China intensifică eforturile pentru a-şi dezvolta propriile megaconstelaţii de sateliţi pentru internet, într-o încercare de a reduce diferenţa faţă de serviciul Starlink al SpaceX, deţinut de Elon Musk, relatează CNBC.
În prezent, Starlink operează aproape 7.000 de sateliţi şi deserveşte aproximativ 5 milioane de utilizatori din peste 100 de ţări, oferind internet de mare viteză în zonele izolate sau slab conectate.
China vizează să lanseze până la 38.000 de sateliţi prin intermediul proiectelor sale Qianfan, Guo Wang şi Honghu-3, pentru a rivaliza cu Starlink, care are planuri să-şi extindă reţeaua la 42.000 de sateliţi.
Motivaţii strategice şi geopolitice
Unul dintre motivele principale pentru care China investeşte în aceste constelaţii este controlul asupra accesului la internet.
"Starlink a demonstrat că poate oferi cetăţenilor acces la internet fără cenzură, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru regimul de cenzură al Chinei", a declarat Steve Feldstein, expert la Carnegie Endowment for International Peace.
În contrast, China ar putea să-şi promoveze serviciile în ţări care preferă un internet cenzurat, a spus Blaine Curcio, fondatorul Orbital Gateway Consulting. Aceasta ar putea reprezenta un avantaj competitiv pentru anumite regiuni care doresc să colaboreze cu China.
Pieţe ţintă şi influenţă globală
Experţii consideră că megaconstelaţiile Chinei nu vor concura direct cu Starlink în ţări precum SUA, Canada sau Europa de Vest, dar ar putea avea succes în regiuni precum Rusia, Siria, Afganistan şi Africa.
"Deja 70% din infrastructura 4G din Africa este construită de Huawei, iar o reţea de internet bazată pe sateliţi ar putea consolida influenţa Chinei pe acest continent", a explicat Juliana Suess, de la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate.
Importanţa pentru securitatea naţională
Megaconstelaţiile nu sunt doar un instrument de influenţă geopolitică, ci şi o necesitate de securitate naţională.
"Pe câmpul de luptă din Ucraina, Starlink a demonstrat avantajele tehnologice ale conexiunilor bazate pe satelit, inclusiv în războiul cu drone. China înţelege că astfel de tehnologii sunt cruciale pentru obiectivele sale de securitate naţională", a adăugat Feldstein.
China se confruntă cu provocări tehnologice şi financiare în încercarea de a ajunge din urmă competitori precum Starlink, OneWeb sau Amazon Project Kuiper. În pofida acestor obstacole, Beijingul consideră însă aceste investiţii esenţiale pentru viitorul său tehnologic şi militar, scrie CNBC.
1. Internetul fără cenzură e o amen
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 08:02)
Internetul fără cenzură e o amenințare și pentru regimul din China și pentru cel din America și pentru cele europene.
Țările care se bazează pe cenzură și manipularea propriilor cetățeni se sperie de accesul la date necenzurate.
Acum, cenzura din Europa e vel puțin la fel de agresivă ca cea din China dar prezentată pervers ca o cenzură bună.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 10:50)
Mulțumește-le rușilor Calinut, pentru problemele astea.
Cu cât ești mai permisiv, vin șmecherii și profită…
1.2. Alții sunt problema (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 12:07)
Rușii sunt ultima și cea mai mică problemă pe care o avem.
Cenzura la noi e cu mult inainte ca rusia să fie amenințare și nu are nicio legătură cu rusia Băsistule.
Are legătură doar cu dorința unor impostori de a nu pierde privilegiile și de a nu răspunde pentru ce au făcut.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 08:54)
China copiaza in continuare America.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 10:45)
Norocul ca internetul, nu se poate cenzura integral,
eventual unele platforme mai la moda