China şi-a doborât toate recordurile de creştere a creditării

C.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2019

China şi-a doborât toate recordurile de creştere a creditării

Cea mai mare economie a Asiei a fost "motorul" care a ţinut economia globală deasupra prăpastiei în perioada acută a crizei financiare de la sfârşitul deceniului trecut, fără să-i dea drumul în abis.

Performanţa a fost posibilă prin lansarea unui program gigantic de relaxare fiscală şi expansiunea fără precedent a creditării.

Autorităţile de la Beijing încearcă acum repetarea miracolului, tot prin stimularea creditării, pe fondul deteriorării accentuate a condiţiilor macroeconomice şi a războiului comercial cu Statele Unite.

Astfel, în prima lună a anului 2019 definiţia extraordinarului a căpătat o nouă dimensiune: valoarea finanţării nete lunare a economiei reale a fost de 4,64 trilioane de yuani, echivalentul a circa 692 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din Produsul Intern Brut al ţării.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, finanţarea netă lunară a crescut cu peste 50%, în condiţiile în care valoarea creditului nou a crescut cu 11,4%, până la 3,23 trilioane de yuani, de asemenea un nou record istoric (vezi graficul).

Faţă de maximul din perioada acută a crizei financiare globale, de 1,89 trilioane de yuani, creditul lunar net din ianuarie 2019 a fost cu circa 70% mai mare.

Într-o analiză de la Saxo Bank se arată că avansul accelerat al creditării este rezultatul relaxării semnificative a politicii monetare, prin care se încearcă redresarea perspectivelor de creştere, inclusiv în condiţiile unor rezultate nefavorabile în cadrul negocierilor comerciale cu Statele Unite.

Într-o circulară transmisă de Comitetul Central al Partidului Comunist din China şi Consiliul de Stat se cere creditorilor şi instituţiilor de reglementare să susţină mai puternic firmele mici şi pe cele din sectorul privat. "Toate guvernele provinciale trebuie să-şi îndeplinească sarcinile şi să adopte măsurile relevante pentru creşterea susţinerii financiare a firmelor private", se arată în circulară, după cum mai scrie Saxo Bank.

În plus, Comisia de Reglementare a Băncilor şi Societăţilor de Asigurări a primit instrucţiuni "să fie mai tolerantă în ceea ce priveşte creditele neperformante, astfel încât băncile să fie mai cooperante în acordarea creditelor pentru sectorul privat".

Comparativ cu raportul de la Saxo Bank, unde noile tendinţe de pe piaţa creditului din China sunt prezentate într-un mod neutru, analiştii de la Rabobank sunt mult mai "brutali". În opinia lor, creşterea din prima lună a acestui an a fost nebunească, după cum scrie Zerohedge.

Dar este suficient acest termen pentru a descrie speranţa într-un nou miracol economic, "stimulat" de un credit lunar care, prin valoarea sa raportată la PIB, nu are niciun precedent istoric?

Oare chiar să nu existe limite în ceea ce priveşte "tracţiunea" economică generată de creşterea nelimitată a creditării?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb