilizează energie produsă pe baza combustibililor fosili, inclusiv cărbune, ceea ce generează îngrijorări cu privire la impactul bitcoin asupra mediului înconjurător.

Însă în luna aprilie a acestui an, ponderea Chinei în reţeaua globală de computere responsabilă de minarea de bitcoin a scăzut până la 46%, de la 75,5% în luna septembrie 2019. În aceeaşi perioadă, ponderea SUA a crescut până la 16,8%, de la 4%, ceea ce face din SUA al doilea mare producător mondial de bitcoin. Pe locul al treilea este Kazahstanul cu o cotă de piaţă de 8,2%. Alţi mari producători sunt Rusia (6,8%) şi Iranul (4,6%).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce nu interzice Winnie the Pooh?

    1. raspandirea de virusi artificiali.

    Toate tarile ar trebui sa interzica Bitcoinul (si celelalte monede virtuale) pentru ca este folosit la efectuarea platilor la negru, nefiscalizate, intre grupuri mafiote si pentru ca generarea de asemenea monede necesita un consum mare de energie cu efecte nefaste asupra preturilor si a mediului.

    De data asta, China a luat o decizie corecta. 

    1. De parca cash-ul nu poate fi folosit.

      Nu ai platit niciodata cu cardul la un restaurant sa nu primesti bon? Si acolo au gasit baietii ceva smecherii. Cine sti contabil ce si cum declara. 

      Nu stiu cum a rezistat civilizatia atatea milenii fara a interzice statul orice forma de comert sau transfer si pastrare valoare in timp. 

      Ai deviat de la esenta probl;emei catre maruntisuri.

      Bitcoinul faciliteaza platile (care sunt mari, nu neinsemnate precum o mesa la restaurant) intre diverse grupari mafiote si pentru mite. E mult mai usor sa transferi bitcoini decat sa plimbi cashuri de cateva milioane. 

      pacat ca si bancile centrale le cumpara!

      De ce ? 

      Nu stim, poate sa le restranga din piata si sa le tina pe balantele lor vazand ca alta cale de interzicere nu este INCA. 

      Pai FEDul are pregatit sa livreze o noua moneda virtuala sa vezi atunci deplasari de capital dintre alea virtuale false si asta legale. 

      Semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb