CHINA: Legea privind securitatea naţională a datelor intră în vigoare astăzi

J.P.
Internaţional / 1 septembrie 2021

Legea privind securitatea naţională a datelor intră în vigoare astăzi

Miercuri intră în vigoare noua lege chineză privind securitatea datelor, China înăsprind astfel supravegherea uriaşului sector tehnologic al ţării, scrie AFP, conform Hotnews.

Noua lege are prevederi stricte cu privire la stocarea datelor privind sutele de milioane de utilizatori. Beijingul a invocat securitatea naţională ca justificare a legii. Pe măsură ce firmele de tehnologie chineze se extind în străinătate, autorităţile se tem că datele colectate vor ajunge în mâini străine.

Legea stabileşte responsabilităţile tuturor companiilor şi organizaţiilor care stochează date. Acesta prevede amenzi de până la 10 milioane de yuani (1,55 milioane de dolari) pentru o serie de infracţiuni, inclusiv scurgeri de date ori verificarea incompletă a cumpărătorilor sau vânzătorilor de informaţii.

Domeniul ei de aplicare este larg şi include datele stocate şi manipulate în interiorul frontierelor Chinei, precum şi datele din străinătate care ar putea afecta securitatea naţională a Chinei sau drepturile cetăţenilor săi ( e vorba despre datele deţinutede firmele din China listate la bursele altor ţări).

Organizaţiilor şi persoanelor li se interziceexpres să predea informaţii autorităţilor din alte state fără permisiunea Beijingului.

Acest lucru arată că "va exista un control mult mai strâns asupra transferului transfrontalier de date", a declarat pentru agenţia de presă AFP Angela Zhang, profesor asociat de drept la Universitatea din Hong Kong.

Legea conferă, de asemenea, Beijingului dreptul de a riposta împotriva oricărui guvern străin care utilizează măsuri "discriminatorii" împotriva Chinei în sectoarul tehnologic.

Normele detaliate pentru punerea în aplicare a legii nu au fost publicate.

Reamintim că autorităţile din China au încercat să oprească marile corporaţii să se listeze în străinătate, invocând probleme de securitate a datelor. Vineri, The Wall Street Journal scria că autoritatea de reglementare a pieţei bursiere din China intenţionează să blocheze firmele de tehnologie care deţin cantităţi mari de date ale utilizatorilor să lanseze IPO-uri în străinătate.

Legea securităţii datelor ar putea "crea noi obstacole pentru companiile tehnologice chineze care doresc să se listeze în străinătate", a declarat Zhang pentru AFP.

Noua lege face parte dintr-un legislativ care va modela economia digitală a Chinei timp de decenii. Aceste legi sunt implementate întrucât "sectorul tehnologic devine o arenă cheie în bătălia SUA-China şi poate contribui la extinderea influenţei Chinei ", a declarat pentru AFP Kenn Yee, analist de politici la consultanţă Access Partnership.

Recent, ţara a adoptat o lege privind protecţia informaţiilor cu caracter personal, care va intra în vigoare în noiembrie, cu scopul de a limita colectarea datelor de utilizator de către companii.

O altă lege controversată privind securitatea cibernetică este în vigoare începând din 2017. Legea în cauză impune restricţii privind la ceea ce utilizatorii de internet pot publica online - inclusiv postări care dăunează "onoarei naţionale", "tulbură ordinea economică sau socială" sau are drept scop "răsturnarea sistemului socialist".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb